Data-mur mellem sundheds-it-systemer skal gennembrydes med mikrotjenester
Alexandra Instituttet er gået sammen med de private virksomheder CGI Danmark og Sekoia for at udvikle en software-prototype, der kan afprøve, hvordan nye arkitekturmønstre og standarder kan gøre det nemmere og billigere at integrere sundhedssystemer mellem kommuner og regioner.
Ifølge Michael Christensen, som er software-arkitekt i Alexandra Instituttets Health IT Lab, har projektet to teknologiske fokusområder: standarder og mikrotjenester. Målet er at bruge begge dele som løftestang til at lette adgangen til sundhedsdata.
»Udfordringen er, at hvis borgeren skal til at kigge på egne data i forbindelse med forløb i sundhedsvæsenet, så skal systemerne snakke bedre sammen. Det er en udfordring, som vi har adresseret gennem flere år, og derfor siger vi: Lad os prøve at kigge på de her standarder, så borgeren eller sundhedsprofessionelle nemt og sikkert kan tilgå data fra en webbrowser eller mobile apparater,« forklarer han ifølge en pressemeddelelse fra Alexandra Instituttet.
Overblik over eget forløb
Det handler blandt andet om at give borgeren bedre overblik over eget behandlingsforløb.
»Hvis man f.eks. har sygdommen KOL og samtidig lider af diabetes og hjerteproblemer, så kan det være svært at holde styr på, hvad der er sket, kommende aftaler, og hvilke forløb det er en del af. Det er det, vi vil gøre.«
Konkret bygger projektet på en prototype, som afprøver, hvordan man kan dele data fra et sygehus' patientadministrationssystem (PAS) samt kommunale systemer.
PAS giver mulighed for at få data på kontakter, forløb og bookinger. Data er gemt i proprietære formater, men ved at sætte en adapter foran kan disse data deles med kommunale systemer, såsom omsorgsjournaler, der er ældreplejens pendent til patientjournaler.
Adapterens rolle er at transformere data fra proprietære formater til FHIR-standarden (Fast Healthcare Interoperability Resources), som beskriver dataformater og API'er til dataudveksling, byggende på XML og JSON.
Standarder og mikrotjenester
De specielle ingredienser, der skal få systemerne til at gå op i en højere enhed, er denne FHIR-standard og mikrotjenester.
Mikrotjenester, som er det nye sort i it-arkitektur, passer som fod i hose til prototype-løsningen. Arkitekturen kan både gøre det nemmere at byde ind for mindre leverandører, og samtidig kan det være med til at understøtte lokale løsninger. Det kan eksempelvis være en kommune, der har specielle behov, og som har brug for et bestemt komponentsæt.
»Mikrotjenester er en god teknologi at sætte ind, fordi man ikke behøver at lukke op for, hvordan hele PAS-systemet fungerer. Hvis vi skal have lukket op for omsorgsjournalerne på tværs af regionerne, så skal vi lave nogle små tjenester, der bagudrettet kan snakke det gamle sprog, og udadtil kan snakke et nyt sprog. Mikrotjenester er en nem metode til at stykke brikker af information sammen og så udstille det som et helt billede.«
Opgør med store systemer
Det er klart et opgør med store systemer, siger Michael Christensen:
»Hvis man kommer i tanke om, at man vil udstille andre formater eller vil snakke med praksissystemerne, så er det ikke et stort system, man skal til at bryde op. Det er lidt farligt at bruge den her Lego-klodsmetafor, men det er lidt det, vi prøver at gøre. Forskellen er, at vi kan skifte klodser ud, uden at man skal bryde det hele op,« forklarer han.
Ifølge Simon Bo Larsen fra CGI Danmark, der er it-leverandør til kommuner og regioner, er projektet et godt sted til at eksperimentere med mulighederne med standarder og mikrotjenester.
»Det er spændende at være med i et fora, hvor man kan teste grænserne af. FHIR er på vej til at blive udbredt i det danske sundhedsvæsen, og det tager vi selvfølgelig meget seriøst. Mikrotjenester er lidt mere uopdyrket land, men det rummer nogle spændende potentialer, og her kan vi finde ud af, hvad der er op og ned,« forklarer Simon Bo Larsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.