Datatilsynet sætter kommunale Skype-planer på pause
For de fleste mennesker kræver det blot en netforbindelse, et headset og nyoprettet konto for at komme i gang med at bruge videokonferenceprogrammet Skype.
Men helt så enkelt er det ikke for Syddjurs Kommune, der gerne vil bruge softwaren til at tale med handicappede og psykisk syge borgere over nettet.
Datatilsynet, der holder skarpt øje med persondataloven herhjemme, har i en ny afgørelse flere bemærkninger til Syddjurs.
Det skyldes, at kommunen sandsynligvis skal håndtere personfølsomme oplysninger over Skype. Dermed træder den danske persondatalovgivning i kraft.
»Det indebærer, at kommunen ikke uden nærmere overvejelse kan anvende en løsning som Skype,« erklærer tilsynet i afgørelsen.
Ansvaret ligger hos Syddjurs
Ifølge Datatilsynet skal kommunen sikre en forsvarlig behandling af data, før kommunen kan logge på Skype og snakke løs med borgerne. En opgave, der helt og aldeles ligger på kommunens egne skuldre.
»Ansvaret for at foretage en nærmere analyse og vurdering af, om en given tjeneste kan anvendes, ligger hos den dataansvarlige – i dette tilfælde Syddjurs Kommune.«
Syddjurs Kommune har afventet afgørelsen fra Datatilsynet og er derfor ikke gået i gang med at bruge Skype endnu.
Nu skal teksten fra tilsynet granskes af kommunens jurister, før det besluttes, om Skype-planerne skal føres ud i livet:
»Jeg kan kun sige, at vi er interesserede i at overholde lovgivningen. Og hvis ikke Skype gør det, så vil vi ikke bruge det. Men nu skal vores jurister se afgørelsen fra Datatilsynet igennem, før vi kan udtale os yderligere,« siger leder af socialområdet i Syddjurs Kommune Jan Saaby Nielsen til Version2.
Med i Syddjurs Kommunes overvejelser bør dog også være, at svarene til Datatilsynet ikke nødvendigvis afgør sagen.Tidligere har Odense kommune måttet opgive planerne om at bruge Google Apps til skolernes elevplaner - blandt andet fordi Datatilsynet ad flere omgange stillede opklarende spørgsmål om den påtænkte, cloud-baserede løsning.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.