Datalæk: Sony lægger pres på Netflix for at udelukke VPN-brugere

Sony er træt af, at at Netflix-kunder bruger VPN-tjenester til at tilgå indhold, som Netflix ikke har ret til at bringe i et givent område. Lækkede emails viser, at filmstudiet lagde pres på Netflix for at slette brugerkonti allerede i 2013.

Interne emails fra Sony viser, at filmstudiet siden 2013 har forsøgt at få Netflix til at udelukke brugere, der benytter sig af VPN-tjenester for at omgå geografiske restriktioner på film og tv-serier.

Det skriver ZDNet.

Wikileaks har publiceret et stort antal interne dokumenter og emails fra filmstudiet, og af en mail fra november 2013 beskriver sonys distributionschef, Keith Le Goy, at man kæmper med Netflix om blokering af VPN-brugere.

»Vi har bedt Netflix om at holde øje med brugen af websites til at omgå restriktioner og stramme op på kravene til betalingsmetoder for at frasortere kunder, der melder sig til tjenesten ulovligt. Det er i praksis en ny form for pirateri, og Netflix billiger den delvist, da de bliver betalt af abonnenter fra områder, hvor Netflix ikke har ret til at sælge vores indhold,« hedder det i emailen.

Læs også: Ny australsk lov vil give rettighedshavere frit spil til at lukke websites

Keith Le Goy skriver i den samme mail, at Netflix ikke makker ret, og at streaming-tjenestens interesser er i direkte modstrid med Sonys.

Netflix meldte onsdag ud, at man fortsat er i løbende dialog med filmstudier om disses bekymring over Netflix-abonnenters brug af VPN. Indholdschef Ted Sarantos mener dog, at det bliver et mindre problem, når tjenesten bliver tilgængelig i stort set hele verden fra 2016 og får ret til at streame mere indhold i alle lande.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Martin Kofoed

Tænk sig at råde over en kreativ klasse, som virkelig evner at producere ting, folk gerne vil se ... Og så gør firmaet ellers alt for at forhindre mange i at opleve produktionerne. Jeg kan ikke engang finde på en bil-analogi, der helt dækker dumheden i den måde at agere på.

 • 19
 • 1
#3 Ulrik Suhr

hvornår er det blevet ulovligt at købe en vare i et andet land og benytte det hjemme hvis det også er lovligt her?

Jeg har endnu ikke set noget sted at det er ulovligt at have en konto i USA og benytte det uden for landet.

Det er synd at konkurrencestyrelsen i EU er så nærsynet at de ikke kan se monopol udnyttelsen.

 • 18
 • 0
#5 Povl H. Pedersen

Jeg forstår heller ikke hvorfor Sony gerne vil af med betalende kunder i butikken. De er ikke bedre stillet ved at tvinge folk over på Popcorn Time, Torrent sites etc. Det er direkte selvmål.

At man så ser Internet som mange ø'er i stedet for en samlet region viser, at Sonys ledelse stadig ikke helt har forstået Internet.

Varernes fri bevægelighed er stadig et problem for underholdningsindustrien. De vil åbenbart gerne fremelske en piratbranche, og beklage sig bagefter, og forsøge at få skattekroner som kompensation for deres egen manglende omstillingsparathed (herunder afgifter på medier, som DVD-RW, USB og harddisk).

 • 28
 • 0
#7 René Nielsen

Som artiklen er formuleret – er der ikke tvivl om at Sony’s adfærd er klart ulovlig fordi man prøver at styrer prisfastsættelsen af BETALENDE KUNDER.

Som jeg læser det, forsøger Sony at styrer omsætningen henimod bestemte salgskanaler. Formentlig fordi Sony tjener mere ved denne adfærd.

Men det er faktisk sagen om EU versus Google i en nøddeskal. Det giver ingen mening at dømme Google hvis Sony går fri for præcis den samme adfærd.

 • 9
 • 0
#9 Nils Bøjden

Ja, men det er ikke helt sådan Internettet fungerer.

Hvis det lykkes for filmselskaberne at overtale/true streaming firmaerne til at implementere den forretningsplan der tilsiger at man kan/skal styre hvert enkelt land, kan jeg ikke se hvad der skulle være til hindring for at filmselskaberne kan fortsætte den forretningspraksis. Til det formål er en blokering af VPN en ganske naturlig løsning.

At så kunderne bliver pissesure er en helt anden historie. Og om det er lovligt fra filmselskaberne er også et spørgsmål som selvfølgelig der med stor sandsynlighed bliver taget op af myndighederne i nationalstater eller EU.

 • 1
 • 0
#10 Gert Agerholm

De har under ingen omstændigheder opdaget at vi lever i en global verden, hvor landegrænser ikke sætter stop for internettet.

Jeg vil med sikkerhed garantere for at de kunne få mersalg hvis man åbnede op. De bliver nød til at tænke anderledes. Man kunne f.eks. lave en prismodel som siger 79kr. for nordisk Netflix, hvis du også vil have den amerikanske med, så er prisen 100kr. Abonnementet skal så afspejle det Netflix betaler til film udbyderne, det er selvfølgelig ikke Netflix der skal have forskellen.

På den måde kan man helt undgå VPN eller DNS modellen.

Men det er ikke kun Sony der lever i oldtiden, prøv at streame DR når du er på ferie ude for DK. Efter som jeg betaler medieafgift, hvorfor er det så tilladt at blokere når jeg er ude for Danmark?

 • 8
 • 0
#12 Knud Jensen

Det skal nævnes at jeg ikke bruger Netflix.

Jeg undrer mig dog over hvordan Sony kan vide at Netflix's kunder bruger det ulovligt.

At bruge VPN er jo i sig selv ikke ulovligt, og med staternes overvågning af borgerne er det efterhånden kun forståeligt at bruge det. Dertil kommer at geoblokering jo også rammer lovlige brugere som bare er ude at rejse.

Så er der betalingen. Mig bekendt er det heller ikke ulovligt at betale andres abonnementer på tværs af grænser. Har kendt til flere som har købt et "gametime" kort til diverse spil for andre brugere.

Og i brugeroprettelsen skal man vel angive hvilket land man er fra, som så får betydning for blokeringen?

så jeg har umiddelbart svært ved at se hvordan Sony kan vide at der sker noget ulovligt.

Eller er der måske også tale om et datalæk fra Netflix til Sony?

 • 4
 • 0
#13 Bent Jensen

Så længe man udlede en landekode af en IP adresse eller på anden måde stadfæste lokation af en bruger kan man i princippet implementere landegrænser nøjagtig ligesom dem der eksisterer på landkortet.

Det er der for at ALT data skal krypteres og så meget som muligt skal i VPN. Loveligheden i forsøg på denne logning kan der også stilles spørgsmål til. Du kan ikke bare gemme og gøre hvad du vil for at beskytte din egen forretning, det er det google og facebook ender i retten for.

Desuden er der kommet dom for at du inden for EU kan og må købe alle ydelser i et andet land, forsøg på at hindre dette er ulovligt. Det er et ÅBEN og FRIT marked, det gælder også film.

Men Netflix skulle måske smide Sony ud. Deres film kan jo nem finde andre og billigere steder på nettet. Så må Sony igen betale for deres grådighed. Sony viser igen og igen at deres kunder kun er til for at Sony kan tjene penge, det vil koste dyr i den sidste ende.

 • 1
 • 0
#14 Mads Bendixen

Så længe man udlede en landekode af en IP adresse eller på anden måde stadfæste lokation af en bruger kan man i princippet implementere landegrænser nøjagtig ligesom dem der eksisterer på landkortet.

Nej. Så enkelt er det f.eks. ikke med udbydere der har et marked i både Sverige og Danmark. Der er grænsen lidt mere løs om hvilke IP-segmenter der benyttes i hvilket land.

 • 1
 • 0
#18 Baldur Norddahl

Nej faktisk har de været så smarte at få indrettet loven præcis efter deres pipe. Lige siden regionskodning på DVD har det været lovligt for musik og film industrien at opdele verden med det formål at differnciere priserne.

Dine folkevalgte politikere mener at det er helt rimeligt at amerikanere skal betale mindre for film end dig. Derfor har de vedtaget lovgivning der forbyder parallelimport og det gælder stadig selvom Netflix ikke sender en fysisk vare.

 • 3
 • 0
#19 Tobias Skytte

Tænk hvis man havde en biograf og så satte et skilt op ved indgangen: ingen Somaliere. Kunderne skulle så vise pas for at komme ind, og ingen Somaliere ville få adgang.

Nej vel?

Det ville jo være racisme.

Hvorfor er det så lige at det er tilladt at gøre det samme på nettet?

 • 0
 • 1
#20 Nils Bøjden

Tænk hvis man havde en biograf og så satte et skilt op ved indgangen: ingen Somaliere.

Men det er jo ikke det de gør. Derimod er priserne differentieret hvad enten du befinder dig i Somalia eller Danmark. Så hvis du er i Somalia må alle bruge den somaliske afdeling og hvis du er i Danmark må alle bruge den danske afdeling.

Ud over prisdifferentieringen (priser er givet ved hvad folk vil betale og kke hvad produkterne koster) kan der endvidere være forskel med moms, garanti og reklamationstider osv som har indflydelse på prisfastsættelsen fra land til land.

 • 1
 • 0
#23 Bent Jensen

Hvor kan jeg, som bosiddende i Danmark, købe et britisk Sky-abonnement?

Det har du lov til at købe i England og benytte i Danmark, men du kan få svært ved at "se" sateliterne. BBC har også flyttet deres signal længer vest på, eller gjort det svagere(?), nogen år siden jeg har gjort i det. Før kunne du jo se alt britisk tv fra BBC OTA. Men du må lovligt købe et abo. i England, og bruge det i Danmark. Ligegyldig hvad de ellers skriver.

Men de prøver da igen og igen at begræse konkurances, og tror at en EULA, kan dække over ulovligheder. http://ec.europa.eu/competition/national_courts/cases/140211/140211_2_3.pdf

Med hensyn til de "tekniske" begrænsninger de prøver at bruge, for at man kun kan se det for et enkelt land, inden for EU. Så mangler vi kun at der er nogen der tager sagen op. Nexflix er også selv total ligeglad, de har set skriften på vægen, men nogen af dem som levere indhold, har et problem, da de og har solgt noget af det til f.eks, Danske stationer med eneret. Men når de aftaler efterhånden løber ud, så er sprøgsmålet om der kommer nye ligende. Film selskaberne skal åbenbart lære det på den hårde måde lige som musik brancen.

 • 0
 • 0
#24 Jesper Nielsen

Det har du lov til at købe i England og benytte i Danmark, men du kan få svært ved at "se" sateliterne. BBC har også flyttet deres signal længer vest på, eller gjort det svagere(?)

Primært BBC og nogle andre FTA-kanaler er lagt over på spot beams, som primært dækker England, Skotland og Nordirland. Dette for at overholde krav fra rettighedshaverne, uden at skulle betale et vognlæs penge til BSkyB for at bruge NDS Videoguard-krypteringen.

Mht. det at købe et abonnement i England, så bliver det mere end svært for en person, som ikke har en adresse indenfor deres sendeområde. Sky opretter simpelthen ikke abonnementer til personer, som ikke har en fast adresse i et af disse lande.

Om de derved bryder loven, skal jeg ikke kunne sige. Men har du evt. links til de afgørelse, du har skrevet om tidligere? Det lyder meget spændende.

 • 0
 • 0
#25 Bent Jensen

Om de derved bryder loven, skal jeg ikke kunne sige. Men har du evt. links til de afgørelse, du har skrevet om tidligere? Det lyder meget spændende.

Prøvet at lede hurtigt, men kunne ikke finde det. Måske andre kan. Efter hukommelse. En ejer af en Bar, var en tid på året Syd på, kan ikke huske land. Her var kort til TV markant billiger end i England, kan ikke huske om det var til baren. Hun købte og tog med til England, og blev anklaget for ikke at overholde EULA. Men der kom en EU dom, hvor hensynet til varen og service fri bevægelighed er over hensynet til et firmas forsøg på at tjene så meget som muligt.

Om man er for eller imod EU, så kommer der jo heldigvis nogen fælles regler som gælder for alle, med så store bøder at det bliver forstået. Måske også der for at Venstre ikke mere er så varm fortaler for EU, nu det her med det sure og søde. Hvis vi vil sælge til hele EU uden hindringer, så går det også den anden vej. Mange fortaler for EU glemte den anden vej, når vi ser på arbejdskraft osv. Men det giver jo billiger byggeri og andet for den enkelte.

 • 0
 • 0
#26 Martin Falkenberg

Det er i praksis en ny form for pirateri, og Netflix billiger den delvist, da de bliver betalt af abonnenter fra områder, hvor Netflix ikke har ret til at sælge vores indhold

Kom til at tænke på, om jer der netop omgår dette, om I har et abonnement udenfor Danmark? Jeg omgår selv landerestriktionerne, men jeg har mit abonnement i Danmark (pga. dovenskab) Så jeg synes da selv, at jeg betaler "den høje takst", selvom jeg bare kunne opsige mit abonnement og købe i f.eks. USA/Canada.

Det ér fa'me også omsonst, at jeg kan se til og med sæson 8 i "Sej Serie" og kan så se sæson 9 i et andet land - altså hva' fa**** er det for noget pjat :D

 • 1
 • 0
#29 carsten guldhammer

måske skulle top aurogante sony, spekulere over hvorfor folk omgår systemet ?

og vælger at kigge med i regioner de ikke bor i ?

tanken har ikke strejfet sony at der måske var "lidt" ekstra at tjene hvis de nu gjorde det populære indhold fra region a tilgægeligt i region c,

hvis region c efterspørger noget fra region a, så må det vel logisk tænkt være fordi der kunne være et marked for det

-men så langt tænker top aurogante sony ikke

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere