Datatilsynet tøver trods fransk bøde til Clearview AI: Venter på dansk sag

Plus2. november 2022 kl. 04:164
Data flock
Illustration: Philipp Schmitt & AT&T Laboratories Cambridge / Better Images of AI / Data flock (faces) / CC-BY 4.0.
Beskeden kommer i kølvandet på, at det franske datatilsyn har givet virksomheden bag ansigtsgenkendelsesværktøjet en bøde på 148 millioner kroner for at bryde med GDPR
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvis der kommer en sag mod firmaet bag det famøse ansigtsgenkendelsesværktøj Clearview AI, vil Datatilsynet sandsynligvis erklære tjenesten for ulovlig i Danmark.

Det fortæller Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet, i kølvandet på, at det franske datatilsyn (CNIL) i forrige uge slog hårdt ned på Clearview AI, efter virksomheden i flere måneder har ignoreret en ordre om at stoppe med at indsamle franske borgeres billeder.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. november 2022 kl. 09:11

Offentlige myndigheder, udviser altid kreativitet når man behandler personfølsomme data, Eksempel Haderslev kommune med kontanthjælps modtagere der skal aflevere oversigter over transaktioner, "Hov du har været i Tyskland". Der er desværre mange andre værktøjer/data, der benyttes til sammenkøring, uden man aner noget som helst. Heller ikke resultatet!!!

3
3. november 2022 kl. 00:25

Datatilsynet skriver på sin side Hvornår må du behandle personoplysninger?: »Det er som udgangspunkt forbudt at behandle følsomme personoplysninger, men der findes en række undtagelser til dette forbud. For det første kan følsomme personoplysninger behandles uden samtykke, hvis den registrerede tydeligvis selv har offentliggjort oplysningerne på forhånd.«

Hvis undtagelserne ikke står beskrevet lige efter, inde på Datatilsynets side, så er det godt nok krtitisabelt at have sådan en sætning på en myndigheds side.

Ellers kunne jeg da hurtigt få idéen om at lave en stor database med de danske politikkeres personlige oplysninger - lige uden at tjekke loven videre, som ordensmagten åbenbart ikke skinker, jævnfør bl.a. artiklen. Har set man kunne ekstrahere fingeraftryk fra videoer, så det eneste er vel næsten DNA af biometriske data, man fremover ikke direkte skal skrabe sammen - udover fra MyHeritage lign. sider, hvor folk har indgivet. Eller selvfølgelig vores alle sammens genomcenter. Heri må der også ligge hvilke alergier, der måske kan være hos politikkerne, så man lige har den info. Snottet næse er i den milde ende ift. hvad man kan forårsage. Så kan jeg også lige udtrække data fra skoleklassernes So-Me opslag, som de jo frivilligt lægger op. Så har man hvor politikkernes børn går i skole. Eller embedsmanden som rådgiver pollitikkeren, dommeren, politichefen, virksomhedsejeren... og derudaf. Afpresning, chikane m.m.

1
2. november 2022 kl. 14:05

Hvis det virkelig blot er en simpel klage at tilsynet mangler, så skal vi da bare have produceret sådan en.

Jeg starter, og så må i da meget gerne tilføje og redigere ...

KLADDE START "

Jeg (indsæt navn), klager hermed til jer Datatilsynet, over virksomheden (i citationstegn) "Clearview AI" fordi jeg ikke mener de har hjemmel til at behandle mine oplysninger - i form af biometriske data - i henhold til Databeskyttelsesforordningen.

Venligst se den vedhæftede webadresse til denne meddelelse, fra IT-mediet Version2, for yderligere forklaring/information.

(https://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-toever-trods-fransk-boede-til-clearview-ai-venter-paa-dansk-sag)

" KLADDE SLUT

2
2. november 2022 kl. 15:00

Godt initiativ.

KLADDE START " Jeg, Anne-Marie Krogsbøll, klager hermed til jer Datatilsynet, over "Clearview AI" fordi jeg ikke mener, de har hjemmel til at behandle mine oplysninger - i form af biometriske data - i henhold til Databeskyttelsesforordningen. Venligst se den vedhæftede webadresse til denne meddelelse, fra IT-mediet Version2, for yderligere forklaring/information. (https://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-toever-trods-fransk-boede-til-clearview-ai-venter-paa-dansk-sag) " KLADDE SLUT