Datatilsynet advarer: Tænk over, hvem du deler dine helbredsoplysninger med

Illustration: digitalista/Bigstock
Før danskerne deler helbredsoplysninger, bør de stille sig selv en række spørgsmål for at undgå, at de misbruges.

I øjeblikket er indsamler flere virksomheder oplysninger om danskernes helbred for at understøtte sundhedsmyndighedernes arbejde, og danskerne bidrager til kortlægningen af udbredelsen af coronavirus i Danmark ved at stille helbredsoplysninger til rådighed.

Danskerne bør dog tænke sig godt om, lyder advarslen fra Datatilsynet, for selvom det kan være både »lovligt og prisværdigt« at dele sine helbredsoplysninger, så kan det også være det stik modsatte.

»Vi anerkender fuldt ud de gode intentioner og kan også sagtens forestille os, at det kan være gavnligt for sundhedsmyndighederne at modtage disse data,« siger Cristina Angela Gulisano, direktør i Datatilsynet, i en pressemeddelelse.

»Men vi vil dog også opfordre alle til at bruge deres sunde fornuft og tænke sig godt om, inden de deler deres helbredsoplysninger.«

Læs også: Rigsrevisionen: Sundhedsdatastyrelsen svigter it-sikkerhed omkring følsomme patientdata

Datatilsynet anbefaler derfor, at alle stiller sig følgende spørgsmål, før helbredsoplysninger deles:

 • Hvem står bag indsamlingen? Er det en offentlig (sundheds)myndighed, en virksomhed, en organisation eller en privatperson, som beder om dine helbredsoplysninger? Og er det i det hele taget nogen, som du har tillid til?

 • Hvad er formålet? Kortlægning af corona-udbredelse! Ja, men er det tydeligt, at dine oplysninger ikke skal bruges til andre ikke helt så saglige formål?

 • Hvem deles oplysningerne med? Er der f.eks. myndigheder, der har efterspurgt data fra netop dette site eller denne app? Og giver du også lov til, at oplysningerne deles med andre - f.eks. private virksomheder?

 • Hvor og i hvor lang tid opbevares oplysninger? Står der noget om, hvordan dine oplysninger opbevares? Og hvor længe vil oplysningerne blive gemt?
  Hvad er dine muligheder for at fortryde? Kan du få oplysningerne slettet igen, hvis du fortryder?

 • Hvilke oplysninger taler vi om? Spørges der ind til oplysninger, som ikke umiddelbart har noget med coronavirus at gøre – f.eks. bankoplysninger – bør det være et advarselssignal til dig.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Louise Klint

Regionerne har på rekordtid oprettet en Covid-19-biobank. 31.03.20: https://dagensmedicin.dk/regionerne-opretter-covid-19-biobank/

Data fra 6.000 corona-smittede skal registreres i Regionernes Bio- og GenomBank (RBGB), i den nye landsdækkende Covid-biobank. Data registreres nationalt i Covid-19-biobanken, hvor klinikere og forskere kan søge om adgang til prøverne.

Indsamlingen af data sker efter de gældende principper i Regionernes Bio- og Genom-Bank og i samarbejde med den Nationale Biobank under Statens Seruminstitut for at sikre så mange prøver som muligt.

Er der mon samtykke fra de nu langt flere end 6000, der er blevet testet? Og fremadrettet?

Næstformand for Danske Regioner, Ulla Astman, siger i denne forbindelse:

Prøver skal nu fryses ned i stort omfang. Flere bliver testet nu, og jeg er sikker på, at mange patienter er glade for, at de kan hjælpe forskerne.

De fleste af os vil gerne hjælpe, men måske ikke lige på den måde, som SSI har for vane.

Hvor individet genomsekventeres og registersamkøres. Kortlægges og deles herfra og ind i evigheden. (Med data fra fx sundhedsregistrene og Danmarks Statistik – indtægt, social status, baggrund, uddannelse, mv. Og deles til højre og venstre og udlandet, til hvem end, der efterspørger oplysningerne). Senest: 13.02.20: https://www.version2.dk/artikel/statens-serum-institut-delte-2000-kvinde... 25.02.20: https://www.version2.dk/artikel/trods-henvendelse-datatilsynet-fortsatte...

Jeg er ikke sikker på, at man lige kan gennemskue den problemstilling. Når man står over for at skulle testes, og står med sine konkrete bekymringer for at være smittet med Covid-19.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere