Datatilsyn om gamle sager efter nye regler: Det er ikke et problem

Illustration: Datatilsynet
Det giver normalt ikke anledning til forvirring og er ikke et problem for retssikkerheden, at Datatilsynet behandler gamle sager efter den nye databeskyttelseslov, mener tilsynet.

Klagesager mod danske virksomheder bliver i dag behandlet i Datatilsynet efter regler, der endnu ikke var trådt i kraft, da der blev klaget. Det udgør imidlertid ikke et problem for virksomhedernes retssikkerhed, vurderer tilsynet.

»Nej, en stor del af de nye regler svarer mere eller mindre til de gamle. Når vi vurderer en sag, hvor forholdet ligger før d. 25. maj, ser vi på, om reglerne indholdsmæssigt også er gældende i dag og vurderer forholdet efter den nye bestemmelse,« skriver Datatilsynets direktør Cristina Angela Gulisano i en mail til Version2.

Læs også: Datatilsynets praksis vækker undren: Behandler gamle sager efter nye regler

»Det er det, vi mener, når vi skriver, at vi skeler til de tidligere regler. Det samme gør sig i øvrigt også gældende, når vi skal tage stilling til, hvad konsekvensen skal være. Men der er også nye krav i de regler, der kom 25. maj, og dem skal man som dataansvarlig naturligvis kun overholde her efter 25. maj. Vi har i øvrigt rådspurgt os hos Justitsministeriets departement om, hvordan vi skal håndtere sager i overgangsperioden,« påpeger hun videre.

Læs også: Datatilsynet: Ringe video-evner ugyldigt argument for ikke at udlevere overvågningsklip

Version2 har spurgt til tilsynets praksis efter en klage, som redaktionen indsendte den 2. maj om et forhold, der fandt sted i oktober 2017, blev afgjort efter databeskyttelsesloven, der først trådte i kraft den 25. maj.

I den konkrete sag, udtalte tilsynet kritik af Fisketorvet for ikke at udlevere overvågningsoptagelser af Version2's journalist. Det var der dog ikke ændret på, hvis klagen havde været behandlet tidligere, skriver Cristina Angela Gulisano.

Læs også: GDPR: Autentifikation af kamera-overvågede borgere volder problemer

»Den juridiske vurdering ville have været præcis den samme,« konstaterer hun i mailen.

Fisketorvet giver udtryk for, at de mangler netop den oplysning. Bør de ikke have den?

»Hvis Fisketorvet får indtryk af, at vurderingen ville være faldet anderledes ud efter de gamle regler, må vi se på, om vores breve er formuleret klart nok, men det er nu ikke noget, der normalt giver anledning til forvirring,« skriver hun.

Læs også: Borgerindsigt er en bombe under dansk videoovervågning

Datatilsynet oplyser, at det rent juridisk ikke er muligt at behandle sager efter en lov, der er ophævet, heller ikke selv om forholdene i sagerne fandt sted før loven blev ophævet.

Tilsynet oplyser videre, at de ikke vil påtale det, hvis en virksomhed har brudt en af de regler, der ikke gjaldt før 25. maj. I praksis betyder det, at tilsynet ikke påtaler eksempelvis en manglende konsekvensanalyse, som ikke var et krav før den 25. maj. På samme måde kommer de nye, højere bødetakster ikke i spil i den type sager, oplyser tilsynet.

Dokumentation

Herunder de to breve, Datatilsynet har sendt til Version2 vedr. afgørelsen på klagesagen. (Tilføjet den 28/11)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Povl Hansen

Jeg tror af der vil komme mange sager, hvor mystiske personer vil stille sig hen foran et overvågnigs kamerer udenlykkende for kunne bede om aktindsigt

ligesom fisketorvet mistænker er sket i denne sag

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere