Databeskyttelsesaftale mellem EU og USA er kommet i modvind

Den længe ventede databeskyttelsesaftale mellem EU og USA kan være i fare, efter at lækkede dokumenter afslører utilfredshed fra de europæiske datatilsyn med garantien af amerikanske standarder.

Noget kunne tyde på, at de europæiske datatilsyn ender med at afvise den databeskyttelsesaftale, som EU og USA tilbage i januar forhandlede på plads, og som skal give europæeres data ordentlig beskyttelse, hvis de overføres til USA.

Det viser nyligt lækkede dokumenter fra datatilsynet, som flere medier er kommet i besiddelse af. Det skriver Berlingske. De lækkede papirer er dog siden fjernet fra nettet, og ægtheden er ikke blevet bekræftet endnu.

Læs også: EU klar til afstemning om overvågning af flypassagerer

Privacy Shield-aftalen mellem EU og USA skal gøre det muligt at overføre europæeres data som navne, fødselsdatoer, e-mails, medicinske oplysninger osv. til USA og samtidig opbevare dem under forhold, som stemmer overens med den strammere, europæiske datalovgivning.

Dette er nødvendigt, da USA af EU ikke betragtes som et sikkert dataland.

Tyske datatilsyn er skeptisk

Nu viser de nærmere detaljer i aftalen sig dog ikke at leve op til de europæiske forventninger – nærmere bestemt fra tyskernes datatilsyn, der regnes som som et af de skrappeste i Europa.

De lækkede papirer, som blandt andre teknologimediet Ars Technica har kigget på, viser således, at tyskerne ikke har tænkt sigt at godkende den nye aftale ud fra nuværende vilkår.

I et den fælles indstilling i dokumentet hedder det, at datatilsynene 'endnu ikke er i stand til at bekræfte, at det nuværende udkast til tilstrækkelighedsbeslutning faktisk sikrer et beskyttelsesniveau, som grundlæggende svarer til det, der er i EU'.

Kan afprøves ved domstolen

Selvom datatilsynene altså er skeptiske, er det ikke umuligt for EU-Kommissionen at vedtage 'Privacy Shield'-aftalen alligevel.

Det fremgår dog, at datatilsynene har tænkt sig på at tale deres sag over for Europa-Parlamentet, der har det sidste ord i beslutningen af aftalen, som USA af gode grunde presser på for at gennemføre.

Læs også: System til masseovervågning af europæiske flypassagerer er tæt på at blive til virkelighed

Imens har Microsoft som den første større virksomhed meldt ud, at man støtter Privacy Shield og vil bruge den som juridisk grundlag for at kunne overføre europæiske data til USA.

Men Europa-Parlamentet skal også sige god for aftalen, og her vil der blive lyttet til datatilsynene, som angiveligt vil støtte både prøvesager og andre juridiske krumspring for at få sagen indbragt for EU-Domstolen, som i sidste ende vil kunne bremse aftalen.

Datatilsynene meddelte i februar, at man sidst i april vil melde en officiel holdning til aftalen ud.

Kom gratis med til Danmarks største IT-sikkerhedsevent!

Infosecurity, Europas mest populære IT-sikkerhedsevent, afholdes for første gang i Danmark den 3. og 4. maj 2016. 50 udstillere, 5 konferencesale og mere end 60 seminarer og caseoplæg fra ind- og udland. Læs mere her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

.... til tyskerne: "De lækkede papirer, som blandt andre teknologimediet Ars Technica har kigget på, viser således, at tyskerne ikke har tænkt sigt at godkende den nye aftale ud fra nuværende vilkår."

Dejligt, at der er Datatilsyn i nogle lande, der tager borgernes privatliv alvorligt.

  • 12
  • 0
Steen Poulsen

USA er IKKE sikkert land for europæiske data, deres industri har ingen skulper for at bruge og misbruge data så meget de kan. Tænk bare på den spionage NSA har lavet mod udvikling i europæiske virksomheder. - Tror du de vil stoppe det med en "Privacy Shield" aftale ? - Dream on !!!! - tværtimod, nu slipper de for at spionere mod virksomhederne, nu kan de i ro og mag snuse rundt i alt det Microsoft og Apple er i stand til at samle sammen gennem diverse cloud "services" - EU/vi er godt dumme og naive !

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere