Danske soldater får i fremtiden spændt tablets på armen for bedre at kunne se, hvor soldaterkammeraterne befinder sig og for at kunne sende ordrer og meldinger tilbage til hærførerne.
Det er ganske vist nemmere at råbe ind i en radio end at betjene en tablet, når kuglerne flyver og adrenalinen er høj. Men hvis Forsvaret skal analysere krigsindsatsen hurtig og præcist kræver det en opgradering af fronttropperne tekniske udstyr.
»Som find dine venner på iPhonen,« forklarer major og cand.it. Henrik Parsig om projektet.
»Hvis nogen pusler i krattet, kan du se, om det er din kammerat. Og omvendt kan du markere, hvis du ser fjenden, så de andre også kan se det,« fortsætter han.
Udstyret er lige nu ved at blive bygget, og når første kuld er klart, skal det testes med brugerne, fortæller Majoren.
»Så der møder alle vores planer for, hvordan det skal virke, virkeligheden,« bemærker majoren.
Testen har blandt andet til formål at gøre Forsvaret klogere på, hvordan balancen mellem sikkerhed og brugervenlighed skal landes.
»Sikkerheden skal selvfølgelig være i orden, men man skal huske, at brugerne er i krig, skal skyde med sin riffel, have briller og handsker på - og samtidig betjene enheden,« understreger Henrik Parsig.
»Så hvis han skal scanne sin finger og taste tre kodeord, så bliver den ikke brugt.«
Dropdown-menu under beskydning
De danske soldater i felten har stadig radioen på sig. Og den vil der nok være nogle, der får svært ved at lægge fra sig, vurderer majoren.
Men tabletten har den indbyggede fordel, at det ikke kræver, at nogen taster indberetningen ind, før det kan blive til data i systemet.
»Det giver også mere ro og overblik end hvis en fører skal lytte til fire radionet med kampstøj og selv visualisere, hvad der foregår,« siger Henrik Parsig og fortsætter:
»Vi ved også godt, at når presset er højt, så er det nemmere at trykke på en knap og tale, end at finde dropdown menuer og så videre, selvom vi gør alt, hvad vi kan for at gøre det intuitivt. I de tilfælde vil det være næste led i kæden, der tager ansvar for at indtaste informationen i systemet.«
Dataeksplosion
Forsvaret bruger allerede dataanalyse som en del af værktøjskassen. Ud fra rapporteringer om fjendens bevægelser, leder efterretningsofficerer efter mønstre og sammenhænge.
»Det foregår i dag relativt manuelt,« indleder Henrik Parsig.
»Men det vil blive hurtigere og mere præcist, når data bliver digitalt i stedet for meldinger i radio, som skal samles i en rapport og så gives videre til en efterretningsofficer,« siger majoren.
Samtidig kan forsvaret standardisere dataformaterne, hvor kompagnierne i dag har små forskelle i den måde, de melder ind på. Både digitalisering og standardisering bliver mere og mere nødvendigt, når datamængderne vokser støt.
»Mængden af data eksploderer, der kommer et hav af sensorer ind alle steder, og ligesom i den civile verden, så er der masser af potentiale i at tage den data og analysere det,« siger Henrik Parsig.
Oversvømmelser og minefelter
Det er ikke bare fjendens opførsel, som det digitale kamparsenal skal hjælpe med at kortlægge. Hvis soldaterne arbejder i et område, hvor kortet ikke er opdateret, vil de kunne melde ind, at en given grøft er for stor til at køre en kampvogn hen over.
»Et andet eksempel kunne være meteorologiske målinger, hvor systemet selv kan forudsige, at et område kommer til at være oversvømmet,« fortæller Henrik Parsig.
Hvis en patrulje bliver opmærksom på et minefelt, skal de kunne taste det ind og på den måde sørge for, at andre ikke kører ind i det.
»På sigt kunne man forestille sig, at systemet advarer folk, hvis de er på vej ind i et område, der er markeret som minefelt,« afslutter majoren.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.