Datatilsynet med skarp kritik af Erhvervsstyrelsen: Optog samtaler i årevis uden samtykke
Opdateret kl 15.42 med en kommentar fra Erhvervsstyrelsen.
En samtale med en borger sidste år har udløst en alvorlig kritik af Erhvervsstyrelsen, der har fået fire uger til at forklare, hvordan de vil bringe tingene i orden.
»Bemærk, at vi optager samtalen med henblik på kvalitetssikring og af hensyn til vores medarbejdere. Du kan læse mere om vores persondatapolitik på erst.dk,« lød det fra speakerstemmen i røret, når man ringende til Erhvervsstyrelsens Kundecenter.
Erhvervsstyrelsen har med metoden i flere år optaget alle indkomne telefonsamtaler med borgere, der ringede ind til kundecentret, uden foregående samtykke. Det strider i sådan en grad mod databeskyttelsesforordningen, at Datatilsynet nu udtaler alvorlig kritik af styrelsen.
Det skriver Datatilsynet i en udtalelse.
»Efter en gennemgang af sagen finder Datatilsynet, at der er grundlag for at udtale alvorlig kritik af, at Erhvervsstyrelsens behandling af oplysninger om klager i form af optagelse af telefonsamtale ikke er sket i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen,« står der i udtalelsen.
Borgeren skulle altså selv have mulighed for at vælge.
Optager eller ej
Sagen tog sit udspring med et opkald fra en borger til Erhvervsstyrelsens kundecenter for et års tid siden.
Her gjorde borgeren Erhvervsstyrelsen opmærksom på, at deres praksis med at optage indkomne samtaler med borgerne ikke var i overensstemmelse med reglerne på området, fordi Erhvervsstyrelsen ikke indhentede det nødvendige samtykke inden man begyndte optagelsen.
Erhvervsstyrelsen forklarede borgeren, at optagelserne hjalp med at beskytte styrelsens medarbejderne i tilfælde af, at borgere truede medarbejdere hos styrelsen, hvilket man havde oplevet på nært hold i foråret 2018, hvorefter man indførte den nye praksis. Desuden gav mulighed for kvalitetssikring.
Den forklaring købte borgeren dog ikke og klagede til datatilsynet, der altså nu har givet borgeren ret.
Erhvervsstyrelsen har videre i sagen forsvaret sig med, at optagelserne kun blev gemt i 96 timer og opkald med eksempelvis truende adfærd manuelt blev overført til et andet system, mens resten af optagelserne automatisk blev slettet efter fire dage.
Men Datatilsynet er ikke enige i at hensynet til, at Erhvervsstyrelsen i nogle enkelte tilfælde skal bruge optagelserne til en politiefterforskning overstiger behovet for at beskytte borgerne mod at blive optaget, når de ringer ind til styrelsens kundecenter, i en grad, der kræver et samtykke.
»Det er Datatilsynets vurdering, at optagelse og lagring af telefonsamtaler til kvalitets- og uddannelsesmæssige formål som det klare udgangspunkt kun kan baseres på et samtykke fra de personer, der registreres oplysninger om i det omfang der sker behandling af særlige kategorier af oplysninger,« står der i udtalelsen, der uddyber:
»Datatilsynet finder således, at Erhvervsstyrelsens generelle praksis, hvorefter alle opkald til styrelsens kundecenter optages med henblik på at sikre dokumentation til brug for indgivelse af politianmeldelse, ikke kan rummes inden for databeskyttelsesforordningen.«
Datatilsynet har givet Erhvervsstyrelsen fire uger fra i dag til at forklare, hvordan man vil bringe sagerne i orden.
Erhvervsstyrelsen oplyser til Version2, at man har stoppet optagelserne i kundecenteret og nu vil nærlæse Datatilsynets afgørelse.
"Styrelsen hæfter sig dog ved, at Datatilsynet ikke har lagt vægt på, at styrelsen som offentlig forvaltningsmyndighed har et særligt ansvar for at sørge for, at styrelsens vejledning af borgerne og virksomhederne er korrekt, og at optagelserne også sker på baggrund af den stigning i strafbare trusler og chikane mod embedsmænd, som opleves for tiden.Endelig bemærker styrelsen, at alle bliver informeret om, at samtalerne bliver optaget, inden opkaldet starter, at optagelserne bliver slettet efter 96 timer, samt at det kun er få betroede medarbejdere, der har adgang til at aflytte optagelserne,” skriver Erhvervsstyrelsen til Version2 i en skriftlig kommentar.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.