Datatilsynet bliver glemt af regeringen

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Der er meget, der skal tjekkes op på, når persondataloven træder i kraft næste år - alligevel får Datatilsynet ikke flere penge.

På trods af egne løfter, Folketingets ønsker og kommende krav fra EU styrker regeringen ikke Datatilsynet, skriver Politiken.

Vi nærmer os hurtigt den 25. maj 2018, hvor den nye persondatalov træder i kraft, der tvinger virksomheder til at have styr på deres data- og privacysikkerhed.

Det sker med udgangspunkt i nye EU-regler, der kan resultere i millionbøder, hvis virksomhederne ikke er i stand til at passe ordenligt på deres information.

Læs også: Børst støvet af Datatilsynet - og giv dem flere tekniske kompetencer

I Danmark skal Datatilsynet bl.a. rådgive og guide erhvervslivet, men deres bevilling på 22,8 millioner har ligget på samme niveau de seneste 4 år.

»Det er vanvid, at Datatilsynet stadig ikke har fået tilført massive midler. Der er enormt brug for deres rådgivning om de nye regler, og samtidig burde tilsynet allerede rekruttere nye folk med et højt kompetenceniveau, så man kan matche erhvervslivet, der lige nu investerer kraftigt i dataretlig ekspertise«, siger Hanne Marie Motzfeldt, lektor med ekspertise i persondataret ved Syddansk Universitet, til Politiken.

Ingen hjælp før 2018

Erhvervslivets bedste bud lige nu er de guides, der forventes at komme fra Justitsministeriet til januar 2018 - altså kun få måneder før loven træder i kraft.

Læs også: Ny persondataforordning: Se og Hør-sag kan åbne for mere magt til Datatilsynet

Cristina Gulisane, direktør i Datatilsynet, er enig i, at de manglende penge er en udfordring, og skriver i en mail:

'Men noget må og kommer der vel til at ske, så snart det er muligt. Når erhvervslivet anfører, at de har brug for et langt stærkere og proaktivt Datatilsyn, er det svært ikke at være enig.'

Det er ikke umuligt, at Datatilsynet alligevel får en håndsrækning i den kommende finanslov, hvilket kun giver Datatilsynet få måneder til at blive klar.

Justitsminister Søren Pape (K) skriver i en mail, at 'beskyttelsen af personoplysninger er en høj prioritet for regeringen':

'Til næste forår får vi nye regler, som generelt forbedrer datasikkerheden. Derfor vil regeringen også give et stort økonomisk løft til Datatilsynet, så de har ressourcerne til at løfte de nye vigtige opgaver i vores samfund.'

Hvor stort det økonomiske løft er, ved vi dog ikke endnu.

Læs også: Datatilsyn skeptisk over for Google-aftale på skole

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

Hvis nu Datatilsynet fik 10% af de penge de kradser ind, ville dette så ikke være en win-win situation?

De penge de kradser ind skal forstås sådan at det er de penge en virksomhed har accepteret som bøde eller er blevet idømt af en domstol.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere