En ny behandling mod hepatitis C, også kendt som smitsom leverbetændelse, når ikke ud til omkring 3.000 danskere, som lider under sygdommen – på grund af databeskyttelsesloven, kan lægerne ikke komme i kontakt med dem, skriver DR
»Vi har nu midlerne til at kurere sygdommen, men vi har ikke kontakt til patienterne. For at vi kan få det, er der nogle ting, der skal ændres,« siger Peer Brehm Christensen, der er overlæge og professor i infektionsmedicin på Odense Universitetshospital, til DR.
Det omfatter 3.000 smittede, der ikke er i behandling. For ti år siden var de med i et studie, hvor alle danskere diagnosticeret med hepatitis C blev registreret – derfor burde det være ligetil at finde dem, men da databeskyttelsesloven ikke tillader at oplysninger, der er indsamlet til forskningsbrug, bliver brugt til andet end forskning, kan databasen ikke bruges til at underrette de smittede personer om den nye behandling.
Ifølge Peer Brehm Christensen har man i England ændret lovgivningen og kontaktet 55.000 smittede mens man i Sverige har kontaktet 10.000. Han efterspørger, at noget tilsvarende gøres i Danmark. Det burde også være muligt ifølge loven. Den giver netop mulighed for dette:
§ 10, Stk. 5. Sundhedsministeren kan efter forhandling med justitsministeren uanset stk. 2 fastsætte regler om, at oplysninger omfattet af stk. 1 og 2, som er behandlet med henblik på at udføre sundhedsfaglige statistiske og videnskabelige undersøgelser, senere kan behandles i andet end statistisk eller videnskabeligt øjemed, hvis behandlingen er nødvendig af hensyn til varetagelse af den registreredes vitale interesser.
Sundhedsministeriet oplyser til DR, at de i stedet vil kunne forsøge at anvende en anden juridisk løsning, nemlig nødretten, for at komme i kontakt med de omtrent 3.000 smittede danskere.