Trods de mange mails til forbrugerne fra nettjenester op til ikrafttrædelsen af persondataforordningen, GDPR, om hvad der er indsamlet af persondata om os, så har de fleste danskere tilsyneladende ikke fæstnet sig synderligt ved den omfattende dataindsamling om os.
I hvert fald viser en ny rundspørge, som Radius har foretaget for Microsoft, at godt 60 procent af danskerne enten har lavt, meget lavt eller slet intet kendskab til, hvad der bliver indsamlet af data om dem, skriver JydskeVestkysten.
»Mange virksomheder har arbejdet hårdt på at blive klar til GDPR. Mange er lykkedes med at formidle fakta på en relevant og overskuelig måde. Men der er også mange, som går med livrem og seler, og har hevet det store juridiske arsenal frem,.« siger Ole Kjeldsen, der er teknologi- og sikkerhedsdirektør hos Microsoft Danmark til Ritzau/JydskeVestkysen.
»Her bliver det altså svært for en helt almindelig borger at gennemskue, hvad der er op og ned.«
Den store uvidenhed står i skærende kontrast til den omfattende indsamling om vores adfærd og færden som foregår. Eksempelvis kom det for ganske nyligt frem, at selvom du ikke interagerer med din Android-telefon, så sender den lokationsdata til Google mere end 14 gange i timen i gennemsnit, hvis den har Chrome kørende i baggrunden.
Det er også kommet frem, at Udbetaling Danmark har en omfattende og systematisk overvågning af de godt tre millioner danskere, der modtager sociale ydelser. Sidste år førte kontrollen til, at cirka 700 danskere fik ændret deres ydelser.
Og i Tyskland mener den føderale kartelmyndighed, at Facebook misbruger virksomhedens markedsdominans til at indsamle data om folk uden deres viden eller samtykke.
Rundspørgen bygger på interviews med 1000 danskere i alderen 18 til 75 år.