Dataproblemer præger stadig gældsinddrivelsen: Nu skylder en million borgere penge til det offentlige

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Den voksende gæld til det offentlige skyldes primært de mangeårige problemer med dataen bag gældskravene, som især er kommet i forbindelse med EFI, mener digitaliseringsekspert Erik Frøkjær.

Næsten en million danskere mangler at betale deres gæld til det offentlige. Det viser en ny opgørelse fra Rigsrevisionen om statens forvaltning for 2018, som Berlingske er kommet i besiddelse af, og som offentliggøres fredag.

Tallet er vokset siden 2013, hvor der til sammenligning var cirka halvt så mange - 513.000 danskere – som havde gæld til det offentlige.

Rigsrevisionen kalder Skatteministeriets arbejde med at få gældsinddrivelsen op at køre »kritisabel«. Samtidig fastslår Rigsrevisionen, at Gældsstyrelsens aktive inddrivelse har »været begrænset«, fordi styrelsen har brugt sine ressourcer til andre opgaver end til at få kradset gældskronerne ind.

Mangeårige problemer med data

Den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) har flere gange peget på, at den voksende gæld til det offentlige hovedsageligt stammer fra danskere uden betalingsevne.

Men stigningen til en million danskere med gæld til staten er et klart bevis på, at det argument ikke holder, vurderer Erik Frøkjær, digitaliseringsekspert og mangeårig lektor i datalogi ved Københavns Universitet.

I stedet skyldes det primært de mangeårige problemer med dataen bag gældskravene, som især er kommet i forbindelse med EFI, mener han.

»Tallet er jo eksploderet i den periode, der skulle ske genopretning. Det er gået fra elendigt til katastrofalt. Der er altså ikke så stor en del af den voksne befolkning, der ikke kan eller vil betale det, de skylder. Det er jo vås, at der skulle være så mange, der ikke har evne til at betale, hvad de skylder til det offentlige. Det er jo absurd at forestille sig, at omkring hver fjerde af os ikke skulle være i stand til at betale,« siger Erik Frøkjær til Berlingske.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Malthe Høj-Sunesen

Der kommer ikke mange flere misligeholdte tidligere statsgaranterede studielån (STB). Men det er sandt at der er omkring 1 mia. i misligeholdte STB. En statsgaranti beskyttede åbenbart ikke mod overdrevent høje renter som gjorde tilbagebetaling umuligt (https://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/art5779076/Han-l%C3%A5nte-2...). Tallene kan have ændret sig siden Politikens artikel, men det må man søge om aktindsigt for at få afdækket.

  • 1
  • 0
#6 Brian Funk

Når man når folkepensionsalderen BURDE man på et eller andet tidspunkt have haft overskudet til at gennemskue sin økonomi og vurdere om man har sparet nok op (eller betalt nok gæld) til at man kan klare sig for sin opsparing eller folkepension. Der kan selvfølgelig have været perioder med arbejdsløshed og/eller sygdom, som har forplumret billledet, men efter ca. 40 år på arbejdsmarkedet er man ofte selv medskyldig i dårlige finanser.

  • 1
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere