Datatilsyn skeptisk over for Google-aftale på skole

Skole har indgået aftale med Google om undervisningssystem. Men både myndigheder og forskere er kritiske over for, om data om eleverne kan ryge i hænderne på fx FBI.

Kommunen i Trondheim i Norge har indgået en aftale med Google, som indbærer, at elever på kommuneskolerne kan anvende Googles reklamefrie cloudbaserede tjeneste G Suite for Education (GSE). Men i aftalen har kommunen givet selskabet tilladelse til at overvåge data og dermed skolearbejdet, skriver en række norske medier, herunder digi.no.

Datatilsynet i Norge er bekymret for, at Google uanset kontraktgrundlaget kan udlevere disse data til amerikanske efterretningsmyndigheder, uden at det bliver opdaget:

»Hvis Google vil noget, kan de gøre det uden at nogen er klar over, at de gør det. Ingen kan gå ind i Googles algoritmer. Man må bare stole på dem,« siger senioringeniør Martha Eike i Datatilsynet.

Også forsker i persondatabeskyttelse Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo reagerer på aftalen.

»Problemet er falsk positive,« siger Hannemyr. Han forklarer, at hvis en elev 'skriver om det noble i at begå terrorhandlinger', vil amerikanske myndigheder være interesseret i at opsnappe dette. Eleven kan dermed risikere reaktioner, mener han.

Trondheim kommune forsikrer på sine hjemmesider at der er taget vare om elevernes databeskyttelse. Projektleder for IKT i Trondheimsskolen Siw Olsen Fjørtoft, siger aftalen, som kommunen har indgået med Google, er sikker og forhindrer misbrug.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

.. over dette: *"Men i aftalen har kommunen givet selskabet tilladelse til at overvåge data og dermed skolearbejdet, "'

Hvorfor i alverden det? Er det rent økonomiske hensyn? Bruger man nu elevernes data som betalingsmiddel?

Og hvad skal Google med disse data?

Det er godt nok grimt! Findes der lignende aftale i det offentlige system i Danmark?

 • 5
 • 0
#2 Jan Gundtofte-Bruun

Hvis nu man (som elev eller forælder) er utilfreds med, at Google/andre "betales med de studerendes data", hvilken mulighed har eleven så for at aflevere opgaver på papir eller "anden email" uden at blive offer for skoleledelsens vurdering af "manglende indsats" eller tilsvarende?

Man kan nemt forestille sig, at denne sag kan vare i nogle måneder. Hvad med skolearbejdet i mellemtiden...?

Godt at sager som denne testes (i udlandet .... det ville klæde V2 at nævne at det ikke er i DK).

 • 2
 • 0
#3 Kim Christiansen

Det er rimelig standard at IT-Selskaber overvåger deres tjeneste med henblik på forbedringer og stabilitet. Det er det Google gør ved Edu-versionen af GSuite for Education.

Og nej... Ved ikke hvor mange gange det skal gentages, men vi prøver igen. Data fra GSuite for Education bruges IKKE til reklamer eller på nogen som helst anden måde til salg eller lignende. De data som Google kigger på er kun med henblik på forbedring eller fejlfinding af tjenesten. Og det gør alle IT- firmaer, selv skoleintra. Som sjovt nok spørger efter dit password, når de skal fejlfinde...

 • 0
 • 0
#4 Kim Christiansen

"»Problemet er falsk positive,« siger Hannemyr. Han forklarer, at hvis en elev 'skriver om det noble i at begå terrorhandlinger', vil amerikanske myndigheder være interesseret i at opsnappe dette. Eleven kan dermed risikere reaktioner, mener han."

Hvis jeg sad som FBI agent og på en eller anden måde blev alarmeret over Vigs, fra 8. klasse i Norge, stil omkring terrorisme og han positive holdning til emnet. Ville jeg så virkelig sætte en "reaktion" i gang? Nej, det ville jeg højst sandsynligt ikke...

Og hvis vi lige skal se på den klassiske papirudgave, så er chancer endnu større for, at den pågældende stil ender i de forkerte hænder, fordi Vig, som så mange andre drenge, smider stilen på sit bord i klassen, i tasken som han mister, i bussen da han læste den osv osv... End at selveste FBI vælger at læse hans stil, på norsk, fordi han har skrevet om terrorisme...

 • 0
 • 0
#6 Søren Rønsberg

Hvis jeg sad som FBI agent og på en eller anden måde blev alarmeret over Vigs, fra 8. klasse i Norge, stil omkring terrorisme og han positive holdning til emnet. Ville jeg så virkelig sætte en "reaktion" i gang? Nej, det ville jeg højst sandsynligt ikke...

Nu sidder der nok ikke en menneskelig agent og læser stilene igennem, men stilen bliver nok gemt i en database hos en eller flere af de US agencys hvor man som enkeltperson er udenfor retsbeskyttelse. Og når lille Vigs er blevet voksen og vil besøge "The Land of The Free" dukker det så op ved indrejsekontrollen, og kan så resultere i at han ender på No-fly listen, bliver sat på første fly hjem eller til Guantanamo.

 • 0
 • 0
#7 Bjarne Nielsen

Og nej... Ved ikke hvor mange gange det skal gentages, men vi prøver igen. Data fra GSuite for Education bruges IKKE til reklamer eller på nogen som helst anden måde til salg eller lignende. De data som Google kigger på er kun med henblik på forbedring eller fejlfinding af tjenesten.

Hvis du konkret viden, som kan berolige os, som er bekymrede, så hører jeg gerne om det.

Lad mig uddybe dette med et citat fra EFFs rapport Spying on Students: School-Issued Devices and Student Privacy:

After an extensive investigation, we found that Google’s educational software platform G Suite for Education falls far short of the Student Privacy Pledge, to which Google is a signatory. Despite publicly promising not to, Google mines students’ browsing data and other information and uses it for the company’s own purposes. Making such a promise and failing to uphold it is, in EFF’s view, a violation of FTC rules against unfair and deceptive business practices.

In December 2015, we filed an FTC complaint urging the Commission to investigate Google’s failure to live up to its commitments under the Pledge. Unfortunately, the FTC has taken no action that we are aware of to date.

Rapporten burde i øvrigt være pligtlæsning for alle, som taler for IT i undervisning (EFF kalder det for "Ed tech"), for det er ikke kun Google, som står for skud. Interesserede forældre kan også være med.

Jeg er sikker på, at IT kan og bør spille en rolle i undervisningen, men ikke på bekostning af vores kommende generations fremtid og ret til privatliv.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere