Danskudviklet produkt vil gøre sjældne mainframe-tests almindelige

30. december 2019 kl. 07:00
International undersøgelse viser, at der foregår meget lidt automatiseret test på mainframe. Et danskudviklet testprodukt vil rette op på det.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge en international undersøgelse er det kun 7 pct. af de responderende organisationer, der har automatiseret test på mainframen. Det er tilfældet, selvom 90 pct. af de adspurgte erkender, at automatisering af test kan være den mest betydende faktor med hensyn til at speede udviklingshastigheden op i mainframemiljøer.

Inspireret af mangler

Det er softwarevirksomheden Compuware, som har bestilt undersøgelsen, hvor 400 senior it-chefer fra amerikanske, britiske, franske, tyske, italienske og spanske virksomheder med en mainframe og over 1.000 medarbejdere er blevet spurgt om test i forbindelse med mainframeudvikling.

Der er således ikke nogen tal for Danmark, men Steen Brahe fra Compuware mener, at tallene godt kan overføres til danske forhold.

Det mener han ikke kun, fordi han er produktchef for Compuwares testsuite Topaz for Total Test, men også, fordi han selv har arbejdet i mainframemiljøer. Det arbejde inspirerede ham til at udvikle et testprodukt, da han kunne se, hvad der manglede i mainframe-miljøet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På mainframen har det indtil for nylig ikke været muligt med automatiske tests, medmindre du udvikler dit eget testrammeværk,« siger Steen Brahe, der selv har været med til at udvikle testværktøjer hos Danske Bank, som stadig bruges internt til test.

»Jeg vidste, hvad mainframe-udviklere havde brug for, og kunne se, at mit testværktøj fungerede. Det gav mig ideen til XaTester,« siger Steen Brahe, som i 2014 startede virksomheden Inexcel.

»Jeg indgik samarbejde med Xact Consulting om at udvikle et koncept-testværktøj. Jeg tog de erfaringer, jeg havde fra mainframe, og vi byggede helt fra bunden af et testværktøj baseret på mine ideer,« siger Steen Brahe.

IBM-samarbejde fører til Compuware-opkøb

Det førte til produktet XaTester og et samarbejde med IBM om at markedsføre produktet globalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden leverandør af mainframesoftware, Compuware, blev interesseret i XaTester, da Compuware kunne se, at testproduktet passede ind i Compuwares eget testprodukt Topaz for Total Test.

»Compuware ønskede at købe XaTester, og det sagde vi ja til. Kerneteamet fra XaTester blev så ansat hos Compuware, og jeg blev Product Manager for Topaz for Total Test, som XaTester nu er blevet en del af,« forklarer Steen Brahe.

Købet af XaTester skete i sommeren 2018, og januar i år indgik XaTester for første gang i en release af Topaz for Total Test. Det betyder, at Topaz for Total Test foruden unit tests nu også kan anvendes til funktionelle tests takket være den indbyggede XaTester-funktionalitet.

»Halvdelen af Topaz for Total Test kommer fra Danmark. Det samme produkt har nu to tilgange til test: unit test i et virtualiseret miljø og så funktionelle test i et live-miljø,« siger Steen Brahe.

Stubbe med data

I test-suiten kan man fokusere på test af enkelte programmoduler ved at oprette stubbe for det omkringliggende miljø som CICS-kald, undermoduler, filadgang og databaser.

»I Topaz for Total Test har vi lavet en mekanisme, så du kan stubbe kald fra et COBOL-program, ligesom du kan med JUnit for et Java-program. Alle eksterne kald bliver lavet om til stubbe med data, så du ikke behøver at have en live DB2, et CICS-miljø eller bestemte filer tilgængelige. Som udvikler definerer du data for de eksterne stubbe,« siger Steen Brahe.

Et kendetegn ved mainframeprogrammer er, at de behandler store mængder data, og det er ofte tidskrævende at oprette testdata. Derfor hjælper værktøjet også med det.

»Der er en optagefunktion, som under eksekvering af et program kan optage en testcase. Den monitorerer eksekveringen af et program og alle kaldene til omverdenen, hvor den opsamler alle data, der sendes tilbage til programmet,« forklarer Steen Brahe.

Værktøjet har så genereret en test-case med tilhørende filer med data fra databaser/filer/subprogrammer, som ligger sammen med testcasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Så når du eksekverer din testcase, har du alle stubbene, der kan simulere omverdenen. Der er også en editor, så du kan redigere indholdet af data og således komme igennem andre paths i din kode.«

Langsommelig test betyder bugs i produktion

Den manglende anvendelse af automatiserede testværktøjer betyder ifølge den internationale undersøgelse, at fejl finder vej til produktionsmiljøet.

80 pct. af de adspurgte siger, at det er uundgåeligt, at der kommer fejlbehæftet kode i produktion, medmindre det er muligt at automatisere flere testcases. Det er Steen Brahe enig i.

»Uden automatiserede værktøjer foregår al test manuelt. Det er tidskrævende, omkostningstungt, og det er svært at skalere oprettelse af testcases, oprettelse af data og eksekvering af testcases,« siger Steen Brahe.

Ingen danske kunder

Samtidig har kravene til mainframe-udvikling udviklet sig med flere hyppige releases end før, påpeger Steen Brahe.

»For 20 år siden var det måske o.k. at release to til fire gange om året. Det er det ikke mere, så også mainframeudviklingen skal være mere agil. De fleste finder frem til, at den manuelle aftestning er noget, som der bruges meget energi på, hvilket skaber et stort behov for automatisering af test,« siger Steen Brahe.

Trods det tilsyneladende store behov for automatiseret test, som rapporten dokumenterer, og som it-cheferne erkender, så er der endnu ikke nogen danske kunder, der anvender Topaz for Total Test.

På spørgsmålet om, hvorvidt det skyldes, at prisen og licensafgiften er for høj, henviser Steen Brahe til en Forester-rapport, der også er bestilt af Compuware.

Rapporten har undersøgt, hvor meget værdi en stor britisk bank har fået ud af at investere i test-suiten. Return on Investment (ROI) er ifølge rapporten på 467 pct.

»Efter tre måneder var hele værktøjet betalt. Der blev også målt udviklereffektivitet per udvikler, hvor de målte antal storypoints for udviklerne før og efter indførelse af Topaz for Total Test, ligesom de målte antal bugs, der kom ind i integrationsmiljø før og efter indførelsen af automatiseret test,« siger Steen Brahe.

Ifølge rapporten var der en forøgelse i storypoints på 233 pct. og en reduktion på 83 pct. af bugs efter indførelse af automatiserede test.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger