Datatilsynet efter tre år: Kommune må godt bruge Google til folkeskole-administration

Illustration: Screenshot/Google
Hedensted Kommune er dog allerede gået videre med andre løsninger, fordi man ikke kunne vente på en afgørelse.

Datatilsynet har givet Hedensted Kommune tilladelse til at bruge Googles skole-produktserie – Apps for Education – til administration i kommunens folkeskoler.

Afgørelsen kommer over tre år efter kommunen bad om en vejledende udtalelse fra tilsynet. Og derfor har tilladelsen ikke umiddelbart nogen effekt for skolerne i Hedensted, fortæller seniorkonsulent i kommunen Thomas Skovgaard.

»Det ændrer ikke noget lige nu og her, for nu er vi jo gået videre med andre løsninger,« indleder han.

Læs også: Svensk datatilsyn forbyder Google Apps i kommune

»Via Kombit har vi indkøbt Aula (platform til kommunikation mellem skole, forældre og elever red.), som alle folkeskoler og dagtilbud kan bruge. Den her afgørelse ændrer mere strategien på længere sigt, hvor vi kan overveje om vi skal avancere brugen af nogle af Googles værktøjer.«

Datatilsynet beklager i afgørelsen den lange behandlingstid, »som til dels skyldes tilsynets egne forhold,« fremgår det af det tre sider lange skriv.

Odense opgav

Sagen med Google Apps i danske skoler startede allerede i 2010, hvor Datatilsynet kastede koldt vand over Odense Kommunes planer om at bruge tjenesten til elevplaner.

Tilsynet havde adskillige spørgsmål til, hvorvidt kontorpakken fra Google levede op til persondataloven og hvordan kommunen fx ville sikre, at Google nu også slettede elev-data igen.

Læs også: Datatilsynet forbyder Google Apps i kommuner

Det blev startskuddet på en årelang strid mellem Datatilsynet og Odense Kommune, der i adskillige omgange bad om tilladelse til at bruge Googles løsninger.

I 2013 valgte kommunen endeligt at holde op med at »forfølge Google Apps-løsningen,« til trods for at kommunen allerede på det tidspunkt var overbevidst om, at Google havde rettet op på de kritikpunkter, som Datatilsynet af flere omgange havde rejst.

Ændring hos Google

I 2014 gav Hedensted Kommune altså tilsynet endnu en lejlighed til at udtale sig.

»Vi kunne se, at Google begyndte at ændre deres vilkår og stille flere garantier. Og vi kunne ikke længere se, at der skulle være elementer i Google Education Suite, som ville stille os dårligere mht sikkerhed end konkurrenterne,« forklarer Thomas Skovgaard.

»Derfor stillede vi spørgsmålet til Datatilsynet i 2014.«

Læs også: Økonomien - ikke loven - dræber Odenses Google Apps-planer

Ifølge seniorkonsulenten har kommunen oplevet en radikal ændring i den dialog, som Google fører om emnet.

»Man kan mærke, at der er mennesker, som man kan tale med - at området prioriteres. Den her afgørelse er en stadfæstning af, hvad vi længe har vidst: at Google teknisk lever op til relevante ISO-standarder.«

I dag bruger kommunen MinUddannelse, SkoleIntra og TEA til det skoleadministrative, samt en lang række tjenester fra især Gyldendal. Til almindeligt skolearbejde - som altså ikke omfatter administration af elevplaner mv. - bruges Google Suite for Education samt SkoleTube og Wizkids AppWriter.

Data til USA

Datatilsynet lægger i afgørelsen blandt andet vægt på, at Google har lavet sin egen Standard Contractual Clauses, som regulerer, hvad der sker med persondata, der overføres fra EU til USA. Kontrakten er – med enkelte tilføjelser – baseret på de standardkontraktbestemmelser, som Europa-Kommissionen vedtaget.

Googles version af kontrakten er i november 2016 blevet undersøgt af det irske datatilsyn, som fandt, at kontrakten beskytter alle rettigheder, som EU-borgere har, når det kommer til databeskyttelse.

Læs også: Københavns Universitet har egen Exchange-server, men sender alligevel mails forbi Microsoft i udlandet

Betingelsen for tilladelsen bliver blandt andet, at Kommunen ikke ændrer yderligere på den standardaftale, Google tilbyder.

Se her hvordan Google selv beskriver undervisningsværktøjerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Henning Wettendorff

Aula vil iflg. specifikationerne kun rumme lager til sikker fildeling af personfølsomme materialer. Folkeskolerne skal derfor under alle omstændigheder finde en cloudløsning til fillager og håndtering af fildeling i undervisning og almindelig kommunikation - når de nuværende løsninger med SkoleIntra og Fællesnet bortfalder. Det kan være SmartFiles, Skoleskyen el. lign. - eller det kan være fx O365/ GoogleApps med de udvidede værktøjsmuligheder i disse (herunder samarbejde i fællesdokumenter). Eller onlineudgaven af LibreOffice i egen sky med tilsvarende muligheder: https://owncloud.org/news/collabora-online-development-edition-3-0-relea...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere