Efterretningstjenester jagter terrorister med heftig data mining

Automatiserede overvågningssystemer som Palantir anvendes til at forudsige terrorangreb ud fra big data.

Ved at kombinere information fra aflytninger, sociale medier og overvågningskameraer hjælper dataloger med at udregne risici for militæroperationer eller opklare terrorangreb. Det forklarer et blogindlæg på Iniwall.

Data mining har givet militære institutioner en lang række fordele.

»Jeg kan fortælle dig med stor sikkerhed, at rimelig mange terrorister sidder oppe i himlen og kigger ned på os som et resultat af vores big data formåen,« udtalte den tidligere Israelske efterretningschef, Ronen Horowitz sidste år til IsraelDefence.com.

Palantir er udvidelsen af Saurons altseende øje i Ringenes Herre-trilogien. Det er også navnet på en softwarevirksomhed fra Silicon Valley og deres populære softwareprodukt, der anvendes til overvågning og krigsførelse.

I en demonstrationsvideo på YouTube forklarer Palantir Technologies, hvordan de kan finde og præsentere information om et tilfældigt terrorangreb fra 2009 i deres program. Nøglen til at forhindre terrorangreb er at fremhæve, hvordan en række personer er forbundet gennem geografiske adresser, karriere, synderegister og meget mere.

Læs også: Danske Kapow overrasket over at stå på Wikileaks' spionliste

De første kunder hos Palantir Technologies var amerikanske sikkerhed- og efterretningstjenester, men programmet anvendes i dag også af finansielle institutioner og inden for medicinalindustrien.

Den automatiserede analyse skal give advarsler for at finde interessante forbindelser, som efterfølgende kan vurderes af menneskelige analytikere. For udvikle en sådan krystalkugle anvendes traditionelle og moderne machine-learning teknikker. Heriblandt SVM, graph classification og decision trees.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

Lov og ret er heller ikke så vigtigt. Selv om det i princippet er snigmord, foretaget af en regering i et andet land. Uden domstole og beviser, og mord foretaget af 18 år knægte der aldrig har lært forskel på ret og uret, eller bare hørt om krigens love.

Så betyder det ikke noget, da alle de dræbte i princippet kunne være blevet terrorister, når de vokset op, eller kom hjem fra bryllupsfesten.

Som i "full metal jacket", er det svært at skyde kvinder og børn. Nej, man skal bare ikke tage så meget forsigte.

 • 6
 • 0
#2 Michael Weber

»Jeg kan fortælle dig med stor sikkerhed, at rimelig mange terrorister sidder oppe i himlen og kigger ned på os som et resultat af vores big data formåen,« udtalte den tidligere Israelske efterretningschef, Ronen Horowitz sidste år til IsraelDefence.com.

Er det drone-operatørerne han referere til? Click and Kill.

 • 7
 • 0
#3 Børge Svingalius

Big Data analyse kan give os svar på spørgsmål vi overhovedet ikke vidste fandtes. Problemet er at de ikke kan give os forklaringer. Det er en 'magic box' al den stund det er for uoverskueligt for et menneske at finde årsagssammenhænge i så store og varierede datasæt.

Hvis skyen, efter at have crunchet et par hundrede terabyte data fortæller dig at du skal stille rødkål ved siden af nutella, og at salget af både nutella og rødkål vil forøges med 15.4% er det sådan det er. Hvis din politi-skanner fortæller dig at her er der en "niveau-rød" person, er det også sådan det er.

Jeg siger ikke at big data, data mining, neurale netværk, machine learning og alt det andet der for få år siden var futuristisk, ikke kan bruges. Men bagved disse analyse redskaber ligger et bestemt rationale, der efterlader mindre og mindre beslutningsansvar hos enkelte personer.

 • 4
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

»Jeg kan fortælle dig med stor sikkerhed, at rimelig mange terrorister sidder oppe i himlen og kigger ned på os som et resultat af vores big data formåen,«

Underlig kold måde at udtrykke sig på om andre mennesker, som man har dræbt. Er det ludobrikker, han taler om? Sådan ser de måske ud på en drone-operationsskærm?

Man føler sig fristet til at indvende: "Hvis de sidder i himlen, så var de måske slet ikke terrorrister?"

Men det vil jeg ikke gøre... det lyder også forkert.

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere