Datatilsynet: Sådan kan du fortsætte med Google Analytics

Plus22. september 2022 kl. 10:403
Datatilsynet: Sådan kan du fortsætte med Google Analytics
Illustration: Google Analytics.
Der findes en løsning på, hvordan danske organisationer kan fortsætte med Google Analytics efter gårsdagens bombe fra Datatilsynet. Men det svækker datakvaliteten så meget, at værktøjet måske mister sin værdi for de virksomheder, der bruger det.
Artiklen er ældre end 30 dage

Datatilsynet har i går smidt en bombe under hjemmesideejeres mulighed for at bruge det udbredte statistikværktøj Google Analytics, efter tilsynet i går erklærede sig enig med de østrigske og franske tilsynsmyndigheder i, at værktøjet som udgangspunkt er ulovligt at bruge.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
23. september 2022 kl. 12:25

Nu har jeg læst vejledningen fra det franske Datatilsyn ... i håb om, at der også var en teknisk vejledning (spoiler: det var der ikke).

I sin simple implementering kunne dette vel klares med en usynlig pixel, der hentes fra en server/service, man har kontrol over. For hvert request aktiveres så Google Analytics med minimerede parametre (som angivet i den franske vejledning).

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan denne service skal implementeres (men det synes som en oplagt opgave for nogen at putte noget på GitHub med detaljerne) ... reelt tror jeg dog, at den største nød at knække vil være at håndtere alle loads - specielt for meget besøgte websites.

1
22. september 2022 kl. 11:57

"Men det svækker datakvaliteten så meget, at værktøjet måske mister sin værdi for de virksomheder, der bruger det."

Men det siger vel alt om, at data i øjeblikket bruges til profilering - uanset hvad de prøver at bilde en ind. Og siden hvor når har pseudonymisering været effektiv overfor supercomputere? Er der nogen garanti for, at Google/NSA ikke så let som ingenting kan deanonymiseret data?

2
22. september 2022 kl. 14:40

Og lad nu være med at lade somom, det er Datatilsynet, der er Den Store Stygge Ulv her, de er faktisk kun sat i Verden for at sikre, at gode og fornuftige regelsæt som GDPR overholdes og respekteres, så vi borgere kan færdes ret trygt på Internettet næsten uden at blive udsat for urimelig overvågning og data-misbrug. Kan Den Store Google ikke garantere dette på betryggende og kontrollerbar vis, må vi ty til andre og evt mindre udbydere - præcis som de danske Folkeskoler må se at finde et alternativ til de billige Chromebooks med tilhørende undervisningsprogrammer.