Forsvaret har svært ved at opklare, hvad der er sket med de fanger, som danske soldater tog under Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Det skylde især, at vigtige dokumenter og en central database over fangerne er forsvundet.
Det skriver Politiken.
Politiken har fået aktindsigt i resultater fra Task Force Irak, som har haft til opgave at undersøge Danmarks krigsdeltagelse.
»Et antal centrale dokumenter – herunder den såkaldte ’militærpoliti-fangedatabase’ (elektronisk udgave) vedrørende tilbageholdte – er konstateret tabtgået«, står der i et dokument fra Taskforcen, som Politiken har fået udleveret.
Task Force Irak bestod af 4 medarbejdere fra Forsvarskommandoen, der skulle indsamle materiale om tilbageholdelser i Irak og Afghanistan og udlevere dette til undersøgelseskommissionen. Den nye regering har netop valgt at lukke kommissionen og tilhørende Taskforce, fordi at de mener, at håndteringen af fanger »allerede er tilstrækkeligt belyst«.
Taskforcen blev i sin tid oprettet af VK-regeringen pga. bekymringer om, at de 260 fjender som blev taget til fange af danske soldater, måske blev udsat for tortur og henrettelse, efter de blev udleveret til den irakiske milits.
Politikens afsløring får oppositionen til at kræve, at kommissoriet bør genoprettes for at undersøge håndteringen af fanger.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.