Database over fanger fra Irakkrigen er forsvundet

17. juli 2015 kl. 11:0912
Politiken har ved en aktindsigt afsløret, at vigtige dokumenter og en database på mystisk vis er blevet væk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forsvaret har svært ved at opklare, hvad der er sket med de fanger, som danske soldater tog under Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Det skylde især, at vigtige dokumenter og en central database over fangerne er forsvundet.
Det skriver Politiken.

Politiken har fået aktindsigt i resultater fra Task Force Irak, som har haft til opgave at undersøge Danmarks krigsdeltagelse.

»Et antal centrale dokumenter – herunder den såkaldte ’militærpoliti-fangedatabase’ (elektronisk udgave) vedrørende tilbageholdte – er konstateret tabtgået«, står der i et dokument fra Taskforcen, som Politiken har fået udleveret.

Task Force Irak bestod af 4 medarbejdere fra Forsvarskommandoen, der skulle indsamle materiale om tilbageholdelser i Irak og Afghanistan og udlevere dette til undersøgelseskommissionen. Den nye regering har netop valgt at lukke kommissionen og tilhørende Taskforce, fordi at de mener, at håndteringen af fanger »allerede er tilstrækkeligt belyst«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Taskforcen blev i sin tid oprettet af VK-regeringen pga. bekymringer om, at de 260 fjender som blev taget til fange af danske soldater, måske blev udsat for tortur og henrettelse, efter de blev udleveret til den irakiske milits.

Politikens afsløring får oppositionen til at kræve, at kommissoriet bør genoprettes for at undersøge håndteringen af fanger.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
19. juli 2015 kl. 20:41

"... at få mig og Anders Fogh i spjældet." (Citat: Per Stig Møller. Kilde: http://www.information.dk/538184)

Sikkerhedspolitik handler som bekendt ikke om rigets sikkerhed men om at magtudøverne ikke kan stilles til ansvar for deres (u)gerninger.

Vi, som skriger op om magtmisbrug, overvågning og mørklægning, har åbenbart ikke fattet, at vi skal bakke mere op om de kræfter, som (med Dick Cheney'ske termer) jo bare vil "keep us safe", også selv om de "slår nogle æg i stykker" undervejs.

Der findes en stor gruppe (måske omkring en tredjedel af ethvert lands befolkning), som anerkender sådanne synspunkter. De ser retsstaten som en sikkerhedstrussel. En betydelig procentdel af dem sidder i ledelsen af vore sikkerhedstjenester og selvsagt også tæt på politikerne, og de hader og/eller foragter folk, der ytrer sig, som vi gør. De mener selv, at de værner om de sande kulturelle værdier, magtpolitisk og økonomisk status quo, som er vigtigere end frihedsrettigheder, retsstaten og demokratiet.

Hvor langt vil de gå for at få udmanøvreret deres modstandere (Edward Snowden, Frank Grevil osv.)? Men hvor langt vil jeg/du/vi gå for at stoppe dem?

10
19. juli 2015 kl. 12:05

Bliver spændende at følge sagen

9
18. juli 2015 kl. 15:13

Ja endnu en kriminel gerning begået af statsapperatet, og lad mig gætte endnu en gang hvad der sker: "Den/de ansvarlige vil blive tildelt en næse".

Det er ikke unikt for danmark at slette beviser, senest i usa hvor hillary clinton havde opsat en privat mail server til fordækt korrespondance udenfor de officielle kanaler.

Hun wipede også hele serveren og sagde hun ikke brugte den til officiel state business.

Det blev dog senere af hackere bevist at hun brugte den til state business, helt ude i skoven og at sammenligne med landsforræderi.

Der skete ikke noget og kvinden stiller stadig op som præsident.

Der sker heller ikke noget i denne sag i danmark som vanligt. Før politikerne kræves at stå til retsligt ansvar for deres handlinger sker der jo ikke en skid i dette lorte land.

Vi er ikke værre en andre lande, men stadig et lorte land.

God dag.

6
17. juli 2015 kl. 21:32

Hvornår er vi mange nok til at vi kan få et nyt politisk system?

Kan nogen udrulle en gameplan - modtages med kyshånd

8
18. juli 2015 kl. 13:27

Forstår du ikke at manden faktisk starter med at spørge hvornår vi er mange nok til at få et nyt system. Dermed må det vel konkluderes at han faktisk er bekendt med at han er i undertal, men at han ser frem til at nok mennesker åbner øjnene, og dette undertal forandres til et flertal.

Det er vel i grunden relativt fornuftigt at påbegynde arbejdet med en gameplan allerede nu, så man er klar, når revolutionen kommer... ;-)

4
17. juli 2015 kl. 15:01

Man hiver da bare back-up'en frem fra off-site storage, ikk? Den vil så ikke indeholde det seneste døgns ændringer, hvilket er kritisabelt, men muligt at rekonstruere.

For der er vel en back-up? Eller er den også bekvemt "blevet tabtgået"? Hvis ja, på hvis ordre?

5
17. juli 2015 kl. 19:10

Tvivler sgu på de har kompetancerne til at lave og opretholde backups. Da det offentliges IT-sikkerhed normalt er til grin, kan vi være heldige at få en kopi af Kina.

3
17. juli 2015 kl. 14:09

Er der ikke nogen tjenestemæssig sanktion over for dem der har haft ansvaret for databasen. Og måske deres overordnede, som måske har beordret tabet? Det lugter langt væk af politisk hukommelsestab. Hvornår er data konstateret tabt?

1
17. juli 2015 kl. 13:36

Er det en ny tradition vi er ved at danne os i det offentlige?

Vigtige papire omkring salget af Dong er af uransalige årsager væk og kan ikke findes.

Database over de fanger vi har taget under en krigshandling er væk.

Er vi ved at anlægge en ny tradition for at papire der kan indeholde kritisk information sådan blot forsvinder?