Datatilsynet politianmelder Danske Shoppingcentre for overvågning af toiletter

8. december 2022 kl. 14:311
urinaler
tv-overvågning på i hvert fald ét toiletområde kan føre til bødestraf for Danske Shoppingcentre. Illustration: Bigstock | banphote.
Datatilsynet har politianmeldt Danske Shoppingcentre og indstiller ligeledes virksomheden til en bøde for tv-overvågning på flere toiletområder i indkøbscenter i Høje Taastrup.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hos Danske Shoppingcentre P/S kan man stå til en bøde på 350.000 kr. for brud på databeskyttelsesforordningen. Datatilsynet har nemlig politianmeldt virksomheden, der bestyrer 18 shoppincentre i landet, for ikke at have sikret en tilstrækkelig stor begrænsning af tv-overvågning på mindst ét toiletområde i centeret City2 i Høje Taastrup.

Det oplyser Datatilsynet i en pressemeddelelse.

Over for Datatilsynet oplyser Danske Shoppingcentre, at man havde opsat tv-overvågning på flere toiletområder i City2 efter problemer med blandt andet hærværk. Danske Shoppingcentre havde ved samme lejlighed implementeret en teknisk løsning med en sort markering på kameraet, hvor der var opsat et urinal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Datatilsynets vurdering har den løsning dog ikke i tilstrækkelig grad sikret, at gæsterne ikke blev filmet, når de benyttede urinalet, hvilket er i strid med princippet om dataminimering.

»Det er et grundlæggende princip i GDPR, at der ikke må behandles flere personoplysninger end nødvendigt. I dette tilfælde er der tale om en meget privat situation, hvor de færreste vil forvente at blive filmet. Derfor mener vi, det skal udløse en bøde,« lyder det fra kontorchef Karina Kok Sanderhoff i pressemeddelsen. 

Netop at der er tale om så privat en situation er noget af det, som Datatilsynet har lagt vægt på, ligesom man blandt andet også fokuserer på, at der kan være tale om et potentielt meget stort antal personer, som er blevet overvåget.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. december 2022 kl. 18:32

Lad ham, som ikke har noget at skjule, gå rundt uden bukser. Er det ikke sådan, man argumenterer for mere overvågning? Måske vil wc-cam blive en ting ved siden af web-cam? Eller kumme-cam.

Jeg husker svagt en sang om CIA, der belurer folk. En fyr på toilettet opdager et kamera - og pisser i forskrækkelse i en mikrofon.