Datatilsynet giver grønt lys for Office 365 i det offentlige

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Der er principielt ikke noget til hindring for, at myndigheder og virksomheder kan bruge Microsofts cloudbaserede kontorpakke Office 365, konkluderer Datatilsynet.

Danske myndigheder og virksomheder kan bruge Microsofts Office 365, også selvom der kan være tale om følsomme personoplysninger. Det konkluderer Datatilsynet på baggrund af en undersøgelse af Microsofts cloud-version af Office.

Datatilsynet understreger dog i sit svar, at Datatilsynet ikke godkender denne type aftaler, og at ansvaret stadig ligger hos den dataansvarlige.

Den største bekymring ved offentlige myndigheders brug af Office 365 har været, at Microsoft kunne overføre visse data til backup-datacentre i USA.

Det kan myndighederne nu få tilladelse til fra Datatilsynet blot ved at udfylde en blanket, idet Microsofts standardkontrakt følger EU-Kommissionens standardkontrakt for overførsel af data til tredjelande.

Læs også: KMD og Microsoft i nyt partnerskab: Få Microsoft-sky på servere i Ballerup

Datatilsynet påpeger, at myndigheder, som bruger Office 365, stadig er omfattet det krav om logning, der er en del af sikkerhedsbekendtgørelsen. Imidlertid understøtter Office 365 ikke logning, og derfor bør myndigheder sikre sig, at der ikke bliver registreret følsomme personoplysninger i Office 365, som skulle logges.

Man må dog godt ifølge Datatilsynet bruge oplysningerne i tekstdokumenter og regneark, så længe de er under udarbejdelse, men de endelige versioner skal slettes efter højst en måned eller overføres til et arkiv.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Martin Jensen

Hej Jesper,

Når man læser datatilsynets udtalelse, så er det vist en journalistisk stramning at sige de giver "grønt lys" - det eneste de har gjort er reelt set at komme med en udtalelse, som gentager persondatalovens bestemmelser og myndigheders ansvar, herunder udtalt sig omkring at office eks. ikke overholder sikkerhedsbekendtgørelsens krav om logning.

Mht. at datatilsynet skulle have "undersøgt" noget, så understreges det flere gange, at det er Microsoft som har "oplyst" i forbindelse med deres henvendelse, hvilket næppe kan udlægges som om, at der har været foretaget en undersøgelse.

Datatilsynet tager ikke stilling til en rent faktisk brug. De godkender ikke noget som helst. De understreger at det er myndighedens ansvar. Det gælder jo for alle tilfælde.

Jeg kunne godt tænke mig at se, hvorledes de vil udtale sig, hvis en kommune henvendte sig mht. rent faktisk brug af løsningen, ligesom Odense gjorde med Google's pakke - men det er jo en helt anden ting.

Den blev vist lige strammet en tak for meget, da den røg igennem den journalistiske vridemaskine?

/Martin

  • 4
  • 1
Johnny Lüchau Blogger

Martin har ret, der er IKKE givet grønt lys.

Vi skal også minde om at der aldrig kan gives grønt lys. Det er helt underordnet om de personfølsomme data behandles og/eller gemmes i Boston eller Ballerup, problemet ligger i amerikansk lovgivning. Amerikanske firmaer er underlagt amerikansk lov (herunder den s.k. "Patriot Act") som tilsiger at de skal udlevere data som de har adgang til, til de amerikanske myndigheder. Version2 har helt korrekt rapporteret dette tidligere.

Man kan således ikke, lovligt, som dansk firma eller myndighed benytte en amerikansk udbyders "cloud" løsning. Udover brud på datalovgivning kan man teoretisk også gøre sig skyldig i at hjælpe en fremmed magt til spionage i Danmark og dermed få en celle ved siden af professor Kivimäki..

Det er egentlig ikke ret svært..

  • 0
  • 0
Johnny Lüchau Blogger

Endelig blev det officielt - Google, Microsoft (Office 365), Skype, Youtube og alle de andre tappes systematisk for data. Også danske brugeres.

Hvad siger Datatilsynet nu til brug af amerikanske cloud-udbydere? Og har vi celler nok i fængslerne til kommunaldirektører fra Middelfart, Odense og Fredericia samt alle deres kolleger i det private? Der bliver pludselig godt gang i paragraf 108 i straffeloven!

Læs mere her: http://www.washingtonpost.com/investigations/us-intelligence-mining-data...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere