Datatilsynet: Uafhængig Politiklagemyndighed har ikke overholdt krav om oplysningspligt

Illustration: Kim Matthäi Leland
Retshåndhævelseslovens krav om at stille oplysninger til rådighed for den registrerede er ikke fulgt.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har efter Datatilsynets vurdering ikke fuldt ud overholdt kravene i retshåndhævelsesloven. Det skriver myndigheden i en afgørelse.

Mere præcist er der tale om § 13, stk. 1. i loven, som handler om at stille oplysninger til rådighed for den registrerede.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed var blandt de myndigheder, som Datatilsynet i 2018 havde udvalgt til tilsyn efter retshåndhævelsesloven, som er en lov om retshåndhævende myndigheders behandling af personoplysninger.

Tilsynene fokuserede navnlig på de registreredes rettigheder, som findes i afsnit 3 i retshåndhævelsesloven.

Under tilsynet opstod der også spørgsmål om, hvorvidt underretning af anmeldte polititjenestemænd i konkrete straffesager hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed og besvarelse af anmodninger om indsigt i straffesagsmateriale og retsafgørelser vil skulle ske efter retshåndhævelsesloven eller retsplejeloven.

Datatilsynet fandt, at det i begge situationer umiddelbart vil skulle ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler. Datatilsynet udtalte dog samtidigt, at samspillet mellem retshåndhævelsesloven og retsplejeloven ikke er helt tydeligt, hvorfor tilsynet vil gå i dialog med Justitsministeriet herom.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere