Datatilsynet rykker Skat for 91 ulovlige harddisk-kopier

For to år siden tog Skat fuldstændige kopier af 91 firmaers harddiske uden at have ret til det. Datatilsynet har endnu ikke fået at vide, hvad der skete med de data, trods mange rykkere.

Mens debatten om nye beføjelser til Skat raser, dukker en gammel sag op om samme emne, nemlig fuldstændig kloning af alle data i en virksomhed.

Allerede i 2008 begyndte Skat nemlig at tage fulde kopier af harddiske i de firmaer, som fik et kontrolbesøg, uden en dommerkendelse. Der var bare ikke nogen lov, der gav Skat ret til den metode, og Skatteministeren måtte gribe ind og stoppe den praksis.

Nu rykker Datatilsynet igen Skat for et svar på, hvad der siden hen skete med de data, som Skat kopierede. Det skriver Berlingske Tidende.

**LÆS OGSÅ **Skat vil kopiere virksomheders harddiske

Første gang, Datatilsynet gik ind i sagen, var i april 2008, men trods løbende rykkere har Skat endnu ikke fået svaret. Det beklager Skat, der skyder skylden på en 'intern misforståelse' og lover at svare med det samme denne gang.

Debatten om Skats beføjelser sprang op igen for nyligt, da Skatteministeriet barslede med et lovforslag, der skal give Skat ret til at kopiere samtlige data i en virksomhed ved et kontrolbesøg, uden at indhente en dommerkendelse først. Begrundelsen lyder, at Skat-medarbejderne så i ro og mag hjemme på kontoret kan finde de oplysninger, der indgår i kontrollen.

Men lovforslaget har mødt stærk modvind. Også Foreningen af Registrerede Revisorer mener, at forslaget skal trækkes tilbage. Her går bekymringen på, hvad Skat mon vil gøre, hvis en rutinemæssig gennemgang afslører ulovligheder, der intet har med skatteinddrivelse at gøre.

Lovforslaget har netop været igennem en høringsperiode og skal nu gennem videre behandling i Folketinget.

Læs brevet fra Datatilsynet her (pdf-fil)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Ove Andersen

Hvordan reagerede de virksomheder mon dengang, hvor skat pludselig kom på besøg og krævede at få en kopi af al deres data? Det tror jeg da ikke lige jeg ville have gået med til.

  • 0
  • 0
#4 Jacob Pind

Nu har vi jo så gode erfaring med Nem* så var det da oplagt at der kommer et forslag om at vi skal havde NemSkat og Nemdata, saa alt regnskab og data fra en virksomhed skal lige et sted. Selvf. helst håndteret af så samvitighedsfuld som vi kender fra nemID og folkene bagsikkerhed ved skatministeriet og deres distribueret computermodel. Et godt solid single point of failur vi kan være stolt af.

  • 0
  • 0
#6 Michael Rasmussen

Ville det hele ikke være meget nemmere, om Skat selv stod for regnskabsføringen for alle danske firmaer?

1) Ingen problemer med regnskabsudarbejdelsen da Skat selv har foretaget det. 2) Adgangen til data er sikret, da Skat ligger inde med det hele i forvejen.

PS. Ironi kan forekomme i ovenstående tekst.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere