Da it-giganten Dells danske afdeling tidligere på året hyrede blærerøven Mads Christensen til et kundearrangement, var der nok nogen i marketingafdelingen, der i bakspejlet ville ønske, at Twitter aldrig var blevet opfundet.
Mads Christensens kommentarer om kvindekønnet gik nemlig verden rundt med Dell i hoverollen som sexistisk virksomhed, der ønskede kvinderne tilbage til kødgryderne.
Læs også: Blærerøvens Dell-fadæse går verden rundt
Men hvor stor skade gjorde episoden egentlig på Dells brand? Og hvordan måler man egentlig den slags?
Det mener Business Advisor Daniel Aunvig fra SAS Institute at have værktøjerne til at kunne svare på.
»Vi kan se, der er et stort behov for at kunne lave effektmåling af salg, marketing og kommunikations-indsatsen. Marketing-afdelingen har typisk deres facebook-sider og deres Google Analytics, men ved ikke helt, hvordan de skal anvende de mange data,« siger Daniel Aunvig til Version2.
SAS Institute har på den baggrund lavet et værktøj, der har samlet 400 kunders måder at udtrække og anvende den slags data. Samtidig har virksomheden udviklet et datamining-værktøj specielt rettet mod tekst, så twitterbeskeder, facebook-opdateringer og sågar også automatiserede transskriptioner af kundeservice-samtaler bliver gennemtrawlet for relevante søgeord.
»Virksomheden skal selv opbygge en taksonomi med for eksempel navnet på deres CEO, firmanavn, kampagner, produkter og så videre. Derefter scanner vores tekstmotor de store mængder data og laver en sentiment-analyse. Altså vurderer, om ordene står i en positiv, negativ eller neutral kontekst,« siger Daniel Aunvig til Version2.
Det hele kobles herefter sammen med SAS Institutes øvrige BI-værktøjer, så man kan vurdere den samlede effekt.
Der er også mulighed for at sætter alarmer op, så bestemte ord i bestemte sammenhænge udløser en advarselsmail.
»SAS Institute har for eksempel en sydafrikansk bank som kunde, der har sat systemet op til at overvåge konkurrenterne. Hvis nogen bander over en konkurrerende bank på twitter, får de kort derefter en besked med, at de måske burde overveje at skifte til vores kunde,« siger Daniel Aunvig.
Artiklen er skrevet som led i Version2's Sommertour 2012, hvor redaktionen sommeren igennem besøger it-virksomheder og rapporterer om medarbejdernes dagligdag og virksomhedens projekter. Se den samlede tour-plan her., hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål til de besøgte virksomheder.