Datatilsynet om TDC's totalovervågning: Ikke vores bord

Datatilsynet henviser internetaktivist til Erhvervsstyrelsen i sagen om TDC's totalovervågning af tre millioner danskere færden. Erhvervsstyrelsen venter imidlertid på svar fra TDC. Helt håbløst, siger aktivisten.

Datatilsynet afviser at behandle en klage over, at TDC totalovervåger tre millioner danske kunders færden i det fysiske rum ved at logge, hvilke master deres smartphones kobler sig på og gemme oplysningerne i et år.

Læs også: TDC totalovervåger tre millioner mobilbrugeres færden

Internetaktivisten Christian Panton, der ligesom Version2/Ingeniøren har kortlagt konsekvenserne af klagen, havde klaget til tilsynet over logningen. Det kom der ikke noget ud af.

'Tilsynet finder på nuværende tidspunkt ikke at kunne tage stilling til, hvorvidt TDC' behandling af lokationsdata vedrørende dit internetforbrug er i overensstemmelse med reglerne i persondataloven,' skriver Datatilsynet til Christian Panton.

Det skyldes, at den udbudsbekendtgørelse, som TDC og andre mobilselskaber driver deres net efter, bliver administreret af Erhvervsstyrelsen.

Christian Panton klagede allerede i februar til styrelsen over logningen af hans færden, og den klage er endnu ikke færdigbehandlet. Det vil have betydning for Datatilsynets vurdering, hvad Erhvervsstyrelsen kommer frem til, fastslår tilsynet i svaret til internetaktivisten.

Christian Panton er imidlertid ikke selv part i Erhvervsstyrelsens sag med TDC. Derfor har han vanskeligt ved at orientere sig om sagen, selv om han jævnligt søger aktindsigt.

Han var godt klar over, at udfaldet af klagen til Datatilsynet kunne være, at tilsynet meldte hus forbi.

»Men jeg har ikke så mange muligheder for at sparke til sagen, når ikke jeg er part i sagen hos Erhvervsstyrelsen. Hos Datatilsynet er jeg i hvert fald part,« siger Christian Panton.

Erhvervsstyrelsen har siden juni ventet på et svar fra TDC i forhold til, hvilke konsekvenser et nyt logningsforslag vil have for televirksomheden. om de kommende logningsregler. Den tidligere justitsminister Søren Pind (V) havde udarbejdet, men ikke offentliggjort, et forslag med yderligere krav til logning af de danske teleselskabers kunder.

Læs også: Søren Pind vil indføre totalovervågning af alle danskeres færden

Hans efterfølger, Søren Pape Poulsen (K), er mere kritisk over for overvågning og bebuder ændringer til forslaget, men det er stadig meningen at fremsætte et lovforslag om logning i foråret 2017.

Læs også: Ny justitsminister lover ændring af kontroversiel totalovervågning

Konsekvenserne af det forslag vil Erhvervsstyrelsen altså have TDC's kommentar til.

»Datatilsynet venter på Erhvervsstyrelsen, og Erhvervsstyrelsen venter på nye logningsregler. Det er helt håbløst,« siger Christian Panton.

Læs også: TDC's totalovervågning kan være ulovlig, men styrelse beskyldes for nøl

Han tror ikke længere på, at Erhvervsstyrelsen når at afslutte klagesagen over TDC, inden nye logningsregler tråder i kraft.

»Det er ellers vigtigt, at det bliver afklaret, inden vi får nye regler, så vi ved, hvad retstilstanden er i dag. Hvis ikke vi ved det, hvordan skal vi så lave nye regler oven på de nuværende,« spørger han.

Den nye VLAK-regering har også en styrkelse af Datatilsynet med i sit regeringsgrundlag.

Læs også: Ny regering: Disruptionsråd, forslag til logning, styrket Datatilsyn og ny it-styringsstrategi

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 René Nielsen

Erhvervsstyrelsen har siden juni ventet på et svar fra TDC i forhold til, hvilke konsekvenser et nyt logningsforslag vil have for televirksomheden. om de kommende logningsregler.

Som jeg har forstået Christian Pantons klage, så er ovenstående sætning direkte irrelevant, fordi klagen går den nugældende lovgivning og ikke en lovgivning som måske engang i fremtiden bliver vedtaget

Men svaret udstiller den uvillighed kontrolmyndighederne har med sagen. Det er som at "slå i en dyne" at få datatilsynet til at udføre deres job imod de store aktører eller staten.

Måske skulle Christian Panton crowdfunde et sagsanlæg imod TDC, hvor man starter med en fogedsag mod TDC om at øjeblikkelig standse overvågningen.

Så kan man derefter lade sig trække rundt i årevis af TDC.

  • 8
  • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Som jeg har forstået Christian Pantons klage, så er ovenstående sætning direkte irrelevant, fordi klagen går den nugældende lovgivning og ikke en lovgivning som måske engang i fremtiden bliver vedtaget

Enig. Men man venter jo åbenbart på en ny lovgivning med bagudvirkende kraft. Hvis ikke vi havde (og sikkert med den nye regering fortsat har de næste 3 år) en mørklægningslov, så kunne man måske have fået opklaret, hvad der ligger i pipelinen i ministerierne på det punkt. På den anden side er intet nyt vel godt nyt?

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere