Der er noget helt åbenlyst galt med måden, man har håndteret borgernes sundhedsdata på hos Medicals Nordic, der foretager kviktest i arbejdet med opsporing af coronavirus.
Hos Datatilsynet ser man med stor alvor på de kritisable forhold og har med det vons åbnet en sag på baggrund af måden, hvorpå virksomheden har håndteret oplysninger fra borgere med positivt svar på deres test.
Det skriver Politiken.
Sagen tog sig udspring i en afsløring fra B.T., der beskrev, hvordan poderne skulle tage billeder af de positive prøvesvar, der altså indeholdt borgerens persondata, og herefter dele dem via Whatsapp i en gruppe med andre podere. Billederne blev i samme ombæring kopieret til medarbejdernes telefon, og hele miseren får da også Allan Frank fra Datatilsynet til at pege på, at der i sagen kan være kørt direkte over for rødt lys flere steder. Det drejer sig både om brugen af private telefoner, den social medieplatform og muligheden for, at data kan end hos tech-giganter i tredjelande.
»Vi befinder os i den mere alvorlige ende af skalaen. I det omfang, der er givet instruks om at bruge et værktøj, som ikke viser sig egnet til formålet, og som ikke er sikkert, så er det et problem, for så er det noget, man har gjort bevidst. Med forbehold for, at sagen slet ikke er sagsbehandlet, så kan det føre til sanktioner – lige fra kritik til politianmeldelse og bøde,« siger Allan Frank, der er IT-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet til Politiken.
Datatilsynet understreger i en pressemeddelelse, at tilsynet nu går ind i sagen og undersøger blandt andet, »hvem der er dataansvarlig, om der er sket videregivelse af personoplysninger, og om der er passende sikkerhedsforanstaltninger.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.