De 500 hurtigeste supercomputere er nu alle i petaflops-skala

Illustration: monsitj/Bigstock
Danmark får en enkelt maskine med på junis liste. Det er DTU og CBS's Apollo 2000, der kommer ind på en 471. plads.

For første gang nogen sinde består Top 500-listen over supercomputere udelukkende af maskiner i petaflop-skala. Det skriver mediet Zdnet.

Top 500-rapporten har udkommet halvårligt siden 1983, og for at komme med skal en supercomputer op på mindst 1,022 petaflops i denne omgang.

De to hurtigste maskiner er denne gang IBM-supercomputerne Summit og Sierra. Summit er ejet af det amerikanske energiministerium, som også benytter maskinen til at forvalte landets atomarsenaler.

Summit kan levere en konstant ydelse på 148,6 petaflops. Sierra befinder sig på Lawrence Livermore National Laboratory, der også er finansieret af det amerikanske energiministerium.

Danmark har en enkelt maskine med på listen. Det er DTU og CBS's Apollo 2000, der kommer ind på en 471. plads, med en ydelse på 1,067 petaflops. Den bygger på 31.360 Xeon Gold-kerner.

Næste skridt for supercomputere er exascale-æraen, der kommer til at kræve nytænkning, på baggrund af stagnation i forøgelse af processorkraften og et strømforbrug, der med dagens teknologi vil ende på 0,5 gigawatt.

Læs også: Exascale-supercomputere kræver fuldt parallelle programmer

Data-parallelisme vil være en forudsætning for opskalering til exascale. Det bygger på ideen om ikke at parallelisere programmets løkke-iterationer, men i stedet strømmer data fra kilde til destination i et dataflow, som paralleliseres, og hvor små operationer udføres på data. Lidt ligesom pipes i Unix- og Linux-verdenen, men meget mere finkornet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere