I starten af 2021 får næsten halvdelen af landets kommuner en besked fra Datatilsynet om, at de ikke har beskyttet skolebørns data godt nok.
Man bruger nemlig Chromebooks i undervisningen, og de overholder ikke GDPR, hvis man bruger dem med standardindstillingerne.
»Man kan godt manuelt konfigurere sig ud af det, men det er relativt kompliceret, og det er der næsten ingen af kommunerne, der har gjort. Omkring en tredjedel af kommunerne har dog gjort et hæderligt forsøg«, siger Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og jurist, til Politiken.
Afgørelsen er kommet, efter en drengs oplysninger - fulde navn, klassetrin og skole - blev offentliggjort på platformen Youtube tilknyttet en kontroversiel kommentar, som hans venner stod bag. Drengens far klagede i januar til tilsynet efter et mislykket forsøg på at få skolen og Helsingør kommune til at ændre praksis.
Den ansvarlige i Helsingør Kommune, Lars Rich, ønsker ikke kommentere på sagen til Politiken. Google skriver dog til mediet, at man overholder EU-lovgivningen.
Ifølge Allan Frank har undersøgelsen været meget kompliceret, fordi Google beskrivelse af databeskyttelsen er fordelt på mange regelsæt, som henviser til hinanden på kryds og tværs.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.