Datalogi-ph.d. med ny bog: Jeg vil lære kvinder at kode

5. december 2018 kl. 05:11
Datalogi-ph.d. med ny bog: Jeg vil lære kvinder at kode
Illustration: Filo.
Andelen af kvinder, der bliver uddannet i programmør-fag i Danmark er faldet siden 1980'erne. Det vil datalog Sine Zambach være med til at lave om på.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Jeg vil lære kvinder at kode - eller i det mindste give dem en forståelse for, hvad det handler om. It er den lim, som klistrer vores hverdag sammen. Som minimum er det vigtigt, at kvinder forstår, hvad det handler om.«

Sådan begrunder ph.d. i datalogi og cand.scient i bioinformatik Sine Zambach sin nye bog, ‘Kvinde kend din kode’, der kom på gaden for nylig fra forlaget Filo.

»Endnu vigtigere er, at man som kvinde kan være rollemodel for sine børn i forhold til at kunne noget teknisk, så det ikke bliver drengene og fædrene, der laver alt det tekniske - og så har kvinderne styr på, hvor tingene står i køkkenet.«

Det kan godt frustrere Sine Zambach, at når hun i årstallet 2018 er ude og undervise piger i programmering og spørger ind til, i hvor mange hjem det er faren, der styrer teknologien - så er det stort set alle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er et forsøg på at give kvinderne nogle redskaber på en lidt sjovere måde ... en feminin intro til it.«

Samfundet får også noget ud af kvinder i STEM-fag, såsom større diversitet på udviklerteams, og produkter der måske er mere gennemtænkte. Det kan man så sige om diversitet i det hele taget.

»Men min bog henvender sig til kvinderne. Det er også dem, som er mest synligt fraværende i udviklermiljøerne.«

Kultur holder danske kvinder tilbage

Det halter med kvinder i STEM-fag i Danmark. Eksempelvis har de sydeuropæiske lande en højere kvindeandel på naturvidenskabelige fag, såsom datalogi, fysik og så videre. Samme tendens ses andre steder i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I nogle dele af Østeuropa og mange tredjeverdenslande er det i høj grad kvinderne, som er ved at komme med. Det handler om, at man kan komme op på nogenlunde ordentlige levevilkår, mere end man måske som dansker har brug for,« mener Sine Zambach.

Hvad holder kvinderne tilbage her i landet?

»Jeg tror, det handler meget om kultur. Programmering var næsten et kvindefag tilbage i 70'erne. Men lanceringen af pc'en var ledsaget af reklamer, hvor moren står i baggrunden og hakker grøntsager, mens faren sidder foran og leger med computeren.«

Du har en grafik i bogen, der viser, at andelen af kvinder, der kom ud fra datalogi-studierne i Danmark i 1980'erne, var væsentlig højere end i dag – hvad skyldes det efter din mening?

»Populærkulturen har meget med det at gøre. Film, der tegner billedet af det mandlige geni – denne her nørdede type – selvom det jo ikke forklarer, hvad der gør, at der er flere kvinder i faget i for eksempel Sydeuropa.«

Bogen er skrevet til kvinder over 30, som måske har fået børn.

»Men jeg har også haft den læst af yngre kvinder, som er tiltalt af bogens eksempler med klimaberegninger. De yngre kvinder kunne også være interesserede. Jeg har også en anden målgruppe, som er mænd, der måske allerede arbejder i it-branchen, der kunne købe bogen til deres kærester, og de kunne få et indblik i, hvad it grundlæggende handler om.«

Mænd skal inkludere kvinderne i det tekniske

Kvinder i STEM-fag oplever ofte arbejdspladser, som ikke er rare at være på. Hvad kan man gøre for at ændre det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg læste biokemi og tog en overbygning i bioinformatik, og jeg kan godt huske, at jeg oplevede en hård tone på den fredagsbar, vi havde sammen med datalogi – man skulle tage nogle tæsk. Det kan måske afholde nogle kvinder.«

Man kunne arbejde hen imod at have et mere inkluderende arbejdsplads- og studiemiljø, foreslår Sine Zambach:

»Jeg oplevede selv, da jeg læste ph.d. i datalogi, som var meget mandsdomineret, at der var én, der spurgte mig til råds om noget indenfor mit område. Jeg blev helt paf, for jeg oplevede meget sjældent at blive spurgt til råds om noget teknisk. Jeg oplever også ved kurser, at jeg spørger min mandlige sidemand om alt muligt, men de spørger aldrig mig – heller ikke når jeg er foran med opgaven.«

Hvordan får vi nedbrudt stereotyperne?

»Mændene skal sørge for at inkludere kvinderne i det tekniske – huske at stille kvinderne spørgsmål og ikke hele tiden lægge op til, at kvinder skal være projektledere. Der bliver gjort meget på uddannelsessiden, for eksempel på IT-Universitetet.«

Det er værd at kigge på, hvad det københavnske universitet har gjort, mener Sine Zambach - både på markedsføringssiden og på indholdssiden.

»ITU har været bygget på at skulle inkludere flere i uddannelserne – det var et af målene. De har også gjort meget i rekruttering af kvinder til software-linjerne. Man skal sørge for at have kvinder som rollemodeller og intro-vejledere, så kvinderne har nogen at spejle sig i. Der er også mange, der har arbejdet med bootcamps kun for kvinder. Det kunne være spændende at se noget forskning på det.«

I folkeskolen skal man snart i gang med eksperimenter omkring et fag, som handler om teknologiforståelse. Det er godt for både pigerne og drengene, lyder synspunktet:

»Netop fordi der i lang tid har været en tradition for, at computeren er ejet af drengene og mændene i hjemmet. I modsætning hertil er det mere neutralt i skolen. Min chefs datter på 11 år havde plaget sin mor, om hun kunne få en Microbit - det gør jo én helt varm om hjertet. Min egen datter, som går til Coding Pirates, har fået én, men synes dog, den kan for lidt. Men hun er også inde i blokprogrammeringssproget Scratch. Det med, at programmering bliver allemandseje, at alle vil kode, både piger og drenge, det synes jeg er ret cool.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger