Datatilsynet om corona-app: Frivillighed og gennemsigtighed er afgørende

Illustration: Henning Mølsted
Den kommende app til at spore danskerne og advare om coronasmitte er potentielt indgribende i forhold til privatlivet, lyder det fra Datatilsynet. Indsamlingen af oplysninger skal være både frivillig og gennemsigtig.

Magnus Heunicke (S) udmeldte på et pressemøde i sidste uge, at danskerne om få uger kan downloade en app, der registrerer kontakten mellem danskerne, og sender en besked ud, hvis en person med app'en er kommet i kontakt med en person med app'en, der er COVID-19-smittet.

Datatilsynet melder nu ud, at selvom tilsynet ikke har kendskab til, hvordan app'en kommer til at fungere, så kan den potentielt være indgribende i den enkeltes privatliv, og at det derfor er vigtigt, at indsamlingen af oplysninger er frivillig og gennemsigtig.

»Der er tale om nogle vanskelige afvejninger mellem generelle samfundsinteresser og det enkelte individs frihedsrettigheder,« lyder det fra direktør i Datatilsynet, Cristina Angela Gulisano.

Læs også: Nye EU-anbefalinger: Landenes corona-apps skal kunne tale sammen

Hun tilføjer, at databeskyttelsesreglerne på et mere overordnet niveau dog ikke er til hinder for, at regeringen og sundhedsmyndighederne indsamler en række oplysninger om os i større omfang, fx. ved brug af apps, men at app’en efter Datatilsynets vurdering kan give et detaljeret overblik over borgernes adfærd og muligvis også deres helbred.

»Den dataansvarlige skal derfor have fokus på, at der sker den fornødne afvejning mellem de behov, der er for løsninger til den helt ekstraordinære situation, og de enkelte borgeres rettigheder, særligt at indsamlingen og brugen af oplysningerne sker på en betryggende og gennemsigtig måde,« skriver Datatilsynet.

Datatilsynet mener derfor, at der er en række databeskyttelsesretlige hensyn, som man bør have for øje, og understreger, at det skal være frivilligt for den enkelte borger, om de vil bruge app’en, og så skal det være tydeligt for borgerne, hvem der står bag løsningen, og hvad der sker med oplysningerne.

Læs også: Danmarks corona-app til smittesporing virker ikke på iPhones

I situationer, hvor der er en høj risiko for borgernes rettigheder skal der endvidere altid foretages en konsekvensanalyse, inden behandlingen iværksættes, ligesom der i alle tilfælde skal indtænkes databeskyttelse i designet af appen, skriver Datatilsynet, der understeger, at det er vigtigt, at indsamlingen og opbevaringen af oplysninger sker på en sikker og forsvarlig måde.

Hvis borgerne udleverer deres helbredsoplysninger eller tillader, at man kan følge deres bevægelsesmønstre, skal de også være betrygget i, at oplysningerne ikke kommer til uvedkommendes kendskab, bruges til andre formål end det oprindelige eller i øvrigt misbruges, skriver Datatilsynet.

Derudover skal sundhedsmyndighederne forholde sig til, hvor længe, det er nødvendigt at indsamle og opbevare oplysningerne og samtidig sikre, at de indsamlede oplysninger derefter slettes.

Læs også: Databeskyttelsesekspert om SSI's adgang til teledata: »Det giver super god mening«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jørgen A Thomsen

Havd kunne man ellers forvente af det foretagende ?

Skriv på et stykke papir, at I ikke misbruger data, og at det er nødvendigt at gemme dem i 100 år og at alle statsinstitutioner og kommuner er vedkommede og gå så ellers bare i gang.

Kunne man ikke forvente en henstilling fra dem om, at løsningen først og fremmest bør prioritere løsninger uden henførbare persondata, som adskillige har anvist løsninger på ?

  • 3
  • 0
#3 Denny Christensen

Nu bliver det for alvor tydeligt hvor meget privatliv fylder kontra hensynet til fællesskabet. Nu hvor vi løsner op for det hele. Eller hvad der nu kommer til at ske.

Liberale erhverv i knæ vha. berufsverboot, daglige proklamationer fra styret, udvidede beføjelser til politier, delvist udgangsforbud, forbud mod at mødes flere end 10 personer, direkte indblanding i hvordan private virksomheder leder deres virksomhed (krav om ingen aktieudbytte) offentlig kultur lukket, privat kultur i knæ, ingen medier tordner mod styret og oppositionen er tavs.

Dertil daglige udmeldinger fra myndigheder, propaganda i landsdækkende medier om opførsel, ikke mange forklaringer og styret inddrager oppositionen efter lyst.

Ligner det er mønster vi ønsker permanent i Danmark? Med Mette som messias?

Jeg siger ikke at det ikke er nødvendigt pt., jeg støtter bestemt op om tiltagene i denne nødsituation, det bliver bare spændende at se om det greb styret har om borgerne bliver løsnet, i hvilket omfang og i hvilket tempo - det er besnærende at beholde magtmidlerne et år eller flere, hvis nu....

Datatilsynets godkendelse var vel ventet. Så længe vi ikke ved lov er tvunget til at installere app'en og der informeres korrekt ser jeg ikke de store problemer. Forudsat at der ikke sker et skred i anvendelsen, hvilket så er en anden diskussion hvor jeg ikke stoler på vores politikere og myndigheder.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere