Datalogi på vej mod undergang i gymnasiet

4. marts 2008 kl. 14:22
De seneste år har budt på stadig nedgang i antallet af unge, der vælger datalogi i gymnasiet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som matematiklærer kan formanden for de danske datalogilærere i gymnasiet Steen Toft Jørgensen sætte en meget præcis dato på, hvornår der ikke længere vil være datalogi som fag inden for de gymnasiale uddannelser.

En undersøgelse som foreningen har lavet viser, at der siden 2006 årligt er sket en nærmest halvering af antallet af datalogihold i gymnasiet. I skoleåret 2008/2009 er der 12 hold med datalogi, mens der i 2006/2007 var 44 hold med datalogi. Målt i antallet af elever var der i 2006/2007 498 elever med datalogi, mens der i 2008/2009 er 158.

»Det er en katastrofe, og hvis der ikke sker noget, så betyder det et farvel til faget i gymnasiet, og det er slet ikke det, som samfundet har behov for lige nu,« siger Steen Toft Jørgensen til Version2.dk.

Datalogi kun på laveste niveau ? selv dans er højere

Og efter formandens opfattelse, er det ikke noget, der umiddelbart ser ud til at ændre på nedturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Med gymnasiereformen har man besluttet at datalogi kun kan findes på det laveste c-niveau, men der er ingen videregående uddannelser, der efterspørger datalogi på c-niveau, så det er klart at faget taber i forhold til andre fag, der kan hjælpe de unge med at få højere gennemsnit eller sikre, at man kommer ind på det foretrukne studie. Så som minimum kunne man da sørge for at tilbyde datalogi på b-niveau, så der kunne være uddannelser, der ville begynde at efterspørge datalogi. Man kan få dans på b-niveau ? altså uden k ? hvorfor kan man så ikke få datalogi,« siger han.

It-branchen må på banen

Steen Toft Jørgensen understreger, at han ikke råber vagt i gevær på grund af brødnid i de gymnasiale uddannelser. Som han selv er mange af datalogilærerne også matematiklærere, og kan sagtens sikre sig fuldt timetal uden at bekymre sig om datalogi.

»Som jeg ser det må er det på tide, at it-branchen kommer på banen, for hvis de unge ikke vælger faget, mens de er i gymnasiet, så er der meget lidt, der taler for, at de kommer til at vælge det senere. Og vi har jo set, at det er de tunge uddannelser som datalogi, der bliver efterspurgt af virksomhederne,« siger han.

Steen Toft Jørgensen forventer ikke, at der kommer til at ske det helt store her og nu. Men gymnasiereformen skal til sin første evaluering her til sommer, og da håber han, at der vil være skabt tilstrækkeligt røre om behovet for datalogi i gymnasiet til, at der kommer til at ske en ændring.

Det er endnu ikke lykkedes version2.dk at få en forklaring fra Undervisningsministeriet, hvorfor det kun er muligt at tage datalogi på c-niveau.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger