Datalogi-pioneren Peter Naur er død

16 kommentarer.  Hop til debatten
Datalogi-pioneren Peter Naur er død
Illustration: Eriktj/Wikimedia.
Den danske Turing-prisvinder Peter Naur er død, 87 år gammel. Han var én af hovedforfatterne bag Algol 60, der blev fundamentet for mange af de moderne programmeringssprog.
4. januar 2016 kl. 11:28
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En af Danmarks største bidragydere til datalogien, Peter Naur, er død, 87 år gammel, den 3. januar 2016.

Dermed har Danmark mistet både én af de største pionerer og vor eneste modtager af Turing-prisen.

Peter Naur er hovedsageligt kendt for sit arbejde med at formulere måden, hvorpå vi kan beskrive et programmeringssprog, og var én af hovedforfatterne bag Algol 60, som kom til at få stor indflydelse på de næste årtiers programmeringssprog.

Hans arbejde omfatter dét, der nu er kendt som Backus-Naur form, som er en syntaks til beskrivelse af programmeringssprog ved hjælp af metasymbolerne ::= og |. Alle andre symboler fortolkes i deres gængse betydning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne metabeskrivelsesmetode gjorde det muligt at beskrive et programmeringssprog på en ny måde end blot med algebra, og metoden er siden blevet udvidet og bruges fortsat til at beskrive compilere.

Peter Naur var også Danmarks første professor i datalogi og var med til at stifte DIKU ved Københavns Universitet. Udtrykket 'datalogi' er også Peter Naurs opfindelse, da han foretrak at betragte området som mere end blot en afgren af matematikken, som ellers var normen i fagets begyndelse.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
9. januar 2016 kl. 01:27

Det kan jeg godt se, Kim :-) Sjovt at Peter Naur forkorter det CHI i sin keynote fra år 2000 (findes på www.naur.com), samtidig med at han skriver det fuldt ud "Human-Computer-Interface".

13
8. januar 2016 kl. 12:38

Peter Naur var en dybt original videnskabsmand der kunne rydde op i flere fagområder med sin dejlige, lidt provokerende antifilosofiske tilgang. Han gjorde næsten rent bord i psykologien, som har fået computeranalogien grundigt galt i halsen indenfor den kognitive psykologi, og har forhåbentlig banet vej for en tilbagevenden til den klassiske empiriske psykologi ved William James. Netop denne tilgang til CHI som Naur udviklede, burde blive et dansk særkende. En herlig datalogisk arv i en tid hvor digitaliseringen i vort land trænger til inspiration.

10
5. januar 2016 kl. 15:16

Hvis man søger på "Peter Naur" i de gamle ingeniørtidsskrifter (hvis første 200.000 sider frem til 1975 nu kan læses digitaliseret - se: ing.dk/kulturarven), får man 83 resultater. ALGOL 60 er f.eks. beskrevet i en artikel om GIER på Risø i Ingeniøren 1. 11. 1962, og Nauer skriver selv en stor artikel om 'Moderne cifferregnemaskiner' i Tidsskrift for Ingeniør og Bygningsvæsen så tidligt som 25.9.1955. Men pas på - det er en tidsrøver at begynde at bladre i de gamle tidsskrifter ...!

9
5. januar 2016 kl. 13:19

Peter Naur har jeg mødt som astronom og lærer i 1956 Jeg mødte og talte med Naur for et par år siden. Det var ved en sammenkomst på Rockefeller, Niels Bohr Instituttet, og anledningen var opsendelsen af astrometrisatellitten Gaia. Peter Naur var jo den, der i sin tid stod for implementeringen af meridiankredsen på Brorfeldeobservatoriet. Han stod for astronomiforelæsningerne, da KU i sin tid startede fysikundervisning på 1.del. Jeg komplimenterede ham for hans fremstilling og specielt at han indførte drejningsmatricer for at foretage alle disse skift mellem astronomiske koordinatsystemer. Det viste sig jo at være extremt nyttigt under Ørsted satellitprojektet. Han forelæste som stedfortræder for B. Strømgren, men denne bebrejdede ham at han lavede om på hans undervisning baseret på E og B. Strømgren og Geelmuyden's noget umulige bog.

Sådan var systemet før studenteroprøret.

Peter Naur opdagede ved sit justeringarbejde på meridiankredsen at lodlinien stod og svingede med nogen periode på 5-7 sec. Kikkerten blev stillet lodret ned og skulle se sit spejlbillede i en kviksølvoverflade. På den måde kunne man etablere en lodlinie med subbuesekund nøje i forhold til fundamentet. Men kikkerten gyngede. Det man så var den mikroseismiske uro, som vippede fundamentet i forhold til lodlinien. Den mikroseismiske uro viste sig som pakker af elastiske overfladebølger induceret af dårligt vej i Nordatlanten.

Naur har undersøgt hvordan man i astronomilærebøger har udledt og beskrevet aberrationen af stjernepositioner. Han har set emnet igennem for en 10-15 lærebøger og fundet at i intet tilfælde har man behandlet og udledt fænomenet på en korrekt måde. Han har skrevet et paper om det: Aberration in Special Relativity: A Case of Chronic Scientific Confusion

7
5. januar 2016 kl. 10:46

Det er lidt af en underdrivelse at sige, at Algol 60 fik stor indflydelse på de næste årtiers programmeringssprog: Arven fra Algol 60 ses stadig i helt nye programmeringssprog. I modsætning til andre samtidige programmeringssprog ser programmer i Algol 60 så "almindelige" ud, at de (pånær nogle få finurligheder) kan forstås af de fleste moderne programmører uden det store besvær. Men det var Algol 60, der introducerede de begreber og den notation, der i dag ser almindelig ud.

4
5. januar 2016 kl. 00:05

Siger for mig noget om hvor meget der er brug et computermuseum.

3
4. januar 2016 kl. 13:18

Da DIKU i 2010 holdt 40-års jubilæum for politikere, bureaukrater og ledertyper, var Peter Naur naturligvis inviteret til at holde et foredrag. Han valgte, overfor dette publikum, at holde et umanérligt teknisk foredrag om hukommelseshåndteringen i ALGOL-oversætteren til GIER. Den dag vandt han mit hjerte.

En anden historie er at Peter Naur, indtil Undervisningsministeriet blandede sig, havde den politik at man godt måtte aflevere tag-hjem eksamensbesvarelser for sent, men man blev automatisk fratrukket én karaktérgrad for hver dag afleveringen var forsinket.

2
4. januar 2016 kl. 12:37

He did not like being associated with the Backus-Naur form (attributed to him by Donald Knuth) and said that he would prefer it to be called the Backus Normal Form.

Fra den engelske wikipedia, bemærk, dog uden kildeangivelse.