Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af fejl i Rejsekort-register over busture

3. maj 2019 kl. 14:2620
Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af fejl i Rejsekort-register over busture
Illustration: Datatilsynet.
Det kan desværre ikke lade sig gøre at redigere i din rejsehistorik, lød svaret til en borger, der angav fejl i registreringen af borgerens busrejse. Men den går ifølge Datatilsynet ikke.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Rejsekort A/S for ikke at have rettet i en borgers rejselokationer, som der var fejl i. Det oplyser Datatilsynet i en nyhed.

Borgeren havde klaget til Rejsekort over, at der i tre tilfælde var fejl på lokalitetsoplysninger fra busture i maj 2015, januar 2016 og februar 2017.

Men de angivne fejl blev ikke ændret i Rejsekorts registreringer, fordi det ifølge Rejsekort ikke er teknisk muligt at rette som følge af it-behandlingen af lokationsoplysninger fra rejser.

»Det kan desværre ikke lade sig gøre at redigere i din rejsehistorik, så selvom fejlen prismæssigt er korrigeret, vil den stadigvæk fremgå med forkerte registreringer. Redigering af rejsehistorik er ikke en funktion, som er i rejsekort-systemet,« lød svaret til borgeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen til fejlregistreringen er, at buschaufføren havde indstillet lokalitet for bussen forkert.

Datatilsynet traf derfor den 16. april 2019 afgørelse i sagen og udtalte alvorlig kritik af den konkrete manglende berigtigelse .

Også kritik af uretvisende registreringer

I sagen udtales der også alvorlig kritik af, at det er et generelt problem, at Rejsekort A/S’ it-systemer ikke på tilstrækkelig vis registrerer lokalitetsoplysninger, og at der ved fejlregistreringer ikke kan foretages berigtigelse af dem.

Datatilsynet har derfor meddelt Rejsekort A/S et påbud om at komme med en plan for, hvordan rejsekortsystemet vil blive bragt i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig har Rejsekort A/S fået påbud om at berigtige klagers oplysninger samt et yderligere påbud om inden den 15. juli 2019 at fremkomme med en beskrivelse af, hvordan og hvornår it-understøttelsen af rejsekortet vil være bragt i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven.

Efter Datatilsynets opfattelse er der ikke efter ordlyden i databeskyttelsesforordningens artikel 16, 2. pkt. en ret for den dataansvarlige til at undlade berigtigelse ved i stedet at tilføje supplerende oplysninger.

Da Rejsekort A/S ikke på anden måde kan foretage berigtigelse, og under sagens behandling ikke har godtgjort forhold, der skulle kunne føre til et andet resultat, er det Datatilsynets opfattelse, at den udførte behandling ikke lever op til databeskyttelsesforordningens artikel 5, stk. 1, litra d, og i øvrigt i konkrete tilfælde, ikke vil kunne opfylde forordningens artikel 16.

Herudover er det Datatilsynets opfattelse, at behandlingen af lokationsdata ikke i tilstrækkelig grad behandles i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningens artikel 5, stk. 1, litra a, c og d.

Rejsekort A/S har ifølge Datatilsynet gennemført en ændring af rejsekortsystemet i efteråret 2017, der sikrer, at chaufførerne i rejsekortsystemet ikke kan registrere en rute, der afviger fra bussens aktuelle placering ifølge bussens GPS-system.

Desuden er man i gang med at undersøge, hvilke tekniske muligheder der er for at konstatere fejlregistreringer og berigtige med valide data. Dette kan muligvis gøres ud fra trafikvirksomhedernes realtidsdata, hvor busserne løbende melder deres geografiske position. Rejsekort A/S vil undersøge, om man med brug af disse data automatisk vil kunne opdage fejlregistreringer og berigtige såvel pris som rejsehistorik.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
19. august 2019 kl. 10:48

Et jeg den eneste der synes at sådan et system bryder med privatlivets fred. Folk må da have ret til at transportere med det offentlige uden at deres lokation bliver registreret.

Med mit Pendler kort, så behøver man kun af tjekke ind og ud når den nye periode skal aktiveres.

Men de burde viderføre den abb. service de havde med det analoge Pendler kort, hvor der bare blev trukket penge på kontoen hver måned og man efter 11 måneder fik 1,3 måneder gratis

så behovede jeg kun tjekke ind når jeg rejse ud over mit pendler område

14
6. maj 2019 kl. 14:43

Man er ikke tvunget til at bruge et personligt rejsekort, eller et rejsekort i det hele taget. Det er som regel billigere men ikke nødvendigt.

Du har ganske ret i at der ingen tvang er, men det gør privatliv til et meget dyrt privilegie, jeg vil vove at påstå ikke alle har råd til.

Siden rejsekortet er blevet indført, bruger jeg 48 kroner om dagen på transport til og fra arbejde (kun 3km hver vej!), mod før 20 kroner - og jeg kan kun komme med bussen hvis jeg har mønter, eller en 50 eller 100 krone seddel.

Derudover skal jeg af buschauffører på ugentlig basis have en lektion om at jeg kan spare en masse penge hvis jeg får et rejsekort. Man møder også en sjælden gang imellem en buschauffør der hånende spørger hvorfor man ikke køber billige ungdomsbilletter gennem DBS og rejser i bus med dem.

Rejsekortet er ikke nødvendigt for mig, jeg har råd til at betale lidt over dobbeltpris for at bevare en smule privatliv, men hvis jeg var studerende på SU, så ville jeg være nødt til at ofre mit privatliv for at have råd til at tage bussen.

13
6. maj 2019 kl. 14:29

Man er ikke tvunget til at bruge et personligt rejsekort, eller et rejsekort i det hele taget. Det er som regel billigere men ikke nødvendigt.

11
6. maj 2019 kl. 11:20

Hvis man nu stadig tror, der er noget i Danmark, der hedder privatlivets fred, så læs den her artikel:https://www.version2.dk/blog/jeg-vil-nu-ifoere-mig-soergebind-l215-center-cybersikkerhed-cfcs-blev-vedtaget-denne-uge?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=v2_daglig

I øvrigt er privatlivets fred vel mere i fare, hvis der registreres forkerte oplysninger. Eksempel. Du har været på besøg hos din bror i Nyborg, men registreringen viser, at du stod af busssen ud for et bordel i Frederecia. Lige guf for konen at læse.... (Nej, hun må jo ikke læse de oplysninger...)

8
6. maj 2019 kl. 08:31

Et jeg den eneste der synes at sådan et system bryder med privatlivets fred. Folk må da have ret til at transportere med det offentlige uden at deres lokation bliver registreret.

7
4. maj 2019 kl. 19:28

Det er lidt nemt at tildele ansvaret for fadæsen på buschaufføren.

De har også så dejligt svært ved at forsvare sig. Naturligvis kan man ikke forlange af en buschauffør, at han/hun også skal overvåge diverse mærkelige it-systemers velbefindende. Det er lidt som om man forventer, at lortet ikke virker, og at det er chaufførens ansvar og skyld.

Hvilket åbenbart også er reaktionen hos nervenedbrudte passagerer på Letbanen.

5
4. maj 2019 kl. 12:47

Nu skal jeg ikke gøre mig klog på hvordan det foregår i alle områder af landet, men her i region Midtjylland er informationssystemet ejet og vedligeholdt af Midttrafik og drives af sin egen gps-enhed. Det er altså ikke de samme oplysninger der bruges af rejsekortet. Da jeg kan se, det er det samme firma der leverer informationssystemer til fx Movia, NT og Sydtrafik vil jeg gætte på de ikke er den store forskel andre steder i landet.

4
4. maj 2019 kl. 11:50

Du har rejsekort og checker ind og ud af bus.
Men der er intet sted du kan se om bus har registreret korrekt position for turen.
Først 24 timer senere ved du om rejsekortselskabet har fuppet dig.
Og efterfølgende kan IT systemerne så ikke rette fejl.
Dette kaldes bondefangeri, alle andre end det offentlige straffes voldsomt for den slags.

Jeg mener at GPS'en også driver bussens informationsdisplay, så hvis den viser zone og næste busstop korrekt, så burde det fungere. Det havde været en god feature, hvis takstzonen stod på rejsekort læserens skærm. Det gjorde den på klippekort maskinerne.

3
4. maj 2019 kl. 10:44

Det er lidt nemt at tildele ansvaret for fadæsen på buschaufføren. Rejsekortselskabet leverer udstyr til busserne, som bliver tilsluttet gps, og på chaufførens skærm kommer der ikke information om, hvor rejsekort-softwaren mener at befinde sig. Selv om hun fik dette ville det vel også være lidt meget at forlange, at hun skulle bruge tid på at kontrollere om det er korrekt indstillet hver gang en ny rejsekortkunde kommer ind i bussen. En del af ideen med rejsekortet skulle vel netop være at sikre en mere effektiv køretid, hvor chauførerne ikke "spilder" tiden på kundeservice, men koncentrerer sig om at bussen kommer videre..

2
3. maj 2019 kl. 15:23

Rejsekort A/S har ifølge Datatilsynet gennemført en ændring af rejsekortsystemet i efteråret 2017, der sikrer, at chaufførerne i rejsekortsystemet ikke kan registrere en rute, der afviger fra bussens aktuelle placering ifølge bussens GPS-system.

Tilsyneladende klarer "systemet" også den slags selv. Jeg har i hvert fald tilbragt en del tid med at køre rundt i byer, jeg ikke har været i nærheden af. Muligvis har gps'en "siddet fast" (det er helt sikkert Putin!). Altså de retter den fejlagtige betaling uden diskussion, men hvorfor skal det egentlig være så besværligt som (opdagelses-)rejsende at bede om en korrektion? En "knap" på rejseoversigten kunne overføre rute, tid og kortnummer frem for den besværlige manuelle overførsel til en anden side. Så var folk heller så højt oppe i raseri.

1
3. maj 2019 kl. 15:22

Du har rejsekort og checker ind og ud af bus. Men der er intet sted du kan se om bus har registreret korrekt position for turen. Først 24 timer senere ved du om rejsekortselskabet har fuppet dig. Og efterfølgende kan IT systemerne så ikke rette fejl. Dette kaldes bondefangeri, alle andre end det offentlige straffes voldsomt for den slags.