Deadline nærmer sig: En halv million danskere mangler stadig at få MitID

16. september 2022 kl. 10:547
Deadline nærmer sig: En halv million danskere mangler stadig at få MitID
Illustration: Nets.
Med godt en måned tilbage af migreringsperioden mangler over en halv million danskere fortsat at få adgang til MitID.
Artiklen er ældre end 30 dage

Over en halv million danskere har endnu ikke fået adgang til MitID, selvom fristen for at overgå til det nye nationale loginsystem er 31. oktober.

En opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at der 5. september var 4.542.000 NemID-brugere, som var migreret til MitID.

Det skriver Faglige Seniorers Nyhedsbrev ifølge ITWatch.

Dermed mangler over 500.000 NemID-brugere stadig at få adgang til systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Digitaliseringsstyrelsen er allerede så småt begyndt at vænne danskerne til at benytte sig af MitID frem for NemID. En lang række offentlige tjenester bruger fremover som udgangspunkt MitID, når de beder brugerne logge på Sundhed.dk, Borger.dk og andre offentlige tjenester.

Læs også: NemID-farvel nærmer sig: MitID bliver standard på offentlige hjemmesider

Omstillingen er dog langt fra gået efter planen. Version2 har tidligere kunne fortælle, at MitID har udløst massivt pres på borgerservice i en række kommuner, der i gennemsnit har 13 kalenderdages ventetid, før man kan få hjælp på borgerservice landet over.

22 af landets kommuner har ventetider på helt op til tre uger, før man kan få hjælp med at komme fra NemID til MitID.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi oplever, at nogle borgere er desperate. Der er ikke andre muligheder for borgerne end at henvende sig fysisk i Borgerservice, når der opstår problemer med MitID,« lød det tidligere på ugen fra Jette Bondo, som er kontorchef for Borgerservice i Københavns Kommune til Version2.

Læs også: »Borgerne er desperate«: Stor MitID-forvirring presser kommunerne

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. september 2022 kl. 21:08

Rolig nu

NemID kan ikke udfases, før den sidste dansker er på MitID. Det kan lyde som et bibelcitat, men det er det IKKE. Det er fakta. Jeg var for fyrre år siden (næsten) den første "digitale indfødte" og jeg bliver sikkert en af de (eller den) sidste på MitID - ikke fordi jeg er "MitID-benægter", men fordi MitID ikke er klar - endnu. Så don't panic - og glem våset om sammensværgelser osv. Det skal bringes i orden, det tager bare længere tid end ventet.

Se min MitID-kommentar her

(@Red: Her ville en forhåndsvisning være nyttig!)

6
17. september 2022 kl. 15:13

NemID kan ikke udfases ...

Specielt ikke hvis man glemmer sit bruger-ID til MitID. I MitIDs "hjælpeunivers" (det er en FAQ men de synes måske det andet lyder bedre) kan man læse:

Har du glemt dit bruger-ID, kan du selv finde det ved at scanne dit pas i MitID appen, eller ved at logge på MitID.dk med NemID.

Så hvis NemID lukkes ned kommer udenlandske medborgere uden dansk pas i klemme. Nå, pyt - de har jo i forvejen været tvunget til at besøge kommunen for at få MitID.

Tilbage er spørgsmålet så: Hvis NemID er så usikkert at det bliver erstattet af MitID, hvorfor er det så sikkert nok til at oplyse mig mit bruger-ID?

5
17. september 2022 kl. 07:09

glem våset om sammensværgelser

Jeg kan forstå, du ikke har læst Anders Kjærulffs blog-indlæg.

2
16. september 2022 kl. 14:39

Det er ikke kun borgere der ikke har MitID, hvad med de mange virksomheder som forsat ikke understøtter det?

3
16. september 2022 kl. 14:46

Det er ikke kun borgere der ikke har MitID, hvad med de mange virksomheder som forsat ikke understøtter det?

Lægevejen havde f.eks. ikke MitId, sidste gang jeg skulle bruge det for en uges tid siden. Så det kan blive sjovt, hvis ikke de når at komme på.

1
16. september 2022 kl. 13:26

"Med godt en måned tilbage af migreringsperioden mangler over en halv million danskere fortsat at få adgang til MitID."

Det er jo fuldstændigt grotesk! En lille gruppe magtelite (regering, folketing, diverse digitaliserings - og disruptionråd med diverse knopskydninger, i skøn samdrægtighed med BigTechs lobbyister) piner og tvinger en stor del af befolkningen, med pisken over nakken, som om de er livegne, man har ret til at hundse og herse med, fuldstændigt uden hensyn til deres ve og vel. Man udsætter simpelthen dele af befolkningen for tortur.

Har vi fået noget som helst meningsfuldt svar fra regeringen og den ansvarlige minister og Digitaliseringsforstyrrelse på, hvordan man vil tilpasse digitaliseringsamokløbet, så også den sidste fjerdedel (et tal, som med garanti bare vil vokse og vokse, efterhånden som digitaliseringen bliver mere og mere utålelig og grænseløs) kan være med i samfundet?

NEJ, DET HAR VI IKKE! Der er rungende tavshed, som om regeringens løsninger på dette ikke rager os - borgerne. Sandsynligvis fordi man ingen løsninger har, men ikke vil lade det alarmerende faktum stå i vejen for yderligere decideret menneskefjendsk, men BigTech-venlig digitalisering.

Jeg kan stærkt, stærkt anbefale Anders Kjærulffs fremragende opsamling på den for mange mennesker invaliderende digitaliseringsstrategi herhjemme: Hvordan Silicon Valley - sammen med vore egne lammehaledikkende ministre - har voldtaget os (Ja, jeg siger igen "voldtaget", for det er det, der er tale om) "Danmark er hele verdens digitale demo-land":https://radarmedia.dk/danmark-er-hele-verdens-digitale-demo-land/

Ja, vi er reducerede til forsøgsdyr i BigTechs stalde - med vore egne politikeres i mine øjne (jeg taler ikke jura her) landsforræderiske velsignelse.