De 7 små browser-dværge: En enkelt guldklump blandt kloner

Danskerne skal vælge browser, og Microsoft giver dem hele 12 at vælge mellem. Fem af dem kender vi, men der er også syv mere obskure browsere. Er de værd at se nærmere på?

Microsoft har indgået et forlig med EU-Kommissionen for at undgå en ny monopolsag, og det betyder, at danskerne og resten af europæerne nu skal tage stilling til, hvilken browser de vil bruge på internettet.

Windows-brugere, som benytter Microsofts Internet Explorer som standardbrowser får i løbet af de næste to måneder et menukort leveret fra Microsoft, hvor de skal vælge en browser.

Menukortet kan også ses på hjemmesiden BrowserChoice.eu, som ejes af Microsoft.

Version2 har allerede givet en kort introduktion af de fem mest populære browsere, men der er hele 12 browsere at vælge mellem på Microsofts menukort. Det rejser spørgsmålet, om der blandt de sidste syv er oversete guldklumper?

Flock

Her er faktisk en browser, der kunne være værd at kigge nærmere på, hvis du ikke allerede kender den. Flock fokuserer på integration med sociale netværkstjenester som Facebook, men har også en helt særlig integration med eksempelvis Flickr og Youtube.

Ligesom flere andre af de syv små browsere er Flock baseret på samme teknologi som Firefox, Gecko-motoren. Men Flock har en særlig menulinje, der især er velegnet til at følge med i de nyeste fotos og videoer fra forskellige tjenester.

Flock har også indbygget understøttelse af feeds fra mange forskellige tjenester lige fra Twitter til Gmail. Desuden har den et særligt clipboard, hvor man kan trække billeder og links over og gemme til senere.

Ud af de syv relativt ukendt browsere på menukortet er Flock den eneste, der springer i øjnene med tilbud om noget, der skiller sig ud fra blot at være en klon af én af de etablerede browsere.

Avant

I Avant er der fokuseret på at administrere sine faneblade, og det er faktisk vellykket, hvis det er en funktion, man har brug for. Der er flere muligheder for at maksimere, lukke og arrangere fanebladene i vinduer end i nogen anden browser, og Avant giver også mulighed for automatisk scrolling på en side, så indholdet bliver vist ligesom rulletekster i tv.

Avant har også mulighed for at gemme sine bogmærker og andre browserdata på et online-lagermedie, så man kan tage dem med sig. Men derudover er Avant bare en helt almindelig browser.

Green Browser

Skiller sig på plussiden ud ved at have en startside, der opfordrer til, at brugeren selv tilpasser den med sine favoritter i stedet for at lade browseren finde frem til dem ud fra brugerens surfvaner. Til gengæld har Greenbrowser et noget specielt ikon, der lægger sig øverst på alle vinduer og fungerer som genvej til browseren. Det er måske smart, men også irriterende.

K-Meleon

Udviklerne bag K-Meleon hævder, at browseren er superhurtig og giver store muligheder for tilpasning. I praksis giver K-Meleon imidlertid ikke brugeren meget at arbejde med fra start, så reelt ender man med en let slanket udgave af Firefox, som ikke virker specielt overbevisende.

Maxthon

Det mest interessante ved Maxthon er, at browseren er designet til at matche tidligere udgaver af Microsoft Office. Eksempelvis kan den ligne en applikation fra Office 2003 på en prik. Derudover har Maxthon gode muligheder for tilpasning og indbyggede filtre og er næstefter Flock den mest spændende i feltet.

Hvis man holder højre museknap nede, kan man tegne på skærmen direkte i browseren. Det kunne være en interessant funktion i forbindelse med undervisning eller præsentationer.

Sleipnir

Trods det nordiske navn en japansk browser, som har én speciel funktion, nemlig flere indbyggede musefagter end andre browsere. Ved at holde højre museknap nede, mens man bevæger musen op, ned, til venstre eller til højre kan man navigere mellem sider og åbne nye vinduer. Til gengæld mangler Sleipnir tastaturgenvejen CTRL+T til åbning af et nyt faneblad.

Slimbrowser

Ligner ved første øjekast en blasfemisk krydsning mellem Winamp og Internet Explorer. Men der er faktisk tale om en habil browser, hvor mange af de tilgængelige funktioner allerede er indbygget fra start i modsætning til K-Meleon. Eksempelvis er værktøjerne til oversættelse af hjemmesider tilgængelige direkte fra menulinjen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Morten Wegelbye Nissen

Tja... går ud fra at de fleste medlæsere, ligesom mig, fungere som first level support for naboer, nærmeste familie osv.

Jeg har indtil nu haft to bekendte der var forviret over den popup der pludseligt er kommet frem.
Den ene var overbevist om at hun havde fået virus, det er normalt det hun forbinder med popups der dukker op uden at hun har bedt om noget.
Den anden - syntes bare det var træls at der hele tiden kom en popup som han skulle lukke. (Og så var der også dukket et ikon op på hans skrivebord han ikke kunne forklare.)

Jeg er ingenlunde promicrosoft - men det her tiltag syntes jeg er tosset !

 • 0
 • 0
Ronni Hansen

Lige en lille rettelse vedrørende Maxthon.

Når du holder højre musetast nede og tegner på skærmen, så er det fordi du igangsætter en mouse gesture, som eksempelvis kan genindlæse en side eller andet.

Det var Maxthon der introducerede mig for denne funktionen, og siden har det været et must-have i min browser. Til Firefox findes eksempelvis denne (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/12), og på Chrome bruger jeg (https://chrome.google.com/extensions/detail/lfkgmnnajiljnolcgolmmgnecgld...).

 • 0
 • 0
Lars Peter Andersen

Jeg bruger selv Firefox til det meste undtagen de sites, den ikke afvikler ordentligt pga. div. Microsoft kode, her bruger jeg IE.
Som hjemmesupporter for mine familie- og vennebrugere vælger jeg IE, selvom det langtfra er den bedste browser til alting, er det den browser, der giver færrest kompatibilitetsproblemer med banker, digitale signatursteder osv.

 • 0
 • 0
Emil R. van der Bijl

Hejsa.

Jeg ville lige høre jer med meget mere erfaring end mig selv, om http://www.browserchoice.eu/ er 100% tilfældig.

Fordi jeg har siddet og trykker f5 MANGE gange, og ikke oplevede en eneste gang at firefox, ie, opera, chrome eller safari ikke var på de første 5 pladser.

Hvad så med de 7 andre? Skulle de ikke alle sammen mixes i 100% tilfældig rækkefølge?

MvH Emil

 • 0
 • 0
Mikkel Thielemann

Jeg synes det er misvisende og selvgladt, at teaseren til IE8 fortæller, at den er den mest "populære". I erkendelse af, at den indtil videre har været en integreret del af langt de fleste computeres medfølgende OS, og derfor ikke er valgt bevidst, bør man være fair over for de andre og bruge en mere nøgtern betegnelse som "udbredte". For det er kun korrekt, at den er den browser, der er distribueret flest af.

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Jeg synes det er misvisende og selvgladt, at teaseren til IE8 fortæller, at den er den mest "populære". I erkendelse af, at den indtil videre har været en integreret del af langt de fleste computeres medfølgende OS, og derfor ikke er valgt bevidst, bør man være fair over for de andre og bruge en mere nøgtern betegnelse som "udbredte". For det er kun korrekt, at den er den browser, der er distribueret flest af.

Det er vel ufattelig ligegyldigt. Der står jo også "Verdens mest innovative browser" ved Safari. Avant skriver "Den bedste browser" osv.

I øvrigt siger den engelske udgave, at IE8 "is the most widely used", så det er nok kun den danske afdeling, der er 'problemet'.

 • 0
 • 0
Daniel Madsen

Man kan undre sig lidt over at udvalget skal være så bredt og ikke bare omhandler de 5 mest udbredte browsere. Der er flere af de mere alternative browsere jeg end ikke har hørt om før og at bedømme ud fra anmeldelsen af dem her, så er de heller ikke vildt imponerende og vil formentlig give en dårlig bruger-oplevelse såfremt man rent faktisk valgte dem som primær-browser.

Spørgsmålet er jo så hvor bredt man skal gå i fairhedens tegn? Og hvad er egentlig kriterierne for at komme med i listen, såfremt man selv har bikset noget sammen man betragter som en browser? Kan alle være med, eller hvad har de her obskure browsere gjort for at blive taget i betragtning?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere