Datatilsynet efter tre år: Kommune må godt bruge Google til folkeskole-administration

22. december 2017 kl. 05:111
Datatilsynet efter tre år: Kommune må godt bruge Google til folkeskole-administration
Illustration: Screenshot/Google.
Hedensted Kommune er dog allerede gået videre med andre løsninger, fordi man ikke kunne vente på en afgørelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Datatilsynet har givet Hedensted Kommune tilladelse til at bruge Googles skole-produktserie – Apps for Education – til administration i kommunens folkeskoler.

Afgørelsen kommer over tre år efter kommunen bad om en vejledende udtalelse fra tilsynet. Og derfor har tilladelsen ikke umiddelbart nogen effekt for skolerne i Hedensted, fortæller seniorkonsulent i kommunen Thomas Skovgaard.

»Det ændrer ikke noget lige nu og her, for nu er vi jo gået videre med andre løsninger,« indleder han.

»Via Kombit har vi indkøbt Aula (platform til kommunikation mellem skole, forældre og elever red.), som alle folkeskoler og dagtilbud kan bruge. Den her afgørelse ændrer mere strategien på længere sigt, hvor vi kan overveje om vi skal avancere brugen af nogle af Googles værktøjer.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Datatilsynet beklager i afgørelsen den lange behandlingstid, »som til dels skyldes tilsynets egne forhold,« fremgår det af det tre sider lange skriv.

Odense opgav

Sagen med Google Apps i danske skoler startede allerede i 2010, hvor Datatilsynet kastede koldt vand over Odense Kommunes planer om at bruge tjenesten til elevplaner.

Tilsynet havde adskillige spørgsmål til, hvorvidt kontorpakken fra Google levede op til persondataloven og hvordan kommunen fx ville sikre, at Google nu også slettede elev-data igen.

Det blev startskuddet på en årelang strid mellem Datatilsynet og Odense Kommune, der i adskillige omgange bad om tilladelse til at bruge Googles løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2013 valgte kommunen endeligt at holde op med at »forfølge Google Apps-løsningen,« til trods for at kommunen allerede på det tidspunkt var overbevidst om, at Google havde rettet op på de kritikpunkter, som Datatilsynet af flere omgange havde rejst.

Ændring hos Google

I 2014 gav Hedensted Kommune altså tilsynet endnu en lejlighed til at udtale sig.

»Vi kunne se, at Google begyndte at ændre deres vilkår og stille flere garantier. Og vi kunne ikke længere se, at der skulle være elementer i Google Education Suite, som ville stille os dårligere mht sikkerhed end konkurrenterne,« forklarer Thomas Skovgaard.

»Derfor stillede vi spørgsmålet til Datatilsynet i 2014.«

Ifølge seniorkonsulenten har kommunen oplevet en radikal ændring i den dialog, som Google fører om emnet.

»Man kan mærke, at der er mennesker, som man kan tale med - at området prioriteres. Den her afgørelse er en stadfæstning af, hvad vi længe har vidst: at Google teknisk lever op til relevante ISO-standarder.«

I dag bruger kommunen MinUddannelse, SkoleIntra og TEA til det skoleadministrative, samt en lang række tjenester fra især Gyldendal. Til almindeligt skolearbejde - som altså ikke omfatter administration af elevplaner mv. - bruges Google Suite for Education samt SkoleTube og Wizkids AppWriter.

Data til USA

Datatilsynet lægger i afgørelsen blandt andet vægt på, at Google har lavet sin egen Standard Contractual Clauses, som regulerer, hvad der sker med persondata, der overføres fra EU til USA. Kontrakten er – med enkelte tilføjelser – baseret på de standardkontraktbestemmelser, som Europa-Kommissionen vedtaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Googles version af kontrakten er i november 2016 blevet undersøgt af det irske datatilsyn, som fandt, at kontrakten beskytter alle rettigheder, som EU-borgere har, når det kommer til databeskyttelse.

Betingelsen for tilladelsen bliver blandt andet, at Kommunen ikke ændrer yderligere på den standardaftale, Google tilbyder.

Se her hvordan Google selv beskriver undervisningsværktøjerne.

Remote video URL

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. december 2017 kl. 08:16

Aula vil iflg. specifikationerne kun rumme lager til sikker fildeling af personfølsomme materialer. Folkeskolerne skal derfor under alle omstændigheder finde en cloudløsning til fillager og håndtering af fildeling i undervisning og almindelig kommunikation - når de nuværende løsninger med SkoleIntra og Fællesnet bortfalder. Det kan være SmartFiles, Skoleskyen el. lign. - eller det kan være fx O365/ GoogleApps med de udvidede værktøjsmuligheder i disse (herunder samarbejde i fællesdokumenter). Eller onlineudgaven af LibreOffice i egen sky med tilsvarende muligheder: https://owncloud.org/news/collabora-online-development-edition-3-0-released/