Datatilsyn og it-styrelser skal spare millioner: Den forkerte vej, lyder kritikken

4. september 2020 kl. 08:575
Datatilsyn og it-styrelser skal spare millioner: Den forkerte vej, lyder kritikken
Illustration: DI.
135 millioner skal tre væsentlige statsorganisationer inden for det digitale omårde spare frem mod 2024. Det vækker kritik i industrien.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Digitaliseringsstyrelsen skal spare 40 ansatte og 80 mio. kr. frem mod 2024. Styrelsen for IT og Læring skal miste mere end 50 mio. kr. og over 50 ansatte. Og Datatilsynet skal skære otte årsværk og små 5 mio. kr.

Besparelserne fremgår af forslaget til en finanslov for 2021, som regeringen har langt frem. Og det vækker nu kritik fra Dansk Industri.

»Vi mener, at der tværtimod er brug for at gå den modsatte vej. Netop nu har vi brug for nye digitale visioner og handlekraft hos regeringen, folketinget og myndighederne, og der er behov for at sætte en ny strategisk retning for digitaliseringen af det offentlige. Vi mener, at der meget snart er behov for en ny offentlig digitaliseringsstrategi, som vel og mærke får tilført muskler og vitaminer,« skriver Christian Hannibal der er digitaliseringspolitisk chef i DI, i en kommentar på di.dk.

Der er behov for, at regeringen sætter meget mere kul på digitaliseringen af det danske samfund, mener industriens store forening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er vigtigere end nogensinde. Netop coronakrisen viste, at vi ikke var helt klar til at udnytte de digitale muligheder fuldt ud. Når vi skal genstarte dansk økonomi og styrke vores velfærd, kommer det ikke til at ske uden digitale løsninger og teknologiske værktøjer.«

Og det duer ikke at svække kontrollen med data:

»DI har flere gange peget på, at Datatilsynet bør få en langt mere proaktiv rolle med at vejlede virksomhederne og andre med at implementere GDPR-reglerne om personfølsomme oplysning – fremfor blot at føre tilsyn,« skriver Hannibal, der samtidig slår et slag for konsulenterne:

»Når regeringen samtidig fastholder sine store besparelser på it-konsulenter i det offentlige, er det svært at se, hvordan vi med nytænkningen og stærke kompetencer får løftet det offentlige Danmark – til gavn for os alle, virksomheder såvel som borgere. «

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
4. september 2020 kl. 21:51

Datatilsynet har aldrig gjort noget positivt og konkret.

En flok amatører!

4
4. september 2020 kl. 14:29

Dansk Industri afholder nu en række såkaldte borgerhøringer under overskriften "Danmarks Digitale Fremtid" https://www.danskindustri.dk/tech-der-taller/var-med/danmarks-digitale-fremtid/, som dog ved nærlæsning synes at have visse forventede konklusioner parat allerede, nemlig at private virksomheder skal have større og nemmere adgang til borgernes data. Læs selv og vurder.

Særligt interessant finder jeg følgende arrangementer:

    1. september: Vil du være datadonor?
    1. november (i København): Kan data redde børn?
    1. november: Digital velfærd 2030
    1. december (i København): Folkets forslag

Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig, og pladserne er nok begrænsede, men det ville være rart hvis der også kommer nogle repræsentater for de synspunker som vægter borgernes rettigheder så som retten til privatliv, ophavsretten til sit eget DNA, m.m.

3
4. september 2020 kl. 10:26

At Digitaliseringsstyrelsen og Styrelsen for IT og Læring skal spare har jeg ikke de store følelser i. Jeg forstår alligevel ikke, hvorfor vi skal have for forbandet mange forskellige styrelser i den uendeligt store centraladministration..

Til gengæld er det tudetosset, at Datatilsynet bespares. De bør i stedet styrkes. Væsentligt! Det er der et utal af sager der viser, ikke mindst deres eget brud på loven.

2
4. september 2020 kl. 09:49

At Digitaliseringsforstyrrelsen skal spare 40 ansatte a 2 millioner kr. stykket kan jeg kun gærde tørre tårer over, det vil trods alt reducere antallet af ulykker de kan lave - bedst ville det være hvis cirkusset blev lukket helt.

Og så kunne man ellers bruge nogle af den mange millioner kroner de synes er begavet at kaste ud på en CPR nummer "app" og lignende tosserier, og poste i Datatilsynet i stedet, så det bliver styrket, ikke svækket.

1
4. september 2020 kl. 09:21

Jeg kender selvfølgelig ikke deres budget ellers, men dette vil formentligt betyde at man i Danmark ikke kan sikre at GDPR bliver overholdt af offentlige instanser fra den 23. september.