Datalog-forening: Drop ansigtsgenkendelse i det offentlige og private

Illustration: Pexels.com
Association for Computing Machinery opfordrer regeringer og virksomheder til at stoppe med at bruge ansigtsgenkendelse.

Den internationale datalog-forening ACM (Association for Computing Machinery) opfordrer regeringer og virksomheder til at stoppe med at bruge ansigtsgenkendelse.

Det skriver mediet Venturebeat.

Organisationer, der bruger ansigtsgenkendelse, skal holdes ansvarlige, hvis eller når et ansigtsgenkendelsessystem skader en person, mener ACM.

Test af større systemer til ansigtsgenkendelse i 2018 og 2019 udført af projektet Gender Shades og senere det amerikanske handelsministeries National Institute of Standards and Technology fandt, at systemerne havde bias - indbyggede fordomme - i forhold til hudfarve og køn samt dårlige resultater på mennesker, der ikke passer ind i én enkel kønsidentitet.

I sidste uge indførte medlemmer af kongressen fra senatet og repræsentanternes hus lovgivning, der forbyder føderale ansatte at bruge ansigtsgenkendelse og skærer på finansiering til statslige og lokale myndigheder, der vælger at fortsætte med at bruge teknologien.

Amazon, IBM og Microsoft har stoppet salg af ansigtsgenkendelse til politiet efter Black Lives Matter-protesterne, der har spredt sig til mere end 2.000 byer over hele USA. Med henvisning til race- og køns-bias samt forkert identifikation, har byrådet i Boston, som er en af USA's største byer, indført forbud mod ansigtsgenkendelse.

Folketing holder døren på klem

Herhjemme har et flertal i folketinget nedstemt et lovforslag, som ville forbyde myndigheder at bruge ansigtsgenkendelse til overvågning i det offentlige rum.

Forslaget mod ansigtsgenkendelse blev støttet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og de to løsgængere Simon Emil Amnitzbøll og Sikandar Siddique.

Resten af folketingets partier stemte imidlertid imod, og dermed blev forslaget forkastet.

Læs også: Folketingsflertal vil have lov at overvåge borgere med ansigtsgenkendelse

Forslaget blev stillet af Alternativet i slutningen af november 2019 i forbindelse med regeringens planer om øget overvågning. Den øgede overvågning omfattede blandt andet, at politiet fik mulighed for at sætte 300 overvågningskameraer op rundt om i landet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere