Danskernes gæld til staten stiger igen med milliarder

28. maj 2019 kl. 08:361
Danskernes gæld til staten stiger igen med milliarder
Illustration: PathDoc/Bigstock.
Professor vurderer, at it-problemerne med det gamle inddrivelsessystem EFI er den væsentligste årsag til, at gælden når nye højder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danskernes gæld til det offentlige er igen steget efter flere år med rod i den danske skatteopkrævning. Ifølge nye tal fra Danmarks statistik er gælden til staten fra 2017 til 2018 steget med knap 9 milliarder kroner.

Det skriver Fagbladet 3F.

Milliardbeløbet består blandt andet af forsømte politibøder, ubetalt skat og manglende indbetalinger fra borgerne, og ifølge Per Nikolaj Bukhi, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, skal roden til problemerne stadig findes i det kuldsejlede it-system til inddrivelse, EFI.

»Det er superproblematisk for finansieringen af vores velfærdssamfund og krænkende for retsfølelsen for alle, som betaler deres skat, moms og regninger, at der er nogle, som ikke betaler deres gæld og tilsammen skylder det offentlige milliarder af kroner,« siger Per Nikolaj Bukh til Fagbladet 3F.

Ikke-inddrivelig

Problemerne med det gamle EFI-system har betydet, at Skatteforvaltningen har skullet udvikle et nyt inddrivelsessystem, kaldet PSRM. Systemet har til formål at rette op på den forfejlede inddrivelse, men i øjeblikket er det kun et fåtal af fordringshaverne, der er tilsluttet det nye system, og derfor kører størstedelen af gældsinddrivelsen stadig gennem en midlertidig inddrivelsesløsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Gældsstyrelsen, der står for inddrivelsen af gælden til det offentlige, og styrelsen vurderer, at størstedelen af de 117 milliarder kroner er »ikke-inddrivelige«.

Det kan skyldes, at de gældsplagede borgere har for få penge til, at styrelsen kan kradse pengene ind, eller fordi en virksomhed med gæld er gået konkurs. Derudover kan det skyldes, at fordringshaverne har problemer med at leve op til de datakrav, som skal sikre, at gældsinddrivelsen foregår på lovlig vis.

Rigsrevisionen har tidligere i år kritiseret Skatteforvaltningen for den manglende inddrivelse. Her blev det påpeget, at årsagen var, at datagrundlaget er for uklart, og at dataproblemerne har vist sig vanskeligere at håndtere end hidtil antaget.

Omkring 79 milliarder kroner af de 117 milliarder gældskroner består af gæld til selve skatteforvaltningen såsom ubetalt moms eller skatter. De resterende 38 milliarder kommer fra andre dele af den offentlige sektor og dækker blandt andet over politibøder, manglende licensbetaling og ubetalte parkeringsafgifter.

Ifølge Christen Amby, der er rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet, kan den nuværende situation med den svigtende inddrivelse betyde, at borgernes lyst til at tilbagebetale politibødegæld, skat eller afgifter falder.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. maj 2019 kl. 12:08

Skattestyrelsen er skyld i mange fejl og mangler i indberetninger, det gør det svært for Gældsstyrelsen og det fører til urimelige overgreb på borgene. Gældsstyrelsen har smølet med sagerne og sender først 3-4 år efter krav ud. Og det sker med urimelige korte forfaldstider 3 mdr. Det himmelråbende urimeligt at en så ringe forvaltning skal skade borgerne. Der smølet i 3-4 år og borgeren skal reagere på fejl på 3 mdr ellers er det bare ærgeligt. Mange detaljer om Skats fup og svindel på linket:http://skat-uret.dk/ret/2019-skats-fup-og-svindel-med-din-konto.aspx

Der er tale om systemiske fejl, der har eksisteret i mere end 30 år - det er en virkelig skandale og har ikke noget med EFI eller PSRM at gøre. Men der ikke nogen der vil tage ansvar for skandalen ligesom der helelr ikke e rnogen ansvarlige i udbyttesagen!