Datatilsynet: Uafhængig Politiklagemyndighed har ikke overholdt krav om oplysningspligt

Illustration: Kim Matthäi Leland
Retshåndhævelseslovens krav om at stille oplysninger til rådighed for den registrerede er ikke fulgt.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har efter Datatilsynets vurdering ikke fuldt ud overholdt kravene i retshåndhævelsesloven. Det skriver myndigheden i en afgørelse.

Mere præcist er der tale om § 13, stk. 1. i loven, som handler om at stille oplysninger til rådighed for den registrerede.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed var blandt de myndigheder, som Datatilsynet i 2018 havde udvalgt til tilsyn efter retshåndhævelsesloven, som er en lov om retshåndhævende myndigheders behandling af personoplysninger.

Tilsynene fokuserede navnlig på de registreredes rettigheder, som findes i afsnit 3 i retshåndhævelsesloven.

Under tilsynet opstod der også spørgsmål om, hvorvidt underretning af anmeldte polititjenestemænd i konkrete straffesager hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed og besvarelse af anmodninger om indsigt i straffesagsmateriale og retsafgørelser vil skulle ske efter retshåndhævelsesloven eller retsplejeloven.

Datatilsynet fandt, at det i begge situationer umiddelbart vil skulle ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler. Datatilsynet udtalte dog samtidigt, at samspillet mellem retshåndhævelsesloven og retsplejeloven ikke er helt tydeligt, hvorfor tilsynet vil gå i dialog med Justitsministeriet herom.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Tommy Calstrup

Burde overskriften være, for den Uafhængige Politiklagemyndighed har forsøgt, at overholde gældende regler og love, men er ikke blevet gjort opmærksomme på overlappet, mellem de to lovsæt, og har derfor holdt sig til det ældste af de to sæt, som de stadig skal overholde.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere