Data-læk af hemmelige identiteter truer svensk regering

24. juli 2017 kl. 09:125
Der er blevet lækket informationer fra det svenske transportministerium, der kan bruges til at spore personer med hemmelige adresser og identiteter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den svenske avis Dagens Nyheter har afsløret, hvordan det svenske Transportstyrelse har lækket dybt følsomme data.

Blandt andet er der sevet informationer om svenske agenters identiteter både tilhørende agenter fra politiet, militæret og sikkerhedsagenter.

Det skriver blandt andre DR og Digi.

Lækagen er så omfattende, at det kan have ødelagt flere års arbejde med at opbygge hemmelige identiteter og dermed sætter lækagen den svenske nations sikkerhed over styr, skriver flere medier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede tilbage i januar gik direktøren for den svenske Transportstyrelse af, men dengang ville ingen kommentere på sagen.

Nu viser det sig, at direktøren dengang havde indrømmet, at der var begået ulovligheder med data i styrelsen og hun modtog i den forbindelse en bøde på 70.000 svenske kroner.

Den svenske statsminister erkender, at datahåndteringen gik grueligt galt, men fortæller, at der er blevet ryddet op i Transportstyrelsen siden da. Flere svenske partier overvejer nu, om der skal stilles mistillidsvotum ved regeringens ministre.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. juli 2017 kl. 12:00

Den civile mentalitet harmonerer ikke med militær tankegang, og og det må forsvarets ledelse og regeringen forstå og forholde sig til.

Bare rolig ....

Der arbejdes kontinuert på at harmonere disse.

I Januar overværede jeg udnævnelsen af et hold sergenter.

Top-Brass-overhoved, skulle selvfølgeligt også sige nogle pæne ord.

Hun sagde - blandt andet, at dette var det sidste hold af sergenter, som havde gennemgået denne fysiske og praktiske træning, hvorefter hun varmt talte for "den nye uddannelse".

Det efterlod mig lettere chokeret, - at man nu kan "læse til soldat".

Så om føje år, kan chokerede journalister berette om danske Jens'er der på slagmarken forgæves vifter med reglementet, alt imedens de råber af fjenden . "Det må i altså ikke, det dér !"

For vi véd jo alle at nedskrevne aftaler altid gælder

K

4
24. juli 2017 kl. 22:08

Mange problemer i Sverige/Norden.....http://www.friatider.se/sd-vi-kommer-beg-ra-misstroendef-rklaring-mot-stefan-l-fven

3
24. juli 2017 kl. 19:19

Der er lidt mere til sagen end hvad Ritzau nyheden der florerer alle steder beskriver.

F.eks.:

The leak seems to have happened over email after the transport agency e-mailed the entire database in clear text messages to marketers that subscribe to it – and when the error was discovered, the agency merely sent a new list and told subscribers to delete the old list themselves.

https://www.theregister.co.uk/2017/07/23/sweden_leaked_every_car_owners_details_last_year_then_tried_to_hush_it_up/

2
24. juli 2017 kl. 11:14

Så vidt jeg husker sendte forsvarets HR-afdeling også personlige oplysninger for udstationerede Danske soldater til den Irakiske regering.

Den civile mentalitet harmonerer ikke med militær tankegang, og og det må forsvarets ledelse og regeringen forstå og forholde sig til.

Socialpædagoger og skrivebordsjurister må finde andre steder at udøve deres virke, eller acceptere at deres sønner og døtre bliver bragt I fare.

1
24. juli 2017 kl. 10:43

Siddende i Danmark er det jo grineren, at man i Sverige (fornuftigt nok) går helt bananas over noget som er BAU i Danmark. I Sverige har risikoen for at der sker en læk, medført afskedigelser og måske vælter regeringen.

Key her er at der 'potentielt' kan ske en læk. I Danmark skete lækken jo faktisk mht. Schengen systemerne og Kørekort registret jo faktisk i forbindelse med 'CSC hacker sagen'.

// Jesper