DDR5-RAM får modspil fra egen fold: højkapacitets hybrid-hukommelseteknologi

Udviklingen af en ny generation af hukommelse er i fuld gang.

I dag bruger pc’er og servere typisk RAM af typen DDR4 (Double Data Rate) SDRAM. Denne hukommelsesteknologi kom imidlertid allerede frem i 2014, og udviklingen af arvtageren – DDR5 – er nu i fuld gang, oplyser standardiseringsorganisationen JEDEC i en pressemeddelelse. Det kunne Version2 fortælle tidligere i dag.

Læs også: Ny RAM-standard på vej: Dobbelt så hurtig

Men der er også alternative teknologier på vej, som vil skabe en konkurrence til DDR5 fra starten.

Ifølge JEDEC vil DDR5-RAM fordoble både båndbredden og lagringstætheden sammenlignet med DDR4 og være langt mere effektiv. Ud over den fordoblede ydelse skulle DDR5 være mere strømeffektiv.

Specifikationerne for den nye RAM-standard skal efter planen offentliggøres engang i 2018, og DDR5 vil også være et centralt tema på JEDEC’s Server Forum i Santa Clara i USA den 19. juni 2017.

Først servere, så PC’er

DDR5 vil sandsynligvis dukke op først i servere og så komme ud i almindelige brugeres pc’er senere, skriver Tweaktown.

Som nævnt får DDR5 konkurrence fra andre RAM-typer, som er på trapperne. For eksempel har Intel for nylig lanceret sit første produkt baseret på 3D Xpoint-teknologien, som Intel sælger under brandet Optane.

Det er en slags mellemting mellem ikke-flygtig flash-hukommelse og DRAM – altså en slags intern-hukommelse, som holder på dataene, selv efter strømmen er slået fra. I første omgang er Optane lanceret som en SSD, men næste år vil Optane også komme i form af DIMM-hukommelsesmoduler.

Intel ser på Optane som en slags bro mellom DRAM og lagring, som skal forhøje ydelsen i fremtidens serverløsninger. Hurtigere behandling af store databaser, hvor hele databasen ligger i arbejdshukommelsen samtidig, vil kunne være en drivkraft for nye hukommelsesteknologier af denne type.

Optane får konkurrence

JEDEC annoncerede desuden, at også de er i gang med udviklingen af en anden ikke-flygtig hybrid-hukommelseteknologi, NVDIMM-P.

De går ikke i detaljer, men skriver i pressemeddelelsen, at ‘NVDIMM-P vil blive en nyt højkapacitets ikke-flygtig hukommelsesmodul for datasystemer’, hvor der er fokus på pris, strømforbrug og ydelse.

»Øgede krav til ydelse i servere driver behovet for mere avancerede teknologier, og standardiseringen af næste generation af hukommelse, som DDR5 og den nye generation ikke-flygtige NVDIMM-P-moduler vil være essentielle for at opfylde disse behov,« siger bestyrelsesformand for JEDEC Mian Quddus.

Mange analytikere forventede ikke, at der vil komme noget DDR5-RAM overhovedet, og at DDR4 ville blive den sidste generation af denne RAM-type, skriver PC World.

Men eftersom der ikke har været nogen banebrydende ændringer i pc- og serverdesign de seneste år, er der formentlig behov for endnu hurtigere RAM-moduler med større lagringskapacitet et stykke tid længere.

Artiklen er produceret af digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere