Datatilsynet kritiserer ny lov om digitale stævninger

15. oktober 2012 kl. 09:312
Hvis en ny lov bliver vedtaget, bliver det muligt at sende en stævning i en retssag til en borger via digital post. Datatilsynet er ikke tilfreds med løsningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De kommende år vil staten udfase alle papirbreve til borgerne og i stedet sende alt via den digitale postkasse, som borgerne kan besøge med NemID.

Men enkelte breve er så specielle, at de kræver deres egne lovændringer, og derfor er Folketinget i gang med at ændre på Retsplejeloven, så også stævninger kan blive sendt digitalt i fremtiden - i fagsproget en 'forkyndelse'.

Det fremgår af dokumenterne i lovarbejdet, hvor §155 og §156 skal ændres, hvis digital post skal indgå på lige fod med en stævning afleveret som et brev eller via telefonen.

En stævning skal så vidt muligt afleveres personligt, og modtageren skal kvittere for modtagelsen - i dag via en underskrift, når brevet afleveres. De nye regler for digital aflevering lægger derfor op til, at ’forkyndelsen’ er sket, når beskeden åbnes af modtageren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Altså skal borgernes digitale postkasse kunne give besked tilbage til afsenderen, om at beskeden er åbnet, uden at modtageren kan stoppe denne kvittering. Men den plan er Datatilsynet ikke tilfreds med.

I et høringssvar skriver tilsynet, at borgeren selv har ansvaret for sin postkasse, og at det faktisk direkte står i Lov om Digital Post, at myndighederne ikke må modtage besked om, hvad der sker med meddelelserne, efter de er afleveret i postkassen.

»På denne baggrund kan Datatilsynet umiddelbart ikke tiltræde, at der sendes en besked, når en borger har åbnet en digital meddelelse,« skriver Datatilsynet i høringssvaret.

Det har i øvrigt været tilladt at sende en forkyndelse digitalt siden 2004, hvis borgeren har givet sit samtykke til det på forhånd.

Lovforslaget om ændringerne i Retsplejeloven er lige nu under 1. behandling.

Læs alle høringssvar (pdf)

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. oktober 2012 kl. 12:49

at stævne folk.

En stævning er en ganske alvorlig sag for dem, det går ud over. Derfor skal det da også være besværligt, og forbundet med omkostninger at stævne folk.

Det er beskæmmende at man bruger digitalisering som undskyldning for at underminere vores samfund.

1
15. oktober 2012 kl. 12:01

det vil udløse. Når folk ikke en gang kan finde ud at at møde op til en aftale på et hospital, tror jeg næppe, de vil kunne finde ud af at kigge regelmæssigt i en digital postkasse - og da slet ikke, hvis de har en fornemmelse af, at der er ugler i mosen...