Dataproblemer præger stadig gældsinddrivelsen: Nu skylder en million borgere penge til det offentlige

16. august 2019 kl. 09:076
Den voksende gæld til det offentlige skyldes primært de mangeårige problemer med dataen bag gældskravene, som især er kommet i forbindelse med EFI, mener digitaliseringsekspert Erik Frøkjær.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Næsten en million danskere mangler at betale deres gæld til det offentlige. Det viser en ny opgørelse fra Rigsrevisionen om statens forvaltning for 2018, som Berlingske er kommet i besiddelse af, og som offentliggøres fredag.

Tallet er vokset siden 2013, hvor der til sammenligning var cirka halvt så mange - 513.000 danskere – som havde gæld til det offentlige.

Rigsrevisionen kalder Skatteministeriets arbejde med at få gældsinddrivelsen op at køre »kritisabel«. Samtidig fastslår Rigsrevisionen, at Gældsstyrelsens aktive inddrivelse har »været begrænset«, fordi styrelsen har brugt sine ressourcer til andre opgaver end til at få kradset gældskronerne ind.

Mangeårige problemer med data

Den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) har flere gange peget på, at den voksende gæld til det offentlige hovedsageligt stammer fra danskere uden betalingsevne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men stigningen til en million danskere med gæld til staten er et klart bevis på, at det argument ikke holder, vurderer Erik Frøkjær, digitaliseringsekspert og mangeårig lektor i datalogi ved Københavns Universitet.

I stedet skyldes det primært de mangeårige problemer med dataen bag gældskravene, som især er kommet i forbindelse med EFI, mener han.

»Tallet er jo eksploderet i den periode, der skulle ske genopretning. Det er gået fra elendigt til katastrofalt. Der er altså ikke så stor en del af den voksne befolkning, der ikke kan eller vil betale det, de skylder. Det er jo vås, at der skulle være så mange, der ikke har evne til at betale, hvad de skylder til det offentlige. Det er jo absurd at forestille sig, at omkring hver fjerde af os ikke skulle være i stand til at betale,« siger Erik Frøkjær til Berlingske.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
16. august 2019 kl. 22:27

Når man når folkepensionsalderen BURDE man på et eller andet tidspunkt have haft overskudet til at gennemskue sin økonomi og vurdere om man har sparet nok op (eller betalt nok gæld) til at man kan klare sig for sin opsparing eller folkepension. Der kan selvfølgelig have været perioder med arbejdsløshed og/eller sygdom, som har forplumret billledet, men efter ca. 40 år på arbejdsmarkedet er man ofte selv medskyldig i dårlige finanser.

5
16. august 2019 kl. 14:06

Hvordan mon det går med gældsinddrivelse i 2019?

Hvis tendensen er den samme, så har systemet og politikerne efter min mening et kæmpe moralsk problem - hvem har lyst til at betale (mere i) skat, når pengene fosser ud af kassen på den her måde?

4
16. august 2019 kl. 12:08

Det skal nok passe der ikke kommer ret mange flere - men når folk overgår til folkepension har de ikke en chance for at betale deres gæld.

Er folk ikke i arbejde så bør de penge nok afskrives nu da de alligevel aldrig kan inddrives

3
16. august 2019 kl. 11:49

Der kommer ikke mange flere misligeholdte tidligere statsgaranterede studielån (STB). Men det er sandt at der er omkring 1 mia. i misligeholdte STB. En statsgaranti beskyttede åbenbart ikke mod overdrevent høje renter som gjorde tilbagebetaling umuligt (https://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/art5779076/Han-l%C3%A5nte-290.000-kroner-og-har-betalt-en-million-tilbage-men-skylder-en-mere). Tallene kan have ændret sig siden Politikens artikel, men det må man søge om aktindsigt for at få afdækket.

2
16. august 2019 kl. 11:19

Nu er en stor del af grundejerne jo blevet belastet af en tvungen gældsætning i form af indefrosset grundskyld. Mon det indgår i tallene?

PS: Gælden kan ikke afvikles før tid. ;-)

1
16. august 2019 kl. 11:03

Vi har her i landet folk der er på vej til at modtage folkepension med massive misvedligeholdte studielån.