Datatilsynet har givet Hedensted Kommune tilladelse til at bruge Googles skole-produktserie – Apps for Education – til administration i kommunens folkeskoler.
Afgørelsen kommer over tre år efter kommunen bad om en vejledende udtalelse fra tilsynet. Og derfor har tilladelsen ikke umiddelbart nogen effekt for skolerne i Hedensted, fortæller seniorkonsulent i kommunen Thomas Skovgaard.
»Det ændrer ikke noget lige nu og her, for nu er vi jo gået videre med andre løsninger,« indleder han.
»Via Kombit har vi indkøbt Aula (platform til kommunikation mellem skole, forældre og elever red.), som alle folkeskoler og dagtilbud kan bruge. Den her afgørelse ændrer mere strategien på længere sigt, hvor vi kan overveje om vi skal avancere brugen af nogle af Googles værktøjer.«
Datatilsynet beklager i afgørelsen den lange behandlingstid, »som til dels skyldes tilsynets egne forhold,« fremgår det af det tre sider lange skriv.
Odense opgav
Sagen med Google Apps i danske skoler startede allerede i 2010, hvor Datatilsynet kastede koldt vand over Odense Kommunes planer om at bruge tjenesten til elevplaner.
Tilsynet havde adskillige spørgsmål til, hvorvidt kontorpakken fra Google levede op til persondataloven og hvordan kommunen fx ville sikre, at Google nu også slettede elev-data igen.
Det blev startskuddet på en årelang strid mellem Datatilsynet og Odense Kommune, der i adskillige omgange bad om tilladelse til at bruge Googles løsninger.
I 2013 valgte kommunen endeligt at holde op med at »forfølge Google Apps-løsningen,« til trods for at kommunen allerede på det tidspunkt var overbevidst om, at Google havde rettet op på de kritikpunkter, som Datatilsynet af flere omgange havde rejst.
Ændring hos Google
I 2014 gav Hedensted Kommune altså tilsynet endnu en lejlighed til at udtale sig.
»Vi kunne se, at Google begyndte at ændre deres vilkår og stille flere garantier. Og vi kunne ikke længere se, at der skulle være elementer i Google Education Suite, som ville stille os dårligere mht sikkerhed end konkurrenterne,« forklarer Thomas Skovgaard.
»Derfor stillede vi spørgsmålet til Datatilsynet i 2014.«
Ifølge seniorkonsulenten har kommunen oplevet en radikal ændring i den dialog, som Google fører om emnet.
»Man kan mærke, at der er mennesker, som man kan tale med - at området prioriteres. Den her afgørelse er en stadfæstning af, hvad vi længe har vidst: at Google teknisk lever op til relevante ISO-standarder.«
I dag bruger kommunen MinUddannelse, SkoleIntra og TEA til det skoleadministrative, samt en lang række tjenester fra især Gyldendal. Til almindeligt skolearbejde - som altså ikke omfatter administration af elevplaner mv. - bruges Google Suite for Education samt SkoleTube og Wizkids AppWriter.
Data til USA
Datatilsynet lægger i afgørelsen blandt andet vægt på, at Google har lavet sin egen Standard Contractual Clauses, som regulerer, hvad der sker med persondata, der overføres fra EU til USA. Kontrakten er – med enkelte tilføjelser – baseret på de standardkontraktbestemmelser, som Europa-Kommissionen vedtaget.
Googles version af kontrakten er i november 2016 blevet undersøgt af det irske datatilsyn, som fandt, at kontrakten beskytter alle rettigheder, som EU-borgere har, når det kommer til databeskyttelse.
Betingelsen for tilladelsen bliver blandt andet, at Kommunen ikke ændrer yderligere på den standardaftale, Google tilbyder.
Se her hvordan Google selv beskriver undervisningsværktøjerne.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.