Skal det være muligt for en pensionstager at få indsigt i en lægekonsulents vurderinger af pensionstagerens helbred, eller er vurderingerne en del af pensionsselskabets forretningshemmeligheder?
Det spørgsmål skal Datatilsynet tage stilling til, efter at en pensionskunde hos Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) har bedt om at få udleveret oplysninger, som JØP har anvendt til at træffe en afgørelse vedrørende en ydelse til kunden.
Pensionstageren har fået udleveret det meste materiale, men en intern lægekonsulentrapport samt tilhørende korrespondance mellem lægekonsulenten og JØP tilbageholdes.
Del af forretningshemmelighed
Det har fået kunden til at klage til Datatilsynet, da klageren mener at have ret til at se sine egne data og vurderingerne af disse, som ligger til grund for JØP's afgørelse om, at pensionstageren ikke kan tildeles en varig invalidepension, men kun en tidsbegrænset invalidepension.
Datatilsynet henvender sig til JØP for at få en begrundelse for, at pensionsselskabet ikke vil videregive alle oplysninger i sagen.
Advokatfirmaet Bruun & Hjejle svarer på vegne af JØP i et brev til Datatilsynet 16. maj 2019, at JØP står fast ved sin beslutning om ikke at udlevere lægekonsulentrapporten med henvisning til JØP's forretningsgrundlag.
»Det er fast forretningspraksis i forsikrings- og pensionsbranchen som helhed såvel som hos JØP, at lægekonsulenternes interne vurderinger og lægefaglige rådgivning til skadesbehandlerne ikke deles med de kunder, som vurderingerne vedrører, uanset om der i den konkrete sag udbetales en ydelse eller ej. For at sikre en tilstrækkelig og fagligt velfunderet skadessagsbehandling er det afgørende, at skadesbehandlerne kan indhente lægefaglig rådgivning i fortrolighed på linje med eksempelvis juridisk rådgivning,« hedder det i svaret til Datatilsynet, som fortsætter:
»Det er med andre ord helt afgørende for såvel JØP's som andre pensions- og forsikringsselskabers forretningsgrundlag, at selskaberne i fortrolighed kan søge hjælp fra lægekonsulenter.«
Advokatfirmaet gør også opmærksom på, at speciallægeerklæringer og supplerende helbredsoplysninger er blevet udleveret til pensionstageren. Det er udelukkende lægekonsulentens vurdering og korrespondance mellem lægekonsulenten og JØP, der ikke er udleveret.
»Vurderingerne er foretaget på baggrund af materiale, som Klager er fuldt ud bekendt med, herunder specialelægeerklæringer og supplerende helbredsoplysninger, som Klager har indsendt til JØP. Dette – og sagens øvrige materiale – har JØP sendt til Klager i forbindelse med besvarelsen af dennes indsigtsanmodning af 5. november 2018.«
Principiel sag formentlig i Datarådet
JØP har gjort brancheorganisationen Forsikring & Pension opmærksom på klagesagen hos Datatilsynet, da et udfald til klagerens fordel kan få vidtrækkende betydning for pensions- og forsikringsbranchen.
Forsikring & Pension sendte 26. august en mail til Datatilsynet, hvor brancheforeningen giver sin støtte til JØP og understreger sagens principielle natur.
»Da der er tale om en principiel problemstilling for forsikrings- og pensionsbranchen, ønsker Forsikring & Pension (F&P) at støtte selskabet og dets fortolkning af indsigtsretten,« hedder det i mailen.
Datatilsynet overdrager normalt principielle sager til Datarådet, der er en del af Datatilsynet.
Ifølge Version2’s oplysninger er pensionsklagesagen da også overdraget til Datarådet, men Datatilsynet kan ikke bekræfte dette:
»Behandlingen af sager i Datarådet anses som oplysninger om interne forhold, og vi kan derfor ikke oplyse, om den konkrete sag behandles i Datarådet,« lyder det i en mail fra Datatilsynet til Version2.
Pensionsadvokat med i Datarådet
Hvis klagesagen bliver behandlet i Datarådet, vil det formentlig betyde, at et af Datarådets medlemmer ikke kan være med til at træffe beslutningen. Det er Pia Kirstine Voldmester, der foruden at være medlem af Datarådet også er partner i advokatfirmaet Bruun & Hjejle.
Hun underskrev Bruun & Hjejles brev fra 16. maj 2019 til Datatilsynet, hvor der argumenteres for, at klageren ikke kan få indsigt i lægekonsulentrapporten.
Datarådets forretningsorden forsøger at tage højde for den slags inhabilitetsspørgsmål. I forretningsordenens §6 hedder det:
»Et medlem af rådet må ikke deltage i afgørelsen eller i øvrigt medvirke ved behandlingen af en sag, i hvis udfald vedkommende har en særlig personlig eller økonomisk interesse, eller hvor der i øvrigt foreligger omstændigheder, som er egnede til at vække tvivl om vedkommendes upartiskhed.«
Datatilsynet kan som nævnt ikke bekræfte, at Datarådet vil træffe afgørelsen, men oplyser til Version2, at sagen forventes færdigbehandlet om halvanden måneds tid.