Danskudviklet Google-projekt: Wave rider på den samlede informationsstrøm

29. maj 2009 kl. 14:271
To danske brødre står bag Google Wave, der er søgegigantens bud på, hvordan digital kommunikation ser ud, når email, chat, videoer og dokumenter smelter sammen i én kommunikationsstrøm.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ordspillet fungerer kun på engelsk, men Google Wave er netop, hvad navnet siger, det er: En tjeneste, der som en bølge skyller ind over alle de eksisterende digitale kommunikationsformer som for eksempel email- og messaging-tjenester ? og en måde at 'vinke' til dit netværk på.

Google Wave er netop blevet præsenteret på firmaets udviklerkonference I/O, hvor det blev lagt ud som måden at lave digital kommunikation på, hvis man skulle opfinde det fra grunden.

»En Wave er lige dele konversation og dokument, hvor folk kan kommunikere og arbejde sammen i formatteret tekst, billeder, video, kort og meget mere,« skriver Lars Rasmussen på Googles officielle blog.

Lars Rasmussen og hans bror Jens Rasmussen er de to hovedmænd bag Wave. De blev i sin tid hentet til Googles kontor i Sydney, fordi de havde et drive og en god ide ? den ide, der blev til Google Maps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Applikationen er udformet, så man kan oprette en 'Wave' og herefter tilføje personer den. Alle på 'bølgen' kan svare og redigere direkte ? og alle kan se hinandens handlinger i nær-realtime. Der er oven i købet en playback-funktion, så man kan se, hvordan det færdige produkt er ændret over tid.

Google Wave bliver lagt ud som open source, og virksomheden inviterer allerede nu udviklere til at udvide tjenesten med alt, hvad der kan tænkes af ?cool stuff? før den endelige lancering.

Arkitekturen bag er i tre lag: Selve produktet, der er den webapplikation, brugerne åbner og redigerer Waves med. Der er tale om en HTML5-apllikation bygget med Googles eget web tool kit

Dernæst kommer platformen med en række åbne API'er, der sætter udviklere i stand til at indlejre 'waves' i andre webservices og til at bygge ny funktionalitet ind i Wave.

Endelig er der den underliggende protokol, der styrer lagring og tilgang til de enkelte waves. Google planlægger også at lægge koden bag dette lag ud som open source.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. juni 2009 kl. 12:37

Jeg så præsentationen af Google Wave, og ved første øjekast synes jeg, at Google Wave ser meget spændende ud som et alternativ til al den fragmenterede kommunikation, som i dag finder sted i e-mails, chat-klienter, på bulletinboards/wikis osv. Men man kan nok også tegne et rædselsscenarie, hvor alle tænkelige kommunikationsformer bliver levende på en og samme tid. Så vidt jeg kan se, så kan det lade sig gøre at editere i en Google Wave i realtid, og man kan som modtager af/deltager i en Wave sidde og følge med i ændringerne i realtid. Således kan man forestille sig, at man modtager en Google Wave, og mens man læser den, bliver indholdet ændret og andre deltagere i Waven supplerer måske med kommentarer osv. "Fordelen" ved en e-mail er vel, at den har samme egenskaber som et brev - altså at man tænker over sit budskab, skriver det, sender det til modtagerne og afventer så deres stillingtagen til budskabet. Når man sender/opretter en Google Wave, så ser det ud til, at man ikke på samme måde vil føle, at det er nødvendigt at spekulere alt for grundigt over budskabet, idet man jo blot kan ændre det senere. Dermed forestiller jeg mig, at hvis Google Wave skulle erstatte e-mails, så vil vi få en masse kommunikation, der ligner den måde, som vi kommunikerer på i chat-klienter og via SMS. Eller det er i hvert fald en risiko. Jeg kan dog snildt se Google Wave som et ret så interessant collaboration tool i mange sammenhænge, men jeg tvivler på, at e-mailen, som vi kender den i dag, forsvinder lige med det samme. Men det skal blive spændende at følge udviklingen :-)

Ole Rønberg Codelean Inc.https://www.codelean.com