Datacenter skal måske opvarme sønderjyske hjem

Et unavngivet amerikansk selskab vil muligvis opføre et datacenter tæt ved en ny fjernvarmecentral nær Aabenraa. Serverrummenes overskydende varme skal så sendes videre ud til de sønderjyske hjem.

En ny fjernvarmecentral nær Aabenraa får sig måske en hjælpsom nabo. I hvert fald er unavngivne investorer angiveligt interesseret i at opføre et datacenter på grunden ved siden af - og så kan den overskydende varme komme borgerne i Aabenraa og Rødekro til gode. Det skriver JydskeVestkysten.

Ifølge JydskeVestkysten er der tale om et stort datacenter, som et ‘stort internationalt selskab’ angiveligt skulle have i tankerne at bygge. Grunden ved siden af fjernvarmecentralen er interessant for amerikanerne blandt andet fordi, der netop er mulighed for at afsætte varmen.

Planerne er stadig meget løse, og oplysningerne om datacenteret og dets bygherre er da også meget sparsomme.

»For os er det her blot en fugl på taget,« siger direktør Peter Sørensen fra Aabenraa-Rødekro Fjernvarme til JydskeVestkysten.

Hvis datacentret bliver bygget tæt ved fjernvarmecentralen og en aftale om udveksling af overskydende varme falder på plads, vil det komme borgerne i området til gode i form af en billigere el-regning.

Version2 holder datacenterkonference den 13. marts 2014. Læs mere og tilmeld dig her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Troels Henriksen

Jeg har tidligere spekuleret over hvorfor det ikke er mere udbredt at udnytte spildvarmen fra datacentre til at opvarme resten af bygningen. På Københavns Universitet er der en lille håndfuld meget varmegenererende maskinstuer, f.eks. supercomputeren på NBI, men jeg har fået at vide af en systemadministrator, at skatteregler gør det ikke-rentabelt at benytte varmen til bygningsopvarmning. Jeg husker dog ikke detaljerne.

  • 0
  • 0
#5 Claus Jacobsen

Reglerne er lavet om nu. Og derfor ser man også flere og flere datacentre begynde at kigge på varmeudveksling. Som det er nu er man jo desværre nødt til at bruge en ret så ineffektiv metode idet vekslingen sker mellem rummets køleanlæg og ydre anlæg. Dermed ryger der en masse varme af som spild, men Aseteks nye metode at lave vandkøling kan gøre effektiviteten MARKANT højere ved at trække varmen direkte fra hvor den bliver udskilt (i serverne) og kan derved lettere føres hen til varmevekslingsanlægget.

Det skal dog siges at der også skal være tale om egentlige datacentre før det virkelig giver noget effektivt. Men hostingcentre og centre hos de store danske virksomheder vil kunne lave en markant grønnere profil ved at kigge i de retninger. Når man bruger Aseteks løsning skal selve køleanlægget i rummet heller ikke trække så meget varme ud, så det kan skaleres voldsomt ned samtidig med at pumpen til vandkølingen ville kunne drives af alternative kræfter som vind og sol. Den bruger faktisk ikke meget strøm.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere