Sager blev lækket til pressen: Fredensborg Kommune ville overvåge byrådsmedlemmer

I en udtalelse fra Datatilsynet fremgår det, at Fredensborg Kommune gerne må foretage en kontrol af trafikken på kommunens servere, for at finde frem til, hvem der lækkede fortrolige oplysninger til Fredensborg Amtsavis.

Fredensborg Kommune har haft en mission om at tjekke de loggede oplysninger, som kommunen opsamler fra lokale servere. Det gælder både mails og internettrafik.

Årsagen er, at kommunen mistænker et byrådsmedlem eller en medarbejder i administrationen for at lække dagsordener fra lukkede møder til pressen.

»Fredensborg Kommune har gennem længere tid oplevet, at personer med adgang til dagsordener for møder for lukkede døre (…) tilsyneladende viderebringer oplysninger fra dagsordenerne til udenforstående,« skriver kommunen i en henvendelse til Datatilsynet, som kommunen har spurgt om det er i orden at iværksætte en overvågning.

Det er angiveligt kun byrådsmedlemmer og enkelte medarbejdere i administrationen, som har adgang til de pågældende dagsordener, og det har altså fået Fredensborg Kommune til at undersøge, hvorvidt de må gennemgå mailkorrespondencer fra byrådsmedlemmerne.

Ifølge kommunen ønsker de ikke at gennemgå indholdet, men blot at undersøge, om der er nogen, som har sendt mails til journalisten.

Samme regler for byrådsmedlemmer som medarbejdere

Den konkrete artikel, som kommunen reagerede på, blev bragt i Frederiksborg Amtsavis den. 16. januar 2017. Heri står der, at et artikektfirma har lavet en regnefejl, som gjorde et planlagt lægehus 12 millioner kroner dyrere.

Det var ikke oplysninger, som journalisterne burde have fået adgang til.

Svaret fra Datatilsynet viser, at det ikke som sådan er forbudt at følge byrådsmedlemmernes færden på kommunens servere. Men persondatabestemmelserne skal overholdes:

»Datatilsynet kan bekræfte, at det er de samme regler i persondataloven, som finder anvendelse – uanset om de registrerede er ansatte eller byrådsmedlemmer,« skriver Datatilsynet i en udtalelse.

Ikke informeret medarbejderne

Fredensborg Kommune har altså ret til at overvåge deres medarbejdere og byrådsmedlemmers færden, så længe de bruger kommunens interne systemer.

Dog er der et par aber dabeis.

Kommunen skal på forhånd, og på tydelig vis, have informeret brugerne af systemerne og serverne om, at deres trafik bliver logget. Det har kommunen ifølge Datatilsynet ikke gjort i en ordentlig grad.

Men det er – og i dette tilfælde ganske belejligt - op til kommunen at vurdere, om der i det konkrete tilfælde er grundlag for at kravet kan fraviges.

Derudover gælder denne ret til logning og benyttelse af data kun, hvis det er i kommunens »berettigede interesse.«

Det gælder blandt andet, hvis der er en konkret mistanke om, at kommunens retningslinjer er brudt – hvilket de i det konkrete tilfælde må siges at være.

Fredensborg Kommune har efter svaret fra Datatilsynet valgt at droppe en eventuel anmeldelse, og har angiveligt heller ikke sat it-afdelingen på opgaven at finde den pågældende medarbejder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Gert Madsen

Berettiget interesse, er vel for at kunne se lidt mere overordnet på den slags overvågning. Og her kan det bestemt diskuteres, om det at ville skjule for borgerne at man har valgt et arkitektfirma, der har problemer med at regne, er en decideret uberettiget interesse for en kommune.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere