Dashcam streamer video og afslører bilens position, fart og retning i det skjulte
Mange er begyndt at købe de såkaldte dashboard-kameraer. Det er fastmonterede kameraer, som filmer kontinuerligt, mens du kører på gaden, eller når bilen står parkeret.
Videooptagelser i flere retninger, typisk fremad og bagud, kan være hensigtsmæssigt for eksempel som dokumentation ved trafikuheld, hærværk eller indbrud.
Enkelte modeller kan også streame video og lydoptagelser inde fra bilen enten via mobilnettet eller trådløs wifi. En sådan funktionalitet er dog sædvanligvis i det øvre prisleje.
Den seneste tid har flere reageret på, at modeller fra koreanske Blackvue deler både videooptagelser, lydoptagelser, bilernes GPS-position, fart og retning i realtime som et standardvalg, uden at kunderne selv har valgt at dele noget offentligt.
Hvem som helst kan downloade selskabets mobil-app eller Blackvue Cloud Viewer til Mac eller Windows og følge med bilerne på et realtime-kort. Et flertal af bilerne i f.eks. Norge er mærket med grønne ikoner, som indikerer, at det bare er at klikke sig ind for at følge videostreamingen.
Man har ikke brug for sit eget Blackvue-kamera for at gøre dette, men du skal registrere dig med en konto. Det er indlagt en begrænsning på 10 minutter daglig streaming fra andres dashboardkameraer for brugere med en gratis konto – en begrænsning, der ophæves, hvis man betaler.
Skidt for privacy
Blackvues praksis blev for nylig problematiseret i et indlæg på en norsk Tesla-fanside på Facebook.
Flere kommenterede der, at de ikke kendte til delingen af videooptagelser og kørerute, og at de nu har valgt at deaktivere delingen i tjenestens indstillinger.
»At delingen tydeligvis er sat til 'by default’ er virkelig skidt for brugernes privacy,« skriver en tipper til digi.no.
Det er også muligt meget hurtigt at finde et klip lagt ud på Youtube sidste måned, som tager fænomenet op.
Blackvue har ikke svaret på vores henvendelser.
I mellemtiden har Blackvue Australia kommenteret det nævnte Youtube-klip, og de skriver der, at de har rejst sagen med ledelsen ved hovedkvarteret i Sydkorea – og nu skulle deres teknikere være i gang med at se på sagen. Det hævdes, at de arbejder på en ny måde at informere brugerne på, som skal være mindre ‘forvirrende’, end den er i dag.
Kontrol med egne data
Man skal være specielt opmærksom, hvis man skal publicere eller dele billeder eller film, hvor personer er motivet – det kræver nemlig, at man forholder sig til personoplysningsloven. Derudover bør man vurdere, om det er etisk rigtigt at videreformidle sådant indhold.
»Når man installerer et kamera tilkoblet internettet (cloudbaseret kamera) i hjemmet eller bilen eller et andet privat sted til privat brug, er det vigtigt, at man også sætter sig ind i, hvordan løsningen fungerer, og ser på, hvordan leverandøren beskriver dette i sine privacyvilkår,« oplyser fagdirektør for teknologi Atle Årnes i det norske Datatilsynet.
Han påpeger, at når det gælder løsninger beregnet på et europæisk publikum, så skal den strengeste privacyindstilling være etableret på løsningen fra begyndelsen.
Det betyder, at du selv aktivt skal slå deling til – for eksempel publicering eller at andre skal have adgang til dine data.
»I dette tilfælde ser det ud til at være et koreansk selskab, som leverer dashboardkameraer af typen Blackvue. Efter en hurtig gennemgang af deres hjemmeside kunne jeg ikke let se information om nogen europæisk kontaktinformation, eller hvilke love der gælder. Når dette ikke fremgår, skal brugeren være specielt opmærksom på at passe på sit privatliv,« skriver Årnes.
Artiklen er fra digi.no.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.