De fem bedste open source-programmer til Windows

Open source tilbyder nogle af de bedste applikationer, der findes til Windows-platformen. Version2 har trukket de bedste frem.

Linux- og Unix-brugere har i mange år vidst, at open source-universet bød på glimrende applikationer, der kan erstatte kommerciel lukket software. Men også Windows-brugere kan finde nogle af de bedste applikationer blandt open source-projekterne.

At udpege de fem bedste er naturligvis subjektivt, da det vil afhænge af, hvad man har behov for.

Men der findes nogle få open source-applikationer til Windows, som er svære at ignorere, fordi de enten er de bedste inden for deres kategori eller tilbyder stor funktionalitet for ingen penge.

Firefox

Firefox er formentligt den mest populære open source-applikation til Windows. Browseren introducerede nogle af de funktioner, som Operas trofaste brugerskare elskede, især faneblade og hastighed. Men vel at mærke i en helt gratis version, som Opera først senere har fulgt trop med.

Firefox bliver opdateret automatisk, og alvorlige sikkerhedshuller lukkes hurtigt. Selvom Microsoft har forbedret sikkerheden i Internet Explorer, så får Firefox ekstra point på den konto.

OpenOffice

Kontorpakken OpenOffice.org er en pose blandede bolsjer, men der er ingen tvivl om, at konkurrenterne ikke kan hamle op med den på prisen.

I en direkte sammenligning med de kommercielle kontorpakker taber OpenOffice på en rodet brugergrænseflade og til tider mangelfuld dokumentation til almindelige brugere. Men OpenOffice fungerer upåklageligt til studieopgaven, vrede læserbreve, regnskaber, præsentationer og til de fleste kontoropgaver.

Det kan 1.692 artikler til Version2 skrevet i OpenOffice dokumentere. Den danske stavekontrol kan trænge til en opgradering, men den er på vej, lover den danske OpenOffice-gruppe.

InfraRecorder

Hvis man køber OEM-hardware, så får man sjældent kommercielle programmer med til brænding af cd'er og dvd'er ved købet af en brænder.

InfraRecorder har ikke lige så mange funktioner som eksempelvis Nero, men til gengæld har den en funktion, som ikke følger med Windows' egne brænderprogrammer.

Med InfraRecorder er det nemlig let at brænde et cd-image ud fra eksempelvis en ISO-fil. Det har været flittigt brugt til Version2's test af Windows Vista, OpenSolaris, Ubuntu, OpenSuse, Knoppix, Fedora og Debian.

PDFCreator

Denne lille open source-guldklump er blot ét af de mange programmer, der gør det muligt at udskrive dokumenter direkte til en PDF-fil.

PDFCreator installerer sig som en printer på systemet. Derefter er det enkelt at udskrive eksempelvis websider som PDF-dokumenter. Det giver mindre rod i kvitteringer fra nethandel, og gør det let at tage artikler fra onlinemagasiner med på farten, så man for eksempel kan læse dem i 10 kilometers højde om bord på et rutefly.

Programmet ville dog ikke være muligt uden open source-programmet GhostScript, som derfor også fortjener at blive nævnt. Ikke mindst fordi det også bruges af det femte program på denne liste.

Scribus

Scribus er muligvis lidt en særling for mange, men det opfylder en funktion, som ellers kræver applikationer, der typisk er for dyre for den almindelige forbruger.

Scribus minder om Adobes PageMaker eller InDesign. Hvis man ikke har et behov, der forsvarer at investere i InDesign, så er Microsofts Publisher typisk det oplagte valg. Men her kan Scribus fungere som en glimrende erstatning.

Selvom der er tale om et mindre kendt open source-projekt, så er dokumentationen overraskende god med glimrende vejledninger i programmets funktioner. Scribus er et godt valg hvis man har behov for at sætte tekst op mere kreativt, end det er muligt med OpenOffice.

Alle de andre

Der er nok mange, som ville have sat for eksempel Mozilla-projektets e-mailklient Thunderbird på listen. Hvis man har brug for en komplet e-mailklient, så er Thunderbird et godt valg. Men den bliver slået af Googles Gmail på brugervenlighed og ikke mindst, at man ikke skal bekymre sig om at tilføje kontaktpersoner eller tage backup af e-mails.

Har man en POP eller IMAP e-mailkonto, så har man selvfølgelig brug for en e-mailklient, og så er Thunderbird bedre end både Outlook Express og Windows Mail.

Benytter man mere end én chattjeneste og har eksempelvis kontakter på både ICQ, MSN Messenger og Yahoo, så har Trillian en årrække været det bedste bud på at slippe af sted med blot én enkelt klient. Trillian er dog ikke open source, og der findes faktisk et glimrende open source-alternativ til Trillian.

Open source-klienten Pidgin, der tidligere hed Gaim, giver nemlig den samme funktionalitet som Trillian og understøtter endda flere beskedtjenester end Trillian.

Det er også svært at komme uden om billedredigeringsprogrammet The GIMP. Det indeholder en lang række professionelle funktioner, men brugergrænsefladen er ikke specielt Windows-venlig. GIMP er et godt valg, hvis man har brug for at redigere digitalfotos mere, end programmer som Googles Picasa tilbyder.

GIMP kan også bruges til grafik, men alt i alt har programmet væsentligt færre funktioner end både Adobes Photoshop Elements og Corels Paint Shop Pro Photo X2. Især Paint Shop Pro er en god investering, hvis man har behov for lidt mere avanceret grafik- og billedredigering. Til gengæld er GIMP gratis, og klarer mange opgaver.

For Windows-brugere er brugergrænsefladen dog noget, man skal slås med. Men der findes mange glade brugere af GIMP.

Har vi overset et open source-program, som enhver Windows-bruger bør kende til? Send os en e-mail med dit bud, så vi kan samle læsernes favoritter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kristian Thy

Console2 (http://sourceforge.net/projects/console/) er en glimrende udvidelse til cmd.exe der gør den lidt mere brugervenlig - on-the-fly resizing, valg af tekst til kopiering med musen, tabs osv. Men det absolut mest uundværlige på en Windows-maskine er selvfølgelig cygwin (http://www.cygwin.com/), der giver adgang til alle de dejlige unix-pakker. Mmm ... grep :-)

Derudover er gvim (http://www.vim.org) en naturlig afløser for notepad, notepad++, ultraedit og alle de andre, som ikke når vee eye til sokkeholderne ;-)

Endelig - i specialafdelingen - er der Wireshark (http://www.wireshark.org/) til netværkssnifferi. Uundværlig til debugging af mystiske netproblemer og hjemmesider der ikke makker ret.

Nå ja - putty (http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/) til ssh. Can't live without it.

 • 0
 • 0
Morten Krogh Andersen

Jeg har længe ledt efter et godt FOSS brænderprogam til win. Jeg må hjem og prøve det. Iøvrigt er der: Launchy (keystroke launcher - stærkt vanedannende), VLC (mediaplayer), Wireshark (netværkssniffer, nok ikke for alle), Notepad++, 7-zip (håndtere de fleste arkivering/komprimeringsformater). Og jeg har sikkert glemte nogle - men overstående er i hvert fald uunværlige for mig.

 • 0
 • 0
Peter Favrholdt

Jeg har ikke brugt gmail ret meget, men bruger thunderbird til al email. I modsætning til hvad der står i artiklen er min erfaring at Thunderbird automatisk tilføjer kontaktpersoner.

Det er desuden nemt at importere indstillinger/mails/kontakter fra outlook/outlook express. Og backup kan nemt tages ved at kopiere vha. stifinder (hvis man altså kan finde den rigtige mappe at kopiere).

Spam-filtrering er super i thunderbird.

Søgefunktionen er rigtig smart - når man stopper med at taste forsvinder de mails der ikke matcher - og det omgående og uden at man skal klikke på en "søge-knap". Dette har ændret den måde jeg sorterer i mails på fra tidligere at sortere i forskellige mapper alt efter afsender/formål og så til nu blot at have alting i indbakke/sendte. Det går langt hurtigere at søge det frem end at klikke på mapperne.

Der er en masse andre funktioner som jeg ikke bruger ret meget, f.eks. "gem søgning som pseudo-mappe", hvorved en søgning gentages hver gang mappen åbnes, eller automatiske mail-filtre der sorterer f.eks. mailinglister i mapper.

 • 0
 • 0
Leif Lodahl

Hej,
Rigtig god artikel.

Jeg vil supplere lidt med informationer om OpenOffice.org. På stedet http://doc.oooforum.dk er der en lang række vejledninger og artikler for slutbrugere. Problemet med vejledningerne er, at der ikke rigtigt er nogen, der gider vedligeholde dem længere. Alle er vellkomne ;-)

<snip>et kan 1.692 artikler til Version2 skrevet i OpenOffice dokumentere.</snip>
Stavekontrol er en ordbog. Ordbogen består af ord og vi mangler ord. De der 1692 artikler kunne vi rigtig godt tænke os at få fingrene i. Dermed vil vi kunne styrke stavekontrollen i OpenOffice.org med et slag.

Seriøst, det vil virkelig være en stor hjælp.

Med venlig hilsen - best regards,

Leif Lodahl
Talsmand for DA.OpenOffice.org
Blog: http://lodahl.blogspot.com/

 • 0
 • 0
Jesper Stein Sandal

Hej Rene,

Trillian bliver blot nævnt som det program, som Pidgin er et open source alternativ til. Jeg indrømmer, at det kan blive lidt kompliceret, når vi er ude i tre led: MSN - Trillian - Pidgin. Jeg tilføjer lige en sætning om, at Trillian naturligvis ikke er open source.

Mvh.
Jesper

 • 0
 • 0
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Tilslutter mig Leifs opfordring til at dele teksterne med Stavekontrolden:
http://stavekontrolden.dk
Men det er da dejligt at se de open source-programmer omtalt. Jeg bruger adskillige som Portable Apps:
http://portableapps.com
Jeg er også med tiden kommet til at sætte pris på Abiword, som er et tekstbehandlingsprogram, der har en imponerende mængde features sammenholdt med dets ressourcekrav og størrelse. Jeg kan næsten ikke se den på min USB-stick - indtil jeg skal bruge den!
Også VLC fortjener en plads på denne liste - VideoLAN Client - der er mange, der bruger den, og den virker:
http://www.videolan.org/

 • 0
 • 0
Kenni Lund

"Har man en POP eller IMAP e-mailkonto, så har man selvfølgelig brug for en e-mailklient, og så er Thunderbird bedre end både Outlook Express og Windows Mail."

Det bør bemærkes at Gmail uden problemer kan hente mails fra POP konti. Mine forældre har de seneste år benyttet Thunderbird til at hente mails fra tre forskellige POP3-konti. Selv benytter jeg en betalings-mailbox fra Yahoo til at hente mine POP3-mails. Da jeg ikke var så glad for den manglende backup hos mine forældre med Thunderbird, begyndte jeg at kigge efter et gratis alternativ, og her viste Gmail sig at fungere ganske fortræffeligt :)

Såå...POP-konti kræver altså ikke en "offline-mail-klient" :)

Mvh.
Kenni

 • 0
 • 0
Flemming Damborg

Enig i at TB er super...
Det er nemmere at back-up Thunderbird, Firefox vha MozBackup: "It allows you to backup and restore bookmarks, mail, contacts, history, extensions, cache etc. It's an easy way to do Firefox backup, Thunderbird backup ..."
Kom handy da jeg skulle flytte fra en XP-computer til en Vista do.
Se http://mozbackup.jasnapaka.com/

Som PDF printer driver findes også alternativet: eXPert PDF 3, der findes i en barberet gratisudgave, der stadig tillader at genere PDF format i variabel komprimeringsgrad: http://www.vnunet.com/computeractive/downloads/2158075/expert-pdf-free-d...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize